Terug naar overzicht

"Geen optreden is zo intiem als tijdens een uitvaart"

21/11/2017
Redactie
Delen:
muziek op een uitvaart

-ADVERTORIAL-

Daniëlle Lous is al zo'n twintig jaar professioneel zangeres. Een gedeelte van haar werk bestaat uit het verzorgen van muziek op een uitvaart. Lous heeft door de jaren heen enorm veel ervaring opgedaan, waardoor de mogelijkheden eigenlijk steeds verder zijn uitgebreid. Een portret van een bevlogen en veelzijdige zangeres.

De kracht van muziek

Daniëlle Lous vormt samen met gitarist Harry Hendriks het Duo Lieveliedjes. Samen treden ze op allerlei ceremonies op, zoals huwelijken, jubileums en dus ook uitvaarten. Harry Hendriks is al dertig jaar te vinden in de Nederlandse muziekscene. Als gitarist en zanger begeleidde hij zanger Gerard van Maasakkers. De eerste keer dat Lous op een uitvaart zong was op het afscheid van haar moeder, nu zo'n twintig jaar geleden. Lous: "Dat was natuurlijk een aangrijpende gebeurtenis. Ik studeerde toen nog aan het conservatorium en merkte toen echt de kracht van muziek. Ik had het natuurlijk zwaar, maar zingen lukte me wel. Ik merkte hoe muziek op zo'n moment écht het verschil kan maken, zowel voor het publiek als voor mijzelf als musicus. Ik ontsteeg mezelf als het ware."

Persoonlijk tintje aan de uitvaart

In de jaren daarna werd het zingen op uitvaarten een vast onderdeel van haar werk als professioneel zangeres. Meestal zingt Lous vijf tot zeven nummers die uitgekozen worden door de familie of soms door de persoon zelf. "Harry Hendriks (begeleidend gitarist) en ik hebben nu een lijst waaruit mensen kunnen kiezen. Op die lijst staan veel bekende luisternummers, vaak in de Nederlandse taal. Op de een of andere manier komt dit echt binnen bij mensen, het raakt. En uiteraard krijgen we vrijwel altijd verzoeknummers, die we dan in de aanloop naar de uitvaart instuderen. De bestaande lijst is dus een leidraad, er is veel meer mogelijk. Eigenlijk zing ik heel graag nummers die nog niet op de lijst staat, zo geef je de uitvaart natuurlijk nog een extra persoonlijk tintje."

 

Muziek zet iets in beweging

Maar wat maakt zingen op een uitvaart nou zo bijzonder, zo anders dan haar andere optredens? "Je maakt kennis met iemand die je in feite niet kent en je gaat diens leven muzikaal inkleuren. Je komt veel dichterbij dan bij andere optredens, waarbij je eigenlijk helemaal niets over je publiek weet. Muziek zet iets in beweging en dat is op een uitvaart natuurlijk niet anders. Integendeel: vergeleken met andere optredens zijn de emoties op een uitvaart vaak veel sterker. Zeker als je de juiste muziek die kenmerkend was voor de overleden persoon mag zingen. "

Je maakt kennis met iemand die je in feite niet kent, en je gaat diens leven muzikaal inkleuren.

Indrukwekkende momenten

Hoe persoonlijk het wordt, legt Daniëlle Lous met een bijzondere anekdote uit. "Ik mocht op bezoek komen bij een man die heel veel van vogels hield. Het eerste nummer wat me gevraagd werd om te zingen was 'Birds' van Anouk. Dat heb ik dus later op de uitvaart gezongen toen diezelfde persoon binnen werd gedragen. Dat was wel een heel indrukwekkend moment, om dat eerst voor hemzelf te zingen aan de keukentafel en daarna bij zijn afscheid. Dat zijn momenten die je zeker bijblijven."

Een aantal sfeerimpressies van het duo LieveLiedjes (Daniëlle Lous en Harry Hendriks)

Diverse verzoeken

In de twintig jaar dat Lous op uitvaarten zingt merkt ze dat mensen meer de regie in eigen handen nemen en met meer diverse verzoeken komen. "De invulling is van persoon tot persoon anders. Ik heb zelf wel eens een uitvaart bezocht waar een gospelkoor stond. Zelf merk ik het ook wel eens in de keuzes van mensen. Ik moest bijvoorbeeld eens een echt volkslied zingen, een lied wat we normaliter niet op ons repertoire hebben. Uiteindelijk klonk het heel goed. Natuurlijk zijn er wel grenzen, want we blijven natuurlijk het duo Lieveliedjes, dan wordt iets als hardcore-metal bijvoorbeeld heel lastig. Maar dat snappen mensen gelukkig zelf ook wel."

Oprecht en eerlijk

Het goed op elkaar ingespeelde duo kan een heleboel nummers en stijlen in een geheel eigen jasje gieten, voorwaarde voor Lous is wel dat het niet te gekunsteld klinkt. In het zeldzame geval dat iets niet speelbaar is voor een duo met zang en gitaar, zal ze dat dan ook kenbaar maken." Er zijn genoeg andere mogelijkheden, want daarnaast kunnen we ook dingen op maat maken. Een geheel origineel gedicht of lied over de persoon kan ook uitgevoerd worden. Eigenlijk geven we stem en klank aan het verhaal van de overledene. Dat doen we door de muziek zo oprecht en eerlijk mogelijk over te brengen."

Nieuwsgierig geworden naar de muzikale mogelijkheden van Daniëlle en LieveLiedjes? Bekijk dan haar website of neem contact op om een afspraak te maken voor een persoonlijke intake. 

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje