0
Terug naar overzicht

Rouwgedichten: de helende werking van woorden

19/11/2020
Redactie
Delen:
Rouwgedichten

Rouwen is misschien wel een van de moeilijkste dingen die er is. Niet alleen moet je jouw verdriet een plekje kunnen geven, ook moet je jouw verdriet onder ogen kunnen komen, toe kunnen laten en durven accepteren. Hoe je als individu rouwt is heel persoonlijk, er is dan ook geen 'goed' of 'fout' in te onderscheiden. Ben jij misschien niet zo een prater? Wellicht kunnen rouwgedichten jou helpen in het verwerken van je verdriet. Zo kan het lezen van een mooi gedicht herkenning bij je oproepen en het schrijven van een persoonlijk rouwgedicht weer helpen in het accepteren van je verdriet.

Het lezen van rouwgedichten kan helend werken

Sommige mensen kunnen alleen al bij het lezen van rouwgedichten een fijn gevoel krijgen. Natuurlijk, het verdriet verdwijnt er niet mee en je krijgt er ook iemand niet mee terug, maar het kan wel bepaalde emoties bij je oproepen. Zo kan iemand zich bijvoorbeeld heel erg herkennen in een bepaald gedicht, waardoor hij of zij zich minder alleen voelt. Het lezen van rouwgedichten kan een belangrijke rol spelen in het proces van verwerken van verdriet. Je kunt er door tot rust komen en het kan je tot nadenken aanzetten. Achter elk gedicht schuilt wel een bepaalde gedachte en het mooie aan een gedicht is dat je er vanuit je eigen perspectief naar kunt kijken en er een eigen boodschap uit kunt halen. Wij hebben overigens een verzameling van prachtige gedichten op onze website staan. Misschien dat je het fijn vindt om hier eens tussen te kijken?

Tips voor het schrijven van rouwgedichten

Het kan heel fijn zijn om je gevoel op papier te zetten. In briefvorm bijvoorbeeld, maar ook in de vorm van een rouwgedicht. Het kan een manier zijn om met je eigen verdriet om te gaan, bijvoorbeeld als je er niet makkelijk over praat. Of juist omdat een gedicht jou de mogelijkheid geeft om je eigen emoties onder ogen te komen. Heb je nog nooit een dergelijk gedicht geschreven, maar zou je dit wel heel graag willen doen? Wij geven je een aantal tips:

  • Schrijf eerst eens de kernwoorden op; waar wil je het over hebben in je gedicht? Wat moet er hoe dan ook in terugkomen?
  • Het is een misvatting dat elk gedicht zou moeten rijmen. Een rouwgedicht is een samenkomst van jouw gevoelens en gedachten. Of je hierin gebruik maakt van rijmen, is helemaal aan jou.
  • Het is een idee om je gedicht te versterken met beeld. Verwerk je gedicht bijvoorbeeld eens in een foto die hierbij past. Dit kan een foto zijn van de persoon zelf, maar ook van een sfeerbeeld, zoals een foto van de natuur.
  • Zijn er bepaalde dichters waar je tegenop kijkt? Kijk eens naar die stijl, wellicht dat dit jou kan inspireren.
  • Draag altijd een notitieblokje bij je. Vaak komen de mooiste zinnen en ideeën voor een gedicht op de meest onverwachte momenten in je op. Door ze op te schrijven weet je zeker dat je ze niet vergeten zult.
  • Als je gaat dichten, doe dit dan op een plek waar jij je op je gemak voelt. Het is immers een heel persoonlijk en beladen iets.
  • Jouw gedicht is een bundeling van je eigen gevoelens. Laat je daarom niet te veel leiden door advies van anderen; jij bent immers de enige die weet wat je voelt.

Geef jouw (eigen) gedicht een speciaal plekje

Of je nou een heel mooi gedicht hebt gevonden op het internet of er zelf eentje hebt geschreven, op het moment dat bepaalde woorden jou raken en aansluiten bij wie jij bent en wat je voelt, is een tekst waardevol voor je. Hoe mooi is het dan om dat ene rouwgedicht een bijzonder plekje te geven? Bijvoorbeeld in de woonkamer, ingelijst in een grote lijst? Of (bij een korter gedicht) gegraveerd in een bepaald sieraad dat waardevol voor je is? Ook mooi: laat je rouwgedicht drukken op bijvoorbeeld een mok, op een dekbedovertrek of op een hoesje voor je telefoon. Alles is mogelijk, als het gedicht jou een goed gevoel geeft, is hij 't zeker waard om vereeuwigd te worden op een plek die belangrijk voor jou is.

Wij zijn benieuwd: heb jij zelf wel eens een rouwgedicht geschreven of ken jij iemand die hele mooie gedichten maakt? En heeft het jou geholpen in je rouwproces of helpt het je nog steeds? We horen jouw verhaal graag in een reactie onder dit artikel.

Delen:

Reacties (9)

Reactie van Veerle op 17 nov. 2023 18:18
"Bomen laten hun bladeren vallen, wij staan meer stil bij de dood. Maar voor een boom zijn blaadjes loslaat, kleuren ze prachtig geel, oranje, bruin en rood. Geel als de zon, helder en blij. Iedereen verwarmend net zoals jij. Oranje en rood, onze vele zonsondergangen, een beeld in mijn herinnering gevangen. Loslaten, zegt men, ik weet niet hoe het moet. Doe ik het fout, doe ik het goed? Eén ding is zeker, daar kan je van op aan. Mijn leven lang zal ik jou verweven in mijn bestaan."
Reactie van Paola knol op 31 jan. 2023 12:08
"In slaap vallen voor de nacht, Dat niet anders is dan normaal wordt verwacht. Wat uurtjes geslapen. Vroeg in de ochtend liggen woelen en misselijk zijn, Een gevoel van leegte en onwetendheid. Mijn gevoel zat goed, Het bed was nog warm en ik lag er nog in. Zware voetstappen liepen de trap op De deur ging open Ik Volgde de trap af naar beneden Want dit bericht ik kon het niet aan Het is je broertje hij is heen gegaan Zelf voor dit verdrietige bericht gekozen Maar nu ben je de Engel daar boven"
Reactie van Anne op 17 jan. 2021 23:03
"Nu huil ik, mijn man overleden aan ongeneeslijke leverkanker, ,n hardwerkende sociale man in zijn praktijk veel betekende voor zijn klanten, dit werd extra duidelijk tijdens zijn ziek zijn. ( hij zat in de voetverzorging) hij was voor hun ,n maatschappelijk werker ,n vertrouwensman , we moeten verder , onze 2lieve dochters die tot hij insliep bij ons waren, fijne schoonzoons en onze 6 kleinkinderen, mijn man en ik hadden best wel onenigheid, maar we wisten dat we niet zonder elkaar kunnen, het is moeilijk, zijn vaste plek op de bank en o zo veel...."
Reactie van Elly Roolant-van Tienen op 3 aug. 2020 18:00
"Begin dit jaar heb ik mijn soulmate onverwacht verloren. De volgende tekst heeft hij voor mij geschreven in de tijd dat ik met pensioen ben gegaan en het leven zijn glans had verloren. Deze zelfde tekst is mijn leidraad en is ook gegraveerd in zijn graf monument. ---- Mijn lief, Een nieuwe invulling van het leven zit in alles om je heen maar het zit vooral bij je binnen met de gedacht aan het verleden en de gevoelens van het heden En het evenwicht hierin dat is de nieuwe geboorte. ---- Ik ben nu onderweg naar mijn nieuwe ik..."
Reactie van Jos Sleijpen op 18 feb. 2020 21:14
"Drie maanden na het overlijden van mijn lieve vrouw was het Kerstmis. In welke vorm moet je dan de gebruikelijke wenskaarten naar familie en vrienden schrijven. Ik maakte een speciale Kerst/Nieuwjaarskaart en schreef er mijn eerste rouwstukje bij: Een stoel blijft leeg Een stem blijft zwijgen Maar zij loopt nog steeds met mij mee Elke stap en elk moment Daarom mag zij bij deze wensgroet niet ontbreken Ik weet zeker dat zij jullie toe zou wensen -Ooit- De droefheid bij haar herinnering Te vergezellen van een glimlach"
Reactie van Marijn op 12 dec. 2019 12:39
"Vragen.. altijd vragen... naar het waarom? Zoeken naar het antwoord... Daarom!"
Reactie van Pancho v.d. Post op 30 jul. 2019 19:58
"Ik ben zelf al jaren dichter en heb dan ook al diverse gedichten geschreven. Sommigen staan op internet onder mijn eigen naam, anderen zijn privé. Maar een paar zelfgeschreven rouwgedichten zal ik hieronder plaatsen. Wie weet helpt het anderen bij hun verdriet. _________________________________________ Titel: Ik ben niet weg Ik ben niet weg,  ik ben niet dood. Ik ben er nog steeds  ook al zie je mij niet. Ik ben nu zoveel meer sinds ik mijn lichaam achterliet. De regen,  de zon, de wind. Al die dingen dat ben ik. Dus droog je tranen  en huil maar niet. Nee, heb om mij maar geen verdriet. Want ik ben niet echt dood  moet je weten. Want dood ben ik pas als jij me bent vergeten. ___________________________________________ Titel: De mooiste ster Ik kijk omhoog naar de sterren, ik kijk omhoog naar de maan. Ik kijk omhoog naar de plek waar jij bent heengegaan. Opeens zie ik een ster, helderder dan alle anderen. En ik weet dat jij het bent die daar zo schitterend straalt. Jouw ster geeft veruit het mooiste licht. En brengt een lach op mijn gezicht. Jouw stralende licht verzacht mijn verdriet en pijn. Omdat ik weet dat jij het nu goed hebt en altijd de mooiste ster zal zijn! Ik mis je... ___________________________________________ Titel: Vlieg mooie vlinder, vlieg! Vlieg mooie vlinder, vlieg. Vlieg omhoog naar de zon. Vlieg omhoog voor mij. Vlieg mooie vlinder, vlieg, en neem mijn tranen met je mee. Vlieg mooie vlinder, vlieg. Laat je meevoeren  naar waar de wind je brengt. Vlieg mooie vlinder. Vlieg naar de plek waar jij  voor altijd gelukkig bent... ...Vlieg mooie vlinder, vlieg! __________________________________________"
Reactie van LiePie op 1 jan. 2019 14:42
"Dit helpt inderdaad. Het is een beetje het principe, gedeeld leed is half leed, ik zie mij in mijn verdriet gezien en gehoord als ik rouwgedichten lees. Ik heb er zelf enkele geschreven rondom het sterven van mijn man en heb er twee gebruikt voor de overlijdenskaart en de gedenkkaart. Maar er zijn ook helpende boeken, zoals "vingerafdruk van verdriet" van Manu Keirse, of van Hans Stolp " als een geliefde sterft" , je mag mij altijd bellen van Karin Kuiper. Alles zo troostrijk."
Reactie van Arjen Boswijk op 3 jun. 2018 21:34
"De laatste kus Het waren warme dagen in een hete zomer het zwembad was een oude teil gevuld met liefde en lauw water en af en riep zij mijn naam en ik antwoordde gehoorzaam en kreeg een kus en zwom weer verder in mijn kleine stille oceaan Ik herinner me die kus nog steeds het was misschien de laatste die ik van haar kreeg want ze werd ziek en ik weet nog steeds niet waar ze toen gebleven is Er was later een graf waarop haar naam maar ik kon door mijn tranen heen niet lezen wat er heeft gestaan op die grijze steen Arjen Boswijk voor mijn moeder Idelette Bech"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje