Terug naar overzicht

Een fotoboek dat de liefde zichtbaar en voelbaar maakt

21/11/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
still in your eyes
Advertorial

Marcel Kolenbrander is al ruim 15 jaar professioneel fotograaf met 'de mens in het leven' als centraal thema. Zo fotografeert hij bij gelegenheden zoals een feest of bruiloft, maar ook bij een afscheid. En dat laatste is waar Marcel zich de afgelopen jaren voornamelijk mee bezig heeft gehouden. Hij fotografeert sinds 2016 kinderen die niet levensvatbaar zijn. De fotografie vindt meestal plaats in de ziekenhuizen, maar ook in de thuisomgeving.

Marcel ervaart na elke fotosessie hoe waardevol een fotoreportage is voor de ouders van stervende of overleden baby’s kort nadat ze geboren zijn. Dit was dan ook een van de redenen voor hem om te starten met het foto project Still In Your Eyes. Met zijn passie om mooie beelden te creëren die raken, vangt Marcel de essentie van een persoon in één beeld. In dit bijzondere boek wordt aan de hand van foto's en verhalen de liefde van de ouders en andere familieleden voor kinderen die zij moeten missen zichtbaar gemaakt. Marcel vertelt ons wat meer over zijn fotoboek Still In Your Eyes en wat hij hiermee hoopt te bereiken.

Het verlies bespreekbaar maken

Toen Marcel het idee kreeg om het fotoboek Still In Your Eyes te maken deed hij twee oproepen via social media. Hij was op zoek naar ouders die hun verhaal wilden delen over hun stilgeboren of jong overleden kindje. Uit de reacties op zijn oproepen bleek al snel dat mensen de behoefte hadden om over het verlies te praten, want binnen enkele dagen kon Marcel geen nieuwe aanmeldingen meer aannemen. Marcel: "Heel veel mensen wilden er aan mee doen. Toen ben ik het allemaal gaan organiseren. Ik had een studioruimte gehuurd om de mensen te ontvangen. Daar konden zij hun verhaal vertellen en maakte ik de foto's. Toen dit was afgerond heb ik mezelf teruggetrokken op kantoor en ben ik begonnen aan het boek. Met dit boek wil ik de overleden kindjes een podium geven en het verlies bespreekbaar maken." Daarnaast hoopt Marcel met dit boek herkenning, verbinding en troost te brengen bij de mensen die ditzelfde verlies hebben meegemaakt én bij professionals, in bijvoorbeeld ziekenhuizen, die in dit boek kunnen ervaren wat het verliezen van een kind teweeg brengt in de levens van deze mensen.

Uit alle verhalen die Marcel heeft gehoord blijkt dat de mensen die dit meemaken over het verlies willen praten. Marcel: "De dood is zoiets vanzelfsprekends, maar wat zie je nou eigenlijk in je dagelijkse leven over de dood? Het blijft toch best moeilijk om het bespreekbaar te maken." Het fotoboek Still In Your Eyes maakt dit onderwerp op een mooie manier zichtbaar, voelbaar en bespreekbaar.

Erkenning

Sinds dit jaar kunnen ouders van stilgeboren kinderen een akte van geboorte (levenloos) laten opmaken. De akte is een officiële erkenning dat het kind ter wereld is gekomen. Ook kindjes die jaren geleden stil ter wereld kwamen, mogen met terugwerkende kracht worden erkend. Marcel weet hoe belangrijk deze wetswijziging is voor de ouders. Hij vertelt ons wat meer over het belang van erkenning: "Het is belangrijk dat de naam genoemd wordt en dat de kinderen erkend worden. Dat brengt deze ouders ongelofelijk veel. Het is een heel verborgen wereld voor iedereen, terwijl deze mensen juist de behoefte hebben om erover te praten." Zo sprak Marcel tijdens het project een vrouw die 75 jaar geleden een tweeling ter wereld bracht waarvan het meisje kwam te overlijden tijdens de geboorte. Zij heeft het kind nooit gezien en heeft het ook niet erkend. "Ze dachten toen dat het juist goed was als je geen hecht moment kreeg met het kind en dat je dan makkelijker verder kon gaan met je leven. Dat blijkt uit het verhaal van deze vrouw echt niet zo te zijn. Het is 75 jaar geleden gebeurd, maar het heeft een blijvende wond achtergelaten," vertelt Marcel. Toen hij haar vroeg naar de naam van het overleden kind, vertelde ze dat haar man de naam niet eens wist en dat zij voor het eerst de naam van haar overleden dochter met iemand deelde. Zij zou na het gesprek naar huis gaan en aan haar man vertellen hoe ze hun overleden dochter had genoemd. "Dit verhaal maakte me meer bewust van het feit hoe waardevol dit boek is. Het boek is uiteraard voor de erkenning van de stilgeboren baby’s, maar ook de erkenning voor ouders en familieleden die voor altijd met het verlies moeten leven is belangrijk."

Verhalen zonder richtlijnen

Still In Your Eyes is niet zomaar een boek met foto's en verhalen. Het zijn foto's waarin verschillende emoties duidelijk naar voren komen in de ogen van ouders, grootouders, broertjes en zusjes die denken aan een kind dat zij voor altijd moeten missen. Het zijn de persoonlijke verhalen achter de foto's die je raken en waar je herkenning in kunt vinden als je hetzelfde hebt meegemaakt. "Je kijkt iemands ziel binnen, die bestaat uit allerlei lagen, zoals verdriet, liefde en trots," formuleert Marcel heel mooi. Daarom heeft hij de mensen in het boek geen richtlijnen gegeven voor hun verhaal. Sommige verhalen zijn bijvoorbeeld gericht aan het kind en sommige verhalen gaan over de gebeurtenissen in het ziekenhuis. Naast de verhalen van ouders staan er ook verhalen in van kinderen die hun broertje of zusje zijn kwijtgeraakt en verhalen van opa’s en oma’s die vertellen over hun dubbele verdriet van het verliezen van een kleinkind en het zien van het verdriet bij hun eigen kind. Zo heeft iedereen die in het boek voorkomt zijn eigen invalshoek gehad voor hun verhaal. Dit geldt ook voor de foto's die in het boek staan, deze zijn niet geregisseerd, maar echt.

De liefde is voelbaar

De ogen die in het boek worden vertoond zijn de ogen van ouders en familieleden die over het stilgeboren kindje vertellen. Marcel heeft de mensen gefotografeerd terwijl ze aan hun stilgeboren of jong overleden kindje denken. "Verdriet is een vorm van liefde en dat is ook wat ik ervaar op het moment dat er iemand voor mijn camera zit die een kindje is verloren", vertelt Marcel. In zijn eerste boek 'In Your Eyes' vroeg hij aan de mensen die hij fotografeerde om te denken aan iemand waar zij van houden: "Op het moment dat hun geliefde voelbaar en zichtbaar was in hun ogen heb ik een foto gemaakt." Dezelfde werkwijze heeft Marcel ook gebruikt voor het boek Still In Your Eyes, maar dan met de vraag om aan hun overleden kind te denken.

Professionele inzichten, gedichten en muziek

Het fotoboek bestaat uit 148 pagina’s. Op iedere bladzijde staat een verhaal over het verlies van een of meerdere kinderen. Naast de foto's en verhalen van ouders en familieleden staan er ook verhalen en inzichten in van professionals op het vlak van rouwverwerking en begeleiding. Daarnaast staan er mooie gedichten in het boek die over het verlies van kinderen gaan en citaten uit muziekstukken waar mensen troost uit kunnen halen. Het fotoboek is ongetwijfeld een bijzondere tastbare herinnering voor de ouders en familieleden waarvan hun verhaal en foto in het boek staan. Maar ook voor andere ouders die dagelijks hun kind(eren) moeten missen is Still In Your Eyes een waardevol boek waar zij steun, herkenning en erkenning uit kunnen halen.

Verdriet is een vorm van liefde en dat is ook wat ik ervaar op het moment dat er iemand voor mijn camera zit die een kindje is verloren.

Presentatie en expositie: 8 december 2019

Still In Your Eyes is in eigen beheer uitgegeven, maar zal te zijner tijd via verschillende kanalen te koop zijn. Op dit moment kun je het boek bestellen via de website van Still in Your Eyes. Op Wereldlichtjesdag (8 december 2019) zal Marcel het boek presenteren in het Helicongebouw te Zeist. Daar zal ook de expositie voor het eerst te zien zijn. Lotgenoten en professionals op het gebied van kindersterfte/geboorte zijn van harte welkom om de presentatie bij te wonen. 

Wil je het boek Still In Your Eyes bestellen of wil je graag meer informatie over de boekpresentatie en exposities? Bezoek dan de website of neem contact op met Marcel voor al jouw vragen.

Delen:

Reacties (2)

Reactie van Corrie van Haren op 6 dec. 2019 08:55
"Hoi Marcel Ik heb met belangstelling jouw verhaal gelezen. Heel mooi zoals je dit gevoelige onderwerp onder de aandacht brengt. Zoals je weet heb ik het boek besteld en inmiddels gelezen. Het is werkelijk indrukwekkend. Ons kleinkind Yule zal hierdoor in liefde verder leven in ons hart. Veel succes met dit prachtige initiatief. Zondag een prachtige dag. Lieve groet"
Reactie van kim op 5 dec. 2019 14:53
"zo dankbaar voor dit mooie project."

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje