Terug naar overzicht

Een uitvaartfilm met een persoonlijke touch

04/05/2017
Redactie
Delen:
uitvaartfilm

-ADVERTORIAL-

Het vastleggen van een uitvaart kan op verschillende manieren. Zo kun je ervoor kiezen om een professionele fotograaf in te huren, maar er kan ook een film gemaakt worden. Ook dit kan immers veel steun geven tijdens het verwerkingsproces. Eric van der Velden, oprichter van het bedrijf De Film Makelaar legt de kracht van een uitvaartfilm uit.

Hulp bij verwerking

"Ik film al vanaf mijn twaalfde, en ben nu twee jaar geleden met De Film Makelaar begonnen. Wij maken allerlei soorten films, en ook uitvaarten leggen wij vast. Dit vind ik een heel dankbaar onderdeel van dit werk. Je merkt dat het mensen veel steun biedt. Op de dag zelf gaat zo'n afscheid vaak een beetje aan je voorbij, er gaan enorm veel emoties door je heen. Als reactie krijg je dan vaak dat het enorm geholpen heeft bij het verwerkingsproces. Ondanks het verdriet is het toch fijn om op een later moment nog eens de beelden van de dienst terug te kijken. Het is meer dan het terugkijken van de dienst. Het zorgt er ook voor dat je weer terugdenkt aan de overleden persoon."

Livestream op drie continenten

Technisch gezien zijn er bij De Film Makelaar verschillende mogelijkheden, die naar de wens van de familie uitgewerkt kunnen worden. Van der Velden: "Een van de grootste uitdagingen hebben we vorig jaar gerealiseerd. Toen hebben we een uitvaartdienst live gestreamd op drie continenten. De overleden persoon had familieleden in Canada, Zuid-Afrika en Australië. Door middel van een privéverbinding op YouTube kon deze overzeese familie toch meekijken via computer, smart-tv of tablet. Maar daarnaast documenteren we ook de dienst voor later, en maken we bijvoorbeeld een compilatie van de persoon voor het overlijden, die tijdens de uitvaart getoond kan worden."

Geen enkele uitvaart is hetzelfde. De ene wil juist een klassieke dienst, terwijl de ander juist een feestje wil om zijn of haar leven te vieren. De kunst is dan om dat gevoel terug te brengen.

De juiste snaar

Film is volgens Van der Velden een uitstekend medium om bepaalde emoties op te roepen, en een verhaal te vertellen dat de juiste snaar raakt. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. "Geen enkele uitvaart is hetzelfde. De ene wil juist een klassieke dienst, terwijl de ander juist een feestje wil om zijn of haar leven te vieren. De kunst is dan om dat gevoel terug te brengen. Wanneer een spreker bijvoorbeeld een anekdote vertelt over een vakantie van vroeger, dan kun je daar foto's van in beeld laten komen, maar dat gaat er al gauw wat raar uitzien. Beter is om die sfeer te creëren die je in gedachten mee terugneemt naar die momenten. De grote uitdaging voor ons is om dit te bereiken, zonder dat we de overledene eigenlijk persoonlijk gekend hebben."

Persoonlijke touch in de uitvaartfilm

Vanuit professioneel oogpunt zijn er natuurlijk een aantal manieren om dit gevoel te bereiken. De Film Makelaar maakt allereerst gebruik van een hoop ervaring. "Zoals gezegd is geen enkele uitvaart hetzelfde, maar verloopt die wel volgens een min of meer vaste volgorde. Er is een dienst met sprekers en een condoleance met bijvoorbeeld een koffietafel. Met dat gegeven gaan we aan de slag, en daaromheen kun je dan de eigen wensen invullen om zo samen het gevoel te creëren dat je wil bereiken. De persoonlijke touch die bij het maken van een uitvaartfilm komt kijken is ook bijzonder. Je kan bijvoorbeeld de muziek die gedraaid wordt in de film van de uitvaartdienst terug laten komen, afgewisseld met dynamische beelden van de dienst."

Het eindresultaat

En die persoonlijke aanpak houdt niet op nadat de uitvaartfilm afgemonteerd is. Waar mogelijk wordt het eindresultaat persoonlijk afgeleverd door Van der Velden. "Eigenlijk is dat vanzelfsprekend, zeker bij zo'n emotionele opdracht. Het is natuurlijk logistiek wat makkelijker als de klant uit de omgeving van Rotterdam komt, waar ik zelf ook zit, maar ik ben van mening dat deze aanpak heel belangrijk is. Ook qua presentatie proberen we er iets speciaals van te maken. Je kan de film bijvoorbeeld op een usb-stick aanleveren, maar eerlijk gezegd vind ik dat een beetje kil. Een dvd met een mooi hoesje, eventueel met een foto van de overleden persoon erop is veel persoonlijker, en dan heb je ook een mooi product om uit handen te geven. Je merkt dat dat gewaardeerd wordt. Maar uiteindelijk telt het eindoordeel van de klant, ons motto is niet voor niets 'we zijn pas tevreden als de klant dat ook is."

Eeuwigheidswaarde

Een uitvaartfilm heeft bovendien eeuwigheidswaarde. Van der Velden weet dit vanuit zijn eigen ervaring. "Mijn grootouders zijn 19 jaar geleden vrij snel achter elkaar overleden, en eigenlijk weet ik niet zo heel veel meer van de uitvaart. Daar heb ik geen film van. Het klinkt misschien gek, maar zelfs na al die tijd, heb ik daar toch behoefte aan. Even terugkijken hoe het ook alweer was, ik denk dat het je als het ware weer met beide benen op de grond zet. Ik hoor ook regelmatig dat onze uitvaartfilms nog regelmatig opnieuw bekeken worden, zelfs na een lange tijd kan dat veel steun bieden. Dat geeft geruststelling, want het is heel dankbaar werk maar tegelijkertijd toch iedere keer weer een grote uitdaging om in tien minuten zo precies mogelijk weer te geven hoe de dienst was."

Wilt u meer informatie over de uitvaartfilms van De Film Makelaar? Neem dan contact op met Eric van der Velden of kijk op de website van de Film Makelaar. 

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET DE FILM MAKELAAR

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje