Terug naar overzicht

Uitvaartfotografie 'in the picture'

18/01/2016
Redactie
Delen:
uitvaartfotografie

Uitvaartfotografie onder de aandacht brengen is best lastig, wordt regelmatig gedacht. Want wie zit er nu te wachten op foto's van een uitvaart? Als uitvaartfotograaf weet ik dat er zeker vraag naar is en dat het voor mensen heel waardevol kan zijn om foto's te hebben van het afscheid en de uitvaart.

Na de oorlog haast taboe op foto's van overleden personen

Plaatjes van overleden personen bestaan al meer dan anderhalve eeuw. Echter heeft de geschiedenis hier een draai aan gegeven. Na de oorlogen werd de dood te veel om nog mee geconfronteerd te worden. Er kwam zelfs haast een taboe op te liggen. Gelukkig worden plaatjes vol liefde en ontroering, opnieuw steeds meer gewaardeerd.

Uitvaartfotografie meer bekendheid geven

Toen ik besloot om uitvaartfotografie meer bekendheid te gaan geven ben ik gestart met het laten zien van mijn werk als uitvaartfotograaf. Dit deed ik omdat ik overtuigd ben van de waarde hiervan. De reacties die ik ontving op foto's van overledenen en hun dierbaren bevestigden dit. Ik heb een website ingericht speciaal voor afscheidsfotografie, ik deel verhalen, blogs en foto's online, naast dat ik fotografeer. Ik ga ook het land in, sta op beurzen, ga naar fairs, geef lezingen over uitvaartfotografie en ik heb een eigen fototentoonstelling gemaakt samen met Els Hogervorst, uitvaartbegeleider. Op dit moment is er tot 10 april 2016 zelfs een tentoonstelling Post Mortem, met werk van mij en andere uitvaartfotografen, in het museum Tot Zover in Amsterdam.

Mooie reacties op uitvaartfotografie

Ik geef je graag wat voorbeelden van uitingen die ik hoorde van mensen die de uitvaartfoto's in onze tentoonstelling bekeken:

 • “Heel bijzonder om foto’s te maken tijdens een uitvaart. Niet geweten dat dit mogelijk is”
 • “Wat een mooie beelden van hoe afscheid kan zijn! Bij gelegenheid zal ik er aan denken”
 • “Mooie aangrijpende foto’s”
 • “ff een traantje weggepinkt”
 • “Prachtige en indrukwekkende foto’s. Ontroerend”
 • “Intiem, zonder voyeuristisch te zijn, knap gedaan!”
 • “Aangrijpend… met een lach en een traan”
 • “Prachtige integere foto’s”
 • “Jammer achteraf toch te zien dat foto’s mogelijk waren van het afscheid”
 • “Super dat dit kan”
 • “Foto’s vliegen zo mijn hart in, prachtige mo(nu)mentjes”
 • “Mooi en ook aangrijpend, een plaatje zegt meer dan woorden”

Ook deel ik graag een aantal reacties van nabestaanden die mij bewust als uitvaartfotograaf hebben ingehuurd:

 • "De foto's overtreffen alles. Het is niet alleen een dierbare herinnering, maar laat me ook telkens zien hoe wij van ons pap hielden en nog houden." - Jessica
 • "Wat we zagen overtrof al onze verwachtingen! Wat een schitterende foto's! Echt heel erg mooi hoe je buiten de verdrietige dingen ook weet vast te leggen dat we erg gelukkig waren met onze mooie dochter." - Stefan
 • "Is genieten het juiste woord wanneer het over rouw gaat? Nee niet bepaald, maar wel als het gaat om professionaliteit, integere beelden en art. Er zit zoveel emotie in de beelden, dat zelfs mensen die geen band hebben met ons een gevoel van herkenning beleven." - Flore
 • "Wow, wat een prachtige serie... alle foto's zijn kunstwerkjes op zich, die ook fototechnisch vaak aan kunst met de grote K doen denken, dat had ik niet verwacht! "- Petra

Foto's van het afscheid kunnen helpen bij het rouwen

Foto's houden de liefde vast aan een overleden dierbare. Want de liefde die blijft. Kijken naar foto's van de persoon in leven en al die mooie herinneringen is al fijn, maar kijken naar het afscheid doet ook erg veel. Of je de foto's nu deelt met anderen of niet, het is bewezen dat ze helpen bij het verwerken van de rouw. Rouw kan men de rest van het leven bij tijd en wijlen voelen, dan is het maar wat fijn dat er terug gegrepen kan worden naar momenten die er toe deden. Momenten zijn er om gekoesterd te worden. Het afscheid is een moment dat met liefde, respect en eer voor de persoon die overleden is wordt vormgegeven. Niet gek om dit vast te laten leggen.

Delen:

Reacties (5)

Reactie van Boukje Canaan op 1 jul. 2016 07:17
"Bekijk de foto's nog tot eind 2016! De tentoonstelling in museum Tot Zover in Amsterdam heeft de tentoonstelling verlengt! Vanwege de positieve reacties die ze ontvingen. Ze hebben besloten tot eind 2016 foto's vol liefde en verdriet te blijven tonen. Ode aan het werk van afscheidsfotografen."
Reactie van Boukje Canaan op 20 jan. 2016 13:36
"Hoi Ellen, dank voor je reactie onder dit blog en dank voor je hulp hierbij! Bewuste keuzes kunnen gemaakt worden wanneer er meer over bekend is. Je gaat je inzetten om die bekendheid te vergroten, daar ben ik heeeel blij mee!"
Reactie van Boukje Canaan op 20 jan. 2016 13:27
"Hoi Rob, dank voor je reactie! Het is goed om bewust te raken van de keuzes die bestaan. Fijn dat er i.i.g. een geluidsopname was van de dienst van een dierbare."
Reactie van Ellen Teunissen op 20 jan. 2016 10:15
"Top dat jij zo actief bezig bent meer bekendheid te geven aan de mogelijkheden die er zijn bij een afscheid! Foto's zijn daar zeker een heel belangrijke in. Wie houdt zich tijdens het volle leven al bezig met het afscheid ... maar het zou zo goed zijn ook daar bewuste keuzes in te kunnen maken op een minder hectisch moment ... Er is nog een weg te gaan, ik ga je daarbij zo goed mogelijk helpen. Groet, Ellen"
Reactie van Rob de Joode op 18 jan. 2016 20:55
"Mooi blogbericht. Uit ervaring weet ik hoe jammer het is dat er geen beeld bestaat van zo'n belangrijke gebeurtenis in je leven. Gelukkig heb ik nog wel een CD van de dienst, ik luister niet vaak, maar koester hem wel. Mijn ervaring is al weer 13 jaar geleden, waar blijft de tijd! Wat kan ik me nog herinneren? Dit realiseer ik me nu.... Ik zou nu een andere keuze maken."

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje