Terug naar overzicht

Feitjes en weetjes over de dood

24/06/2019
Redactie
Delen:
Feitjes en weetjes over de dood

De meeste mensen denken het liefst niet te veel na over de dood. Toch zijn er heel wat interessante feitjes en weetjes over de dood. Weet je bijvoorbeeld hoeveel mensen er jaarlijks sterven en waaraan? En wat je eerder verliest als je sterft: je gehoor of toch je zicht? Wij praten je bij over feitjes en weetjes over de dood.

Wist je bijvoorbeeld dat...

 • Slechts 1/5 van de mensen wel eens praat over de dood? De helft hiervan zegt zelfs dat niemand in zijn of haar omgeving op de hoogte is van zijn of haar wensen. Reden voor verandering dus!
 • Bijna 3/4 deel van de Nederlanders het liefste thuis wil sterven? Bij slechts 30 procent van de gevallen gebeurt dit ook.
 • Er in Nederland steeds meer mensen overlijden door een val? De afgelopen vijf jaar is het aantal mensen dat door een val om het leven kwam met 60 procent gestegen. Het gaat hierbij vooral om ouderen.
 • Van je zintuigen je zicht het eerste is wat je verliest als je sterft? Je gehoor staat op de laatste plek.
 • Er meer mensen sterven in de winter? Vooral 80-plussers. Omdat deze groep ouderen groeit, overlijden ook meer mensen, vooral in de winter. Ook vanwege kou en griep overlijden er in de wintermaanden meer mensen.
 • In de afgelopen halve eeuw het jaarlijks aantal sterfgevallen bijna verdubbeld is? Namelijk tot 153.363 in 2018 (CBS). De oorzaak hiervan is onder andere de bevolkingsgroei.
 • Als gevolg van de vergrijzing van de naoorlogse geboortegolf (de zogenaamde babyboom) het aantal sterfgevallen in de komende decennia flink zal toenemen? De stijging zal het grootst zijn in de periode 2020-2040. Vanaf 2055 zal de absolute sterfte naar verwachting weer licht gaan dalen.
 • Kanker in Nederland in 2017 doodsoorzaak nummer 1 is (31% van de sterfgevallen) volgens het CBS? Mannen overlijden meer dan vrouwen aan kanker. In 2017 was kanker bij mannen in 35 % van de sterfgevallen de oorzaak, bij vrouwen was dat 27%. Aan hart- en vaatziekten overleed ongeveer 25% in 2017.
 • Er sinds 1997 meer vrouwen dan mannen overlijden? In de periode daarvoor (1950-1996) was dat juist omgekeerd. Dit komt mede doordat de levensverwachting voor mannen sinds 1980 meer is gestegen dan voor vrouwen.

Nog een paar feitjes en weetjes over de dood; raar maar waar...

Om af te sluiten gooien we er ook nog een paar bizarre feitjes en weetjes over de dood tegenaan. Wist je bijvoorbeeld dat:

 • Elvis is gestorven op de wc?
 • En dat er elk jaar 100 mensen dood gaan omdat zij in een pen stikken? Weird but true...
 • Iemand zich ooit letterlijk heeft dood gelachen? Alex Michell, een vijftig jarige Engelsman, lachte tijdens het kijken van de TV-show 'Goodies' twintig minuten lang... Yep, aan een stuk. Eindstand: zijn hart hield ermee op.
 • Als er in de Pyreneeën een imker sterft het normaal is dat iemand anders al zijn bijen bekladt met zwarte inkt? Elke bij wordt apart genomen en aangestipt.

Bron: CBS, Waarmaarraar.nl

Delen:

Reacties (3)

Reactie van Babara op 7 jan. 2020 13:24
"Omg ik geloof het haast niet"
Reactie van henk op 18 dec. 2018 13:22
"leuk"
Reactie van amber op 17 dec. 2018 10:15
"veel informatie hoor. ik denk soms ook wat er gebeurt na de dood."

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje