Terug naar overzicht

Een ovalen, betonnen kei die zen uitstraalt

19/01/2017
Redactie
Delen:
Memory Stone

-ADVERTORIAL-

Tegenwoordig heb je grafmonumenten in allerlei soorten en maten. Wij ontdekten het bedrijf Memory Stone, een dochterbedrijf van het Antwerpse Serax. Memory Stone verkoopt graf- en urnstenen die tijdloos en kosmopolitisch zijn. “Over de hele wereld wordt ons ontwerp begrepen. Dit komt doordat het simpel en natuurlijk is”, zegt Axel Enthoven, de ontwerper van Memory Stone.

Koninklijk onderscheiden

Al heel zijn leven is Axel ontwerper. “Aan het begin van mijn carrière ontwierp ik een kinderwagen, en nu ik richting het einde loop, graf- en urnstenen”, zegt hij lachend. Axel is een groot designer, hij heeft een eigen bureau 'Enthoven Associates Design Consultants', wat nu 'Yellow Window' heet. Hier heeft hij meer dan 1900 producten ontworpen, zoals het Samsonite koffertje Focus, de Brusselse tram en de Bora Bora banken voor Leolux die wereldwijd worden gebruikt. Axel en zijn bureau kregen verschillende prijzen, waaronder de Red Dot Design Award en iF Design Award. Koning Filip verleende in 2014 het burgerlijk ereteken 'Grootofficier van de Kroonorde' aan Axel.  Verder kreeg hij voor zijn loopbaan de Henry van de Velde Awards uitgereikt door de Vlaamse Overheid, in 2004.

Memory Stone genomineerd

Nu is hij met Memory Stone wederom genomineerd voor de Henry van de Velde Awards, binnen de categorie ‘Feel good.’ Donderdag 19 januari werd bekendgemaakt dat Memory Stone één van de acht winnaars was. “Ik kwam op het idee van de Memory Stone toen een betonbedrijf ons had gevraagd iets te ontwerpen. Tijdens het brainstormen met mijn team bedacht ik me dat beton geschikt is voor het maken van een grafmonument. Het is zeer onderhoudsvriendelijk, zelfreinigend en snel te plaatsen, allemaal voordelige eigenschappen voor een grafsteen”, zegt Axel. “De vorm van de Memory Stone is tijdloos en past in alle omgevingen."

Ik ben door de natuur geïnspireerd geraakt en wilde de steen eruit laten zien als een echte kei. Puur, sober en stijlvol.

Aanvragen en positieve reacties

En dat klopte. De steen is nu een half jaar op de markt en de verkoop ervan gaat zeer goed. “Ik ben erg blij met dit resultaat”, zegt Axel. Onder andere dankzij de publicatie ‘Antwerpse designer vindt grafzerk opnieuw uit’ in de Gazet van Antwerpen, regende het met aanvragen voor de steen. Ook in zijn omgeving werd er positief op de steen gereageerd. “Ik heb een aantal vrienden en relaties en die willen graag een Memory Stone reserveren voor hun graf of urn”, vertelt Axel. “Regelmatig zeggen mensen tegen mij: ‘Jammer dat deze steen niet eerder op de markt was. Ik had hem zeker uitgekozen voor het graf van mijn man.’” Inmiddels is de Memory Stone al op een paar uitvaartbeurzen gepresenteerd.

Aandacht naar de naam

De Memory Stone is gemaakt van licht beton. Een natuurlijk materiaal dat bestaat uit kiezel en cement. De steen is gepolijst, hierdoor ziet hij eruit als een gladde kei, in de vorm van een suikerboon. Dit staat voor het begin van het leven, maar het doet ook denken aan een kei in de rivier en de vergankelijkheid van het leven. De steen verandert door de jaren heen mee met de natuur en wordt daardoor één met de natuur. “Ik ben door de natuur geïnspireerd geraakt en wilde de steen eruit laten zien als een echte kei. Puur, sober en stijlvol. Door een dergelijke vorm te gebruiken, gaat de aandacht naar de naam op het graf, en niet naar het grafmonument zelf, zoals met traditionele grafzerken wel vaak het geval is,” zegt Axel.

Klik op het pijltje voor de volgende afbeelding

Verschillende modellen

Zuid-Oost Azië is ook een inspiratiebron geweest voor de Memory Stone. Niet heel verrassend aangezien Axel in Tokio heeft gestudeerd en een kantoor in Seoul heeft. “De steen straalt zen uit. En hij is kosmopolitisch. Een kei is een natuurlijk voorwerp dat iedereen over de hele wereld mooi vindt en herkent”, zegt hij. De steen is daarom ook in natuurlijke kleuren te verkrijgen: kiezelsteen wit, grijs en antraciet. Er zijn verschillende modellen beschikbaar: drie maten grafstenen en twee maten urnstenen. De consument mag zelf bepalen wat voor tekst en afbeeldingen erop de steen komen. “Zelf vind ik een klassieke bronzen letter met alleen de naam het mooist. Dit voldoet aan de filosofie van de steen. Alle aandacht gaat dan naar de naam van de overledene”, zegt hij.

Achterlaten

Axel wordt dit jaar zeventig. Een leeftijd waarop de dood dichterbij komt. In zijn omgeving zijn reeds een paar mensen gestorven die hij kende. “Voor de dood zelf ben ik niet zo bang. Maar het lijkt me verdrietig om mijn eigen familie en vrienden te moeten achterlaten. Ik hoop dat ik ze ooit nog terugzie”, zegt Axel. In ieder geval weet hij wel zeker welk grafmonument hij wil als hij is overleden: de Memory Stone. Wij vinden de Memory Stone heel bijzonder en raden je aan om de website eens te bekijken. Hier kun je ze in alle soorten en maten zien en ervaren wat er nog meer mogelijk is. Op 9 april is Memory Stone aanwezig op ons uitvaart event Funeral Fair. Loop zeker even langs hun stand. Dan kun je deze mooie graf- en urnstenen in het echt zien.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET MEMORY STONE

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje