0
Terug naar overzicht

Wereldkankerdag 2023: 'Betere kwaliteit van leven met en na kanker'

02/02/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
wereldkankerdag-steun-vrienden-kanker

Zaterdag 4 februari is het Wereldkankerdag. Op deze jaarlijks terugkerende dag staan mensen over de hele wereld nóg meer stil bij de impact van kanker op het leven van patiënten en hun omgeving. Het thema van Wereldkankerdag 2023 is: ‘Betere kwaliteit van leven met en na kanker: waar vind je goede zorg?’. In dit artikel vertellen we meer over Wereldkankerdag.

Kanker raakt iedereen

Op dit moment leven er meer dan 830.000 mensen met en na kanker en deze groep wordt helaas steeds groter. Op Wereldkankerdag staat de impact die deze ziekte op hun leven heeft in het middelpunt. 1 op de 3 Nederlanders krijgt op een zeker moment te maken met deze ziekte. Kanker heeft niet alleen veel impact op het leven van de patiënt, maar vaak ook op dat van de mensen in de omgeving van de patiënt. Denk bijvoorbeeld aan de partner, familie, collega's en vrienden. Ze zeggen dan ook: "Kanker raakt iedereen". Kanker doet veel met iemand, zowel lichamelijk als geestelijk. Dit heeft gevolgen voor het dagelijks leven van de patiënt en diens omgeving. Om hier beter mee om te kunnen gaan, kun je passende hulp en ondersteuning krijgen. Op www.kanker.nl/vind-hulp-bij-kanker vind je een overzicht van zorgverleners, organisaties en programma’s die aanvullende zorg en hulp bieden.

Activiteiten op Wereldkankerdag 2023

Op Wereldkankerdag kun je dankzij de vele georganiseerde evenementen en activiteiten (nader) kennismaken met diverse zorgorganisaties in het land. Veel organisaties zetten hun deuren hier voor open, maar ook online kun je deelnemen aan diverse lezingen. Denk naast lezingen ook aan een informatiemarkt, proefconsult, verwenmoment, vraag-het-de-expert, open dag of een ander breed evenement. Allen met als doel om de patiënt te helpen om sneller zijn of haar weg te vinden naar de juiste zorg. Iedereen die met kanker te maken heeft, kan gratis deelnemen aan de bijeenkomsten op Wereldkankerdag 2023.

Als organisatie deelnemen aan Wereldkankerdag 2023

Het team van Wereldkankerdag bestaat uit leden van KWF Kankerbestrijding, NFK, IPSO, Kanker.nl, IKNL en het Catherina Ziekenhuis. De organisatie zoekt de media actief op met de nieuwe incidentiecijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie en met activiteiten die worden georganiseerd in het land. Zij roepen onder andere ziekenhuizen, eerstelijns zorgaanbieders, inloophuizen en kankerpatiëntenorganisaties op om hieraan bij te dragen door de lokale- en regionale media aan te schrijven over hun evenementen en activiteiten op deze dag. Zij hopen hiermee meer aandacht te genereren voor Wereldkankerdag. Zij belichten initiatieven in de omgeving van de patiënt en wijzen hen de weg naar verschillende vormen van aanvullende hulp of ondersteuning bij kanker.

Wil je als organisatie meedoen aan Wereldkankerdag 2023 door op 4 februari een evenement te organiseren voor patiënten, naasten of zorgverleners? Meld je dan aan via dit formulier. Bezoek de website van Wereldkankerdag voor meer informatie en activiteiten bij jou in de buurt.

Bron: Wereldkankerdag, kwf

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje