0
Terug naar overzicht

9 x Indrukwekkende documentaires over kanker

06/07/2016
Redactie
Delen:
documentaires over kanker

Kanker. Iedereen kent wel iemand die er mee te maken heeft of heeft gehad. Ook wij hier op de redactie zijn er stuk voor stuk op ons eigen manier mee geconfronteerd en begrijpen daarom als geen ander dat je je wilt verdiepen in dit onderwerp. Of je dit nou doet door middel van het kijken van films over deze ziekte of door het bekijken van documentaires over kanker. De films over deze ziekte schotelden we je eerder al voor. Vandaag sommen we een aantal mooie documentaires over kanker voor je op.

Mijn Kanker: een persoonlijk verhaal over borstkanker

Documentairemaakster Meral Uslu brengt haar eigen behandeling van borstkanker in beeld. Meral Uslu: “Mijn Kanker is een documentaire over de borstkanker die mijn leven binnendrong. In deze docu is de camera de patiënt: ik film tijdens de behandeling vooral mijn behandelaars. De kijker wordt daardoor in de positie van de patiënt geplaatst. Zelf ben ik nauwelijks in beeld, maar in geluid ben ik alom aanwezig. Ik ben het vertrouwen in mijn lichaam volledig kwijt. Waarom heb ik kanker? Hoeveel overlevingskans heb ik? Telkens stel ik deze vragen aan de behandelaars, maar antwoorden kunnen ze niet geven.” Een prachtige film voor mensen die zelf met borstkanker te maken hebben en op zoek zijn naar een stukje herkenning bij lotgenoten. - 2Doc: mijn kanker bekijk je hier.

Wakker in een boze droom

Ook deze documentaire gaat over borstkanker, alleen in deze tweedelige documentaire worden maar liefst drie vrouwen die met deze vorm van kanker te maken hebben, gevolgd. Wat je te zien krijgt? Onder andere hoe elke vrouw op haar eigen manier met deze ziekte omgaat en wat de impact is op de situatie thuis. Want hoe gaan hun kinderen hier bijvoorbeeld mee om? En hoe is het voor de betreffende partners? - Wakker in een boze droom kijk je hier.

Documentaires over kanker voor kinderen

Hoe leg je aan een kind uit wat kanker is... Of hoe ga je aan je eigen kinderen uitleggen dat iemand in zijn of haar bijzijn te horen heeft gekregen dat 'ie deze ziekte heeft? Schooltv komt onder andere met een mooie documentaire waarin ze op een laagdrempelige manier uitleggen wat kanker is en wat de gevolgen zijn. Een prachtige docu om samen met je kinderen te kijken; of je nou te maken hebt met deze ziekte of niet. - Documentaire: wat is kanker? Kijk je hier.

Een tumor op je twintigste: over jongeren met kanker

Helaas krijgen ook jongeren te maken met deze heftige ziekte. Dat wordt onder andere duidelijk in deze documentaire, waarin de documakers een half jaar mee lopen met drie energieke jongeren die alle drie op jonge leeftijd kanker hebben gekregen. Vragen als  "Ga ik nog trouwen?" en "Kan ik ooit nog kinderen krijgen?" passeren de revue en ook komt de vierentwintigjarige Rolf aan het woord, die helaas niet meer beter wordt. Hoe denkt hij bijvoorbeeld over de laatste periode van zijn leven? Een aangrijpende verfilming die zeker een plekje verdient in dit rijtje met documentaires over kanker. - Een tumor op je twintigste kijk je hier.

Retour Hemel: over de strijd tegen kanker & alternatieve geneeswijzen

EenVandaag-verslaggever Mark Bos heeft prostaatkanker met uitzaaiingen en heeft helaas te horen gekregen dat hij ongeneeslijk ziek is. Dit was voor hem de aanleiding om zich te verdiepen in alternatieve geneeswijzen en dit in een indrukwekkende documentaire vast te leggen. Vraagstukken die in deze docu aan bod komen zijn onder andere waarom reguliere artsen en alternatieve genezers niet met elkaar samenwerken en waarom hij alles alleen moet uitzoeken als het aankomt op alternatieve geneeswijzen. - Retour Hemel kijk je hier. 

Diagnose kanker: over vier mensen met verschillende vormen van kanker

In deze documentaire worden vier mensen gevolgd die met deze ziekte te maken hebben. Toos (51) heeft darmkanker, Anna (52) heeft borstkanker, Henk (66) prostaatkanker en Henri (66) slokdarmkanker. Deze vier dappere personen zijn bijna een jaar lang gevolgd door een cameraploeg van Omroep Brabant, waarbij wij als kijkers onder andere een kijkje krijgen bij hun behandelingen in het Catharina Kanker Instituut. Het is een tiendelige serie waarin tegenstrijdigheden als hoop en teleurstellingen je aan een stuk weten te boeien... en raken. - Diagnose kanker kun je hier terugkijken.

Schaken met de dood: over medicijnen tegen kanker

Deze documentaire is iets feitelijker dan de eerder genoemde docu's, maar zeker niet minder interessant. Internist-oncoloog Jan Schellekens en hoofd laboratorium Rene Bernards van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis gaan samen op zoek naar financiering. Er komen namelijk wel steeds betere medicijnen tegen kanker, maar ze zijn extreem duur... - Schaken met de dood kijk je hier.

Kanker Keizer aller Ziektes: de geschiedenis in beeld

Dit is een DVD box, bestaande uit drie DVD's , die de geschiedenis van kanker in beeld brengt. Het begint bij de beschrijving door de oude Egyptenaren en het eindigt bij de hightech laboratoria van moderne onderzoeksinstituten. Ook mooi: de emotionele verhalen van patiënten die aan het licht worden gebracht en de stukken over de hardnekkige zoektocht naar de doorbraak om genezing mogelijk te maken. - De trailer van Kanker Keizer aller ziektes bekijk je hier.

 
Ken je zelf nog documentaires over kanker die in dit rijtje thuis horen? Laat het ons dan weten in een reactie onder dit artikel.
Delen:

Reacties (1)

Reactie van Yvonne van Dijk op 26 aug. 2022 18:46
"Kanker. Iedereen kent wel iemand die er mee te maken heeft of heeft gehad. Hoe leg je aan een kind uit wat kanker is... Als Sterre van Wijlen hoort dat ze botkanker heeft, besluit ze haar verhaal te delen op social media. Stef, Menno en Stephan hebben een documentaire over haar leven gemaakt. Een indrukwekkende en soms tot tranen toe roerende docu. En nu mag ik, als hele trotse moeder, delen dat deze docu wordt uitgezonden op televisie. De vele uren aan vrije tijd en de tomeloze inzet van deze 3 jongens om iets voor een goed doel te doen wordt nu beloond. NET5 | 29.09.2022 | 20:30 uur"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje