0
Terug naar overzicht

As bewaren na de crematie: informatie en tips

11/11/2021
Redactie
Delen:
urnenmuur

We zien het om ons heen vaak gebeuren; mensen die ervoor kiezen om na hun overlijden gecremeerd te worden. Voor de nabestaanden betekent dit dat ze moeten bepalen wat ze met de as van de overledene doen. Als de overledene hier zelf geen specifieke wensen over heeft uitgesproken, kunnen de nabestaanden kiezen voor vele mogelijkheden voor de asbestemming. Er zijn echter enkele dingen waar je rekening mee moet houden als het gaat om de de as na de crematie en de asbestemming. In dit artikel beantwoorden wij veelgestelde vragen over het bewaren van de as na de crematie.

De as bewaren bij het crematorium

Voor het bewaren van de asbus bij het crematorium heb je een gedeelde eigen keuze. De asbus in een sierurn kan namelijk op verschillende plekken bewaard worden, maar wel op plekken die daarvoor bestemd zijn. In de meeste gevallen is dat een columbarium, een nissenmuur, een park of een veld. Soms is het ook mogelijk om een eigen urnengraf aan te leggen. Dit zijn meestal kleine graven waarin meerdere urnen geplaatst kunnen worden.

De as bewaren op een begraafplaats

Hoewel het voor sommigen wellicht wat tegenstrijdig klinkt, kan de as ook zeker bewaard worden in een daarvoor bestemd graf. Het is zelfs mogelijk om de as ín een bestaand graf te plaatsen. Maar let wel op dat wanneer je een asbus wilt plaatsen op of in een graf, je toestemming nodig hebt van de rechthebbende van het graf.

Een asbus liever thuis bewaren

Boven de open haard, in een kast of naast een mooie portretfoto... Vaak vinden mensen het ook een fijn idee om de asbus thuis te bewaren. Dit voelt voor sommigen vertrouwd. Gelukkig is dit ook zeker mogelijk! De asbus mag je meenemen naar huis, maar wel pas na één maand. De overledene kan ook in zijn laatste wil bepalen waar zijn as bewaard moet worden. Is er geen laatste wens bekend? Dan maken de nabestaanden deze keuze.

Hoe lang wordt de as in het crematorium bewaard?

Hoe lang de as moet worden bewaard in het crematorium is wettelijk bepaald, dit is zoals hierboven al is benoemd één maand. Dit wegens mogelijk justitieel onderzoek. Zo heeft de justitie de tijd om de as te onderzoeken op sporen die kunnen wijzen op een niet-natuurlijke doodsoorzaak. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan gifsporen. Maar een andere belangrijke reden is dat deze wet de familie tijd gunt om een keuze te maken met betrekking tot de asbestemming. Dit kan in alle rust gebeuren en zo kan er een weloverwogen keuze worden gemaakt. In sommige gevallen gebeurt het namelijk wel eens dat de nabestaanden niet dezelfde gedachten delen over de bestemming van de as. Door deze periode is er tijd om alle keuzes te bespreken en een juiste beslissing te maken.

Uitzonderingen

Er zijn echter uitzonderingen mogelijk. Als je niet kunt wachten en geen maand de tijd hebt (als de as mee moet naar het buitenland bijvoorbeeld), is het ook mogelijk om een ontheffingsverzoek in te dienen bij de rechter. Mocht je de as liever nog langer laten staan, dan kun je hiervoor contact opnemen met het crematorium. Er gebeurt in ieder geval niets met de as zonder toestemming van de naasten.

As bewaren in een uniek product: tips

  • Met de TOLAD wandelstok kun je de as tijdens een respectvolle afscheidswandeling verstrooien. Sinds kort is de Halo toegevoegd aan de TOLAD, een mini-urn met waxinelichthouder, waarin wat as of een klein aandenken aan de dierbare bewaard kan worden na de wandeling. Tijdens de wandeling is de Halo onderdeel van de TOLAD.
  • Bij Mij Assieraden is gespecialiseerd in sieraden waar een symbolische hoeveelheid as of een haarlok in is verwerkt van iemand die is overleden. Goudsmid Carolien Dol zet haar gevoel voor kleur en vorm graag in om het perfecte sieraad te ontwerpen om zo degene die gemist wordt altijd dichtbij je te kunnen dragen. De assieraden zijn uniek en karaktervol!
  • Laat de as van je dierbare in epoxy gieten met zijn of haar favoriete soort bloemen. Bij Floral Stories worden de gewenste bloemen op een duurzame en professionele wijze gedroogd en verwerkt in epoxy. Hierna zijn de bloemen met de as vereeuwigd tot een object of sieraad dat levenslang behouden kan worden. Het is een unieke manier om de herinneringen aan je dierbare dicht bij je te houden.
  • Tess-keramiek maakt kunstobjecten waar je de as van je dierbare in kan bewaren. Wat een kunstobject van Tess bijzonder maakt? Het biedt een plek om je dierbare te koesteren, maar is niet direct als urn herkenbaar. Tessa heeft een manier ontwikkeld om as in porselein en glazuur te verwerken voor een sieraad of voelobject. De as wordt op een prettige manier letterlijk tastbaar gemaakt.
Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje