Terug naar overzicht

10 rouwverwerking tips

22/05/2018
Stephanie Sequeira
Delen:
rouwverwerking tips

Rouwen is en blijft een emotioneel proces dat tijd en energie kost. Hoe pijnlijk en vervelend het ook is, rouw hoort wel bij het leven. Iedereen rouwt op zijn eigen manier, voor de een is het wat moeilijker dan voor de ander om er weer bovenop te komen. Een goed rouwproces kan hier bij helpen. Wij hebben daarom een lijst opgesteld met 10 rouwverwerking tips om je er weer een beetje bovenop te helpen.

10 rouwverwerking tips

1- Huilen

Huilen... iedereen huilt wel eens, vooral als je een belangrijk persoon in je leven verliest is het meer dan normaal dat je huilt. Tranen zorgen ervoor dat je je een beetje verlicht en vrij voelt. Krop je gevoelens en emoties dus vooral tijdens de rouwperiode niet op en laat je tranen de vrije loop. Behalve de ontspannende werking heeft huilen ook een andere functie. Huilen is voor anderen vaak een signaal dat iemand hulp en warmte nodig heeft. Hoewel je het wellicht niet zo bedoelt zul je dus ook eerder hulp van anderen ontvangen zodra ze zien dat je verdrietig bent.

2- Rust

Rouwen kan veel energie van je vergen. Het is begrijpelijk dat je het erg zwaar hebt, je bent immers iemand verloren waar je veel van houdt. Maar vergeet ook niet om aan je eigen welzijn en gezondheid te denken! Zorg ervoor dat je genoeg rust krijgt, zodat je lichaam en je geest even kunnen ontspannen. Als dit in de avond niet lukt, omdat je steeds aan hem of haar moet denken, is het een idee om midden op de dag even een rustmomentje voor jezelf te pakken.

3- Praten

Praten met anderen kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst met rouwverwerking tips. Praat met je familie of vrienden over de overleden dierbare. Vertel over de leukste momenten die je met hem of haar had of wat je het meest mist. Als je dit niet met je vrienden of familie wilt doen is het ook een idee om even het internet te doorzoeken. Er zijn namelijk genoeg online groepen (denk aan Facebookgroepen) en forums waarbij je met mensen kan praten die het ook moeilijk hebben met rouwverwerking.

4- Afleiding

Probeer je gedachten op wat anders te richten. Pak een oude hobby op of probeer juist wat nieuws. Het belangrijkste is dat je iets doet wat je echt leuk vindt. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde sport of misschien vind je wel plezier in schrijven of schilderen. Als je een minder intensieve afleiding zoekt kan lekker op de bank liggen met een dekentje en naar films of series kijken ook een leuke afleiding zijn. Of ontdek de kracht van mooie woorden in een goed boek. 

5- Muziek

Iedereen luistert wel eens naar muziek, op vrolijke momenten maar ook op momenten van verdriet. Je zou denken dat het luisteren naar droevige muziek je juist nog verdrietiger zou maken, maar dit is niet altijd zo. Het luisteren naar droevige muziek kan juist goed zijn in de rouwperiode. Het is namelijk zo dat de songteksten vaak zo goed passen bij je huidige situatie en gevoelens dat het helpt bij het verwerkingsproces en het accepteren van je emoties. Je krijgt hierdoor tevens het gevoel dat je niet de enige bent. Natuurlijk kan vrolijke muziek je óók helpen om juist even niet aan verdrietige dingen te denken.

6- Neem alle tijd

Ze zeggen wel eens dat tijd alle wonden heelt, heel cliché wellicht, maar in het geval van rouwverwerking is dit wel een beetje waar. In het begin is het vaak het zwaarst, je weet nog niet hoe je met het verlies moet omgaan en hoe het nu verder moet. Je hebt het gevoel dat de pijn en het verdriet voor altijd zo sterk zullen blijven. Maar naarmate de tijd verstrijkt, hoe beter je hiermee leert omgaan. Natuurlijk, het verdriet zal er voor altijd zijn, maar het leven gaat immers door. Jij bepaalt wel zelf het tempo. Vergeet niet dat iedereen op zijn eigen manier rouwt en dat rouwen geen eindpunt kent.

7- Sluit jezelf niet te veel af

Natuurlijk wil je soms juist even tijd voor jezelf hebben om te rouwen, maar pas op dat je dit niet teveel alleen gaat doen. Blijf in contact met je vrienden en familie, want zij kunnen jou ook helpen in deze zware periode. Zij kunnen een luisterend oor bieden, helpen waar nodig en ze kunnen je helpen met de juiste afleiding vinden. Op deze manier krijg je niet het gevoel dat je er alleen voor staat. Warmte van de mensen om je heen kan je namelijk juist helpen.

8- Wees niet bang om hulp te vragen

Een van de belangrijkste rouwverwerking tips is dat je anderen laat weten hoe je je voelt en of je ergens hulp bij nodig hebt. Je omgeving vindt het namelijk vaak moeilijk om in te schatten waar je behoefte aan hebt. Ze willen je graag helpen met het verwerken van jouw verlies, maar weten niet altijd hoe en wanneer. Dus laat zelf weten of je mensen nodig hebt of wanneer je juist liever met rust gelaten wilt worden.

9- Professionele begeleiding

We komen bijna aan het einde van onze rouwverwerking tips. Heb je al deze tips al eens uitgeprobeerd en heb je het gevoel dat het nauwelijks tot niet heeft geholpen? Dan kun je misschien overwegen om een stapje verder te gaan en contact opnemen met een professionele rouwcoach. Een rouwcoach helpt je om het verlies te verwerken, zodat je jouw leven langzamerhand weer kan oppakken. Natuurlijk zal het verdriet niet volledig verdwijnen, maar je leert er wel beter mee om te gaan.

10- Realiseren en accepteren

Uiteindelijk is het toch belangrijk dat je realiseert dat rouw om een overleden dierbare altijd in je leven zal blijven. Het wordt natuurlijk steeds minder, maar helemaal weg gaan zal het niet. Het gemis van die persoon zal voor altijd bestaan. Daarom is het van belang dat je accepteert dat hij of zij er niet meer is en dat je de mooie momenten die jullie samen hebben gehad voor altijd koestert.

Delen:

Reacties (11)

Reactie van Liesel op 10 jan. 2019 19:04
"Beste Hilda,heel veel sterkte voor de zware tijd die je voor je hebt."
Reactie van hilda op 9 jan. 2019 11:26
"hallo ben eerste kerstdag mijn moeder verloren na een heel intense dood strijd, kan het nog altijd niet begrijpen waarom mijn moeder hier voor heeft gekozen,mijn moeder zelf waarschijnlijk ook niet,ze kon niet loslaten,een enorme strijd,liefe mama afscheid bestaat"
Reactie van Liesel Drummen op 31 dec. 2018 14:02
"Ja, beste JoBa, ik voel dit nu nog, na meer dan een jaar. Laatst dacht ik, het gemis, de pijn en het verdriet, zijn mijn nieuwe zijnssituatie geworden. Mijn emotieonele situatie is totaal veranderd, ik vind mijzelf niet in deze achtbaan van emoties. Ik kom maar niet meer met mijn voeten op de aarde. Ik hang volledig in de lucht zonder mijn man. Hij overleed 28.11.2017 na 19 maanden ziek zijn na een herseninfarct. In deze tijd hebben wij samen ontzettend gerouwd, wetende dat hij niet meer beter zou worden, maar toch erop hopen. Zo dubbel allemaal. Soms weet je iets, maar je leeft alsof er nog hoop is. Ach, ik zou er een boek over kunnen schrijven van wat er allemaal op je pad komt en gebeurt als je lief er niet meer is. Sterkte voor iedereen."
Reactie van Karel op 28 dec. 2018 11:49
"Klopt, in het begin is het niet het zwaarst, dat komt later pas..."
Reactie van Hanny op 16 nov. 2018 17:51
"hallo ik ben Hanny en heb vorig jaar oktober onverwachts mijn man verloren .Naar mate de tijd verstrijkt lijkt het of het verdriet steeds erger wordt het gemis is onbeschrijfelijk.We waren bijna 50 jaar getrouwd en nu niets meer altijd samen hard gewerkt en dan eindelijk met pensioen om leuke dingen te doen maar helaas.Wat is dit zwaar ik leef erg mee met alle mensen die dit ook meemaken Liev groet Hanny"
Reactie van Angela op 19 okt. 2018 17:13
"Ik ben mijn moeder 26 augustus verloren door ziekte bed ik sleep iedere dag een eng gevoel met me mee ik ben er erg door veranderd gevoel de controle te verliezen wij hadden iedere dag contact ze is met 59 jaar overleden"
Reactie van jozina op 6 okt. 2018 13:38
"mijn maatje leerde ik kennen 55 jaar geleden,52 jaar huwelijk achter de rug,met lief en leed . Overleden 25juli 2018 wat mis ik hem iedere dag ,komt nooit meer terug! Maar ik geloof zeker dat hij in de Hemel is,dat geeft veel troost. Maar verdriet doet pijn! ik moet erdoor heen,met hulp van boven"
Reactie van Jacob op 26 sep. 2018 15:38
"Op 29 april mijn echtgenote opeens overleden. Dacht dat ik het redelijk op een rijtje had. Eergisteren ontdekt dat de laatste 6 jaar van ons huwelijk (26 jaar) een groot bedrog zijn geweest. Ik weet het niet meer, voel me verraden."
Reactie van ElDio op 11 jul. 2018 11:57
"Heel herkenbaar. Ik ben mijn man 27 mei verloren na 5 weken ziekbed. Het gemis wordt met de dag groter. Ik herken het gevoel wat JoBa omschrijft."
Reactie van JoBa op 27 jun. 2018 20:28
"Klopt wel . ik ben 26 mei mn vrouw verloren en nu is de pijn van dat ze er niet meer is en ook nooit meer zal zijn verschrikkelijk en lijkt wel erger te worden. zo erg dat ik soms wel eens denk als ik morgen niet meer wakker zou worden zou ik dat niet erg vinden"
Reactie van Michael op 24 mei 2018 08:02
"Ik heb het idee dat deze tekst geschreven is door iemand die er voor gestudeerd heeft - maar het zelf niet heeft meegemaakt. Punt 6 is niet juist - de essentie uiteindelijk wel. Maar het echte verdriet viel je in het begin nog niet. Je zit dan in de overleving."

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje