Terug naar overzicht

Persoonlijke verhalen die verbinden

16/01/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
Persoonlijke verhalen die verbinden
Advertorial

Iedereen heeft een eigen levensverhaal te vertellen of een persoonlijke boodschap om achter te laten voor dierbaren bij afscheid. Alleen niet iedereen vindt het even gemakkelijk om een verhaal op papier te zetten. Eef Lanoye kan jou hier goed bij helpen. Haar missie is het vinden en vertellen van verhalen. Zij is jouw persoonlijke schrijfcoach bij het schrijven van jouw levensverhaal of dat van een dierbare.

Met Bohémienne met de Pen verbindt Eef met persoonlijke verhalen mensen met elkaar en met het leven. Vertellen is voortbestaan. Om hier een beter beeld bij te krijgen vertelt ze ons wat meer over Bohémienne met de Pen

Op zoek naar verhalen

Eef heeft in haar leven veel geschreven en geredigeerd. In haar carrière stond dit steeds centraal. Daarnaast schreef ze een boek, schrijft ze blogs en spoken word. Het schrijven zit er bij Eef al sinds kleins af aan in. "Als kind was ik veel bezig met lezen en schrijven, maakte ik zelfgetekende stripboeken en als tiener schreef ik sentimentele gedichten,” vertelt ze. Vanaf 2018 richt Eef zich helemaal op ‘storytelling’ met persoonlijke verhalen, daar ligt haar liefde. In dat jaar startte ze Bohémienne met de Pen. Ze vertelt ons meer over deze naam: "Bohémienne komt van bohemiens. Dit werd gebruikt in de 19e eeuw voor en door kunstenaars die zich buiten de maatschappij plaatsten en zich identificeerden met het vrije leven van reizende zigeuners. Daar voel ik wel verwantschap mee. Als een soort troubadour ben ik altijd op zoek naar verhalen. Dit kunnen mijn eigen verhalen zijn, zoals in mijn spoken word, maar verhalen van anderen vind ik fascinerend om mee te werken." Ze redigeert en structureert jouw verhaal, maar brengt aan de hand van interviews ook jouw woorden tot leven met haar vertelkunst.

BookofLIFE

Wil je jouw eigen levensverhaal of dat van een (overleden) dierbare graag vertellen? Dan kun je bij Bohémienne met de Pen kiezen voor 'BookofLIFE'. Dit kan een mooi eerbetoon zijn aan een (verloren) dierbare, maar het kan ook een waardevol aandenken aan jouzelf zijn voor jouw eigen dierbaren. Eef: "Het is een manier om herinneringen tastbaar te bewaren en levend te houden. Je maakt zichtbaar wat iemand heeft betekend in jouw leven, maar je kunt met BookofLIFE ook jouw eigen verhaal vertellen om anderen te inspireren of om de mensen om je heen op een bijzondere manier te laten weten wat ze voor jou betekenen." De uitkomst is een prachtig handgebonden boek met daarin het verhaal van wie jij bent of van wie jouw dierbare is of was.

Eef werkt samen met ervaren ontwerpster en ambachtelijk boekbindster Yvonne van Almaren. Aan de hand van jouw wensen maakt zij een mooi en creatief ontwerp voor het boek. Het eindresultaat is een met de hand gemaakt boek dat je voor altijd kunt vasthouden. Yvonne maakt tevens prachtige bewaardozen en cassettes waarin je het boek veilig kunt opbergen. Zo heeft elk uniek verhaal een unieke persoonlijke uitvoering.

Tip: BookofLIFE is ook een mooi geschenk dat je kunt geven aan iemand die een dierbare is verloren.

MyLastStory, wat ik je nog wilde vertellen

Eef verloor op zeer jonge leeftijd haar eigen vader door een ongeluk. Ze heeft nooit afscheid van hem kunnen nemen en bleef met veel onbeantwoorde vragen achter. Nadat enkele jaren geleden haar stiefvader ziek werd, besloot ze om van zijn afscheid een liefdevol aandenken te maken. Eef bedacht 'MyLastStory, wat ik je nog wilde vertellen'. Met MyLastStory kun je al jouw dierbaren laten weten wat zij voor jou betekenen. Het opschrijven van jouw persoonlijke boodschap aan je dierbaren is een mooie manier om afscheid te nemen. Delen wat belangrijk is, wat niet mag worden vergeten. Nabestaanden behouden letterlijk jouw eigen woorden in een mooi hand gebonden boek. Zij kunnen het verhaal altijd opnieuw lezen en blijven koesteren. Eef: "MyLastStory is specifiek voor mensen die weten dat ze nog een beperkte tijd te leven hebben vanwege een slechte diagnose of omdat ze al verder in een ziekteproces zijn." Als je kiest voor MyLastStory zoekt Eef niet alleen naar wat het verhaal van jouw leven is, maar naar wat je wilt achterlaten: "Ik stel diepere vragen zoals 'Wat heeft deze persoon voor jou betekend?, 'Wat heb je geleerd van deze persoon?', maar ook vragen over hoe je jouw betekenis in de wereld ziet en wat je echt wilt doorgeven aan je nabestaanden."

MyLastStory Prentenboek voor kinderen

Na het overlijden van haar stiefvader is Eef begonnen met een MyLastStory Prentenboek voor kinderen. Ze vertelt ons hier wat meer over: "Qua tekst is dit boek veel korter. Er staan illustraties in van mijn stiefvader en zijn kleinkinderen als getekende personages. Het is een vrij vrolijk boek over hun leven, wat zij samen deden, al hun gezamenlijke belevenissen verbeeld in tekeningen met korte verhalen erbij. Mijn stiefvader worstelde erg met de vraag hoe hij afscheid moest nemen van zijn kleinkinderen. Deze vorm hebben we samen gevonden en ik ben daar heel blij mee. Het is een levende herinnering aan hem in een kinderversie." Het MyLastStory Prentenboek voor kinderen kun je nu al aanvragen bij Bohémienne met de Pen.

Gemoedsrust

Voor iemand die binnenkort komt te overlijden kunnen BookofLIFE en MyLastStory een vorm van gemoedsrust geven. "De gedachte dat er iets moois achterblijft waar een persoonlijke boodschap in staat voor de mensen waarvan je houdt, kan zorgen voor rust in je hoofd en je hart”, legt Eef uit. "Het kan voor de persoon zelf in het hele proces van afscheid nemen ook verlichting geven door met aandacht stil te staan bij het voorbije leven. Alles wat je hebt gedaan, beleefd, geleerd. Het is een kans om oude dingen los te laten en liefdevol op je leven terug te kijken.” Het maakt Eef blij dat zij dit voor mensen kan doen met Bohémienne met de Pen. Ze ziet het als haar missie en taak om mensen te raken met verhalen. "Ik hoop mensen te raken in hart en ziel aan het eind van hun leven, maar ook dat ze dat gevoel achterlaten voor hun dierbaren. Het gaat over liefde die behouden blijft."

De gedachte dat er iets moois achterblijft waar een persoonlijke boodschap in staat voor de mensen waarvan je houdt, kan zorgen voor rust in je hoofd en je hart.

Verbinding

Bohémienne met de Pen zorgt ervoor dat je op een bijzondere manier voor altijd tastbaar verbonden blijft met elkaar. Eef vertelt hier wat meer over: "Het komt vaak voor dat er een hernieuwde verbinding ontstaat tijdens het proces van afscheid nemen, zeker als je het verhaal van jouw leven en jouw nabestaanden bewust gaat vertellen en achterlaten. Dat opschrijven en vastleggen in een boek maakt dat de verbindingen tussen jullie voor altijd tastbaar blijven bestaan." Een andere mooie eigenschap van Eef is dat zij vaak grotere lijnen ziet in een verhaal: “Als mensen vertellen hoor ik vanzelf een rode draad van wat er speelt in iemands leven of wat er heeft gespeeld, ook als iemand dat niet specifiek benoemt. Ik stel graag vragen achter de vraag tijdens een interview, maar heel natuurlijk en vanzelf. Ik forceer niets of niemand, uiteindelijk vertellen mensen zelf.” Eef ziet verbanden tussen dingen die mensen zelf misschien niet aan elkaar geknoopt hadden: "Ik vind het heel leuk als dat gebeurt en dat maakt vaak iets extra's los bij mensen. Ze zien zelf ineens het grotere geheel van hun leven, betekenis waar die er eerder minder zichtbaar was.”

Op maat

Jouw verhaal wordt op maat gemaakt. Je kunt kiezen uit diverse pakketten die je geheel naar wens kunt personaliseren. Eef helpt jou hier uiteraard graag bij. Zo kun je bijvoorbeeld extra foto’s toevoegen aan jouw verhaal. Eef werkt samen met professionele fotografen die speciale portretfoto's of familiefoto's kunnen maken voor in het boek.

Wil je meer weten over Bohémienne met de Pen? Bezoek dan de website voor meer informatie of neem gerust contact op met Eef voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens de kennismaking worden alle wensen en mogelijkheden besproken. Je kunt ook het aanmeldformulier invullen voor BookofLIFE of MyLastStory.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje