Terug naar overzicht

Van kerstochtend tot inzicht

11/01/2019
Monique van Poeteren
Delen:
kerstochtend

Ik stap uit de trein op Leiden Centraal en loop met ferme stappen richting de oude Vest 17. Ik ben wat later dan gepland en eerlijk gezegd een beetje zenuwachtig. Vandaag hebben we voor het eerst een kerst koffie-ochtend georganiseerd en we hebben geen idee hoeveel mensen daar op afkomen. Ik houd mijn adem in als ik de sleutel in de deur van ons mooie pand steek en voel de vrolijke en positieve sfeer als ik de hal binnenstap. Ik weet meteen, dit wordt een leuke en een bijzondere dag. Gezellige kerstmuziek op de achtergrond, koffie en zelfgebakken taart in de woonkamer waar de geschonken en versierde kerstboom de ruimte mooi verlicht. De tafel zit vol met gasten en er wordt volop gelachen en gezellig gekletst. Yes!

Het kerstgevoel 

Als de gasten hun koffie of thee ophebben, lopen ze al pratend de creatieve ruimte binnen en gaan zitten aan de grote tafel. Het is er lekker licht en warm en de borden en de permanent stiften liggen klaar. Sommige afwachtend en anderen al met een idee wat ze willen maken. Ze gaan aan de slag en maken een kerstwens of tekening op een bord. Ze steken elkaar aan met hun enthousiasme en ook degenen die eigenlijk niet wilden tekenen, schuiven toch aan. Iedereen geniet en ze bewonderen elkaars tekeningen en wensen die zijn gemaakt. We sluiten met elkaar de ochtend af met een kopje koffie. De gastvrouwen laten iedereen uit en fijn om te zien dat ze met een kerstgevoel naar huis gaan. Ik geniet en ben superblij met de gastvrouwen die deze ochtend mogelijk hebben gemaakt.

Meer voor de kinderen

Ondertussen loopt er een gast binnen die haar verdriet, boosheid, blijheid, onmacht en wil om te leven heeft verwoord in gedichten na de diagnose kanker en tijdens de behandelingen. Deze heeft ze laten drukken op een kalender en ze wil deze graag aan ons geven. Ik voel me ineens heel verdrietig. Zo’n prachtige, jonge vrouw, vol in het leven. Moeder en zelfs al bijna oma vertelt ze met een brede lach. Het raakt me merk ik. Als ze vertelt dat haar jongste 1 keer per maand naar de Scarabee Kidsclub komt, ben ik zo blij dat we dit aanbieden. Ik neem me voor om in het nieuwe jaar ons aanbod voor kinderen, jongeren en hun ouders uit te breiden en meer onder de aandacht te brengen.

Visualisatie

Door een miscommunicatie mag ik deze middag de taken waarnemen van de gastvrouw die er deze middag zou zijn. Een aantal gasten druppelen binnen voor het uur waar 'visualisatie' wordt geboden. Ze genieten ervan dat ze in onze grote lichte ruimte heerlijk mogen liggen en bedekt met een warme deken, hun gedachten mogen laten reizen naar plekken waar ze de zorg, pijn en dingen waar ze nog meer last van hebben even los kunnen laten. Ontspannen en met een glimlach komen ze na dit uur nog een kopje thee drinken. 

Passievrucht

Een van de gasten blijft zitten en we raken in gesprek. Ze geeft me een kleine inkijk in haar leven en ik kan alleen maar vol bewondering naar haar kijken en luisteren. Alsof het zo moet zijn, komen er geen andere gasten binnenwandelen en is het fijn om echt de tijd en de aandacht voor haar te hebben. Ze vertelt dat ze veel met kinderen werkt en dat ze van kaarsstompjes weer nieuwe kaarsen maakt. Ze laat me een prachtig kaarsje zien, dat ze gemaakt heeft in de schil van een passievrucht. Ze geeft hem aan me en ik maak er een foto van omdat ik hem zo mooi vind. Ze zegt tegen me dat deze middag haar blij heeft gemaakt.

Een bijzondere afsluiting

Ik laat haar uit en ruim de boel op en zie een vrouw voor het raam staan. Ze kijkt heel intens naar ons bord dat buiten staat en de flyers die bij het raam hangen. Ik zie haar weglopen, maar ze belt aan. Ik vertel haar dat we gesloten zijn, maar dan word ik toch weer verrast. Ze vertelt dat ze zich ineens besefte dat ze regelmatig iets ergs doet nu ze langs ons huis liep en zag dat in ons huis mensen binnenlopen die geraakt zijn door kanker. Ze vertelt dat ze regelmatig scheldt met het woord kanker en ineens begreep ze dat ze anderen daar veel verdriet mee doet. Een bijzondere maar ook mooie afsluiting van deze dag. Met een tevreden gevoel sluit ik af en heb zin in het nieuwe jaar.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje