0
Terug naar overzicht

Overleden huisdier begraven in eigen tuin: mag dat?

07/09/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
Huisdier begraven in eigen tuin

Het overlijden van een huisdier brengt veel verdriet met zich mee. Veel mensen vinden het een fijn idee om het dier in eigen tuin te begraven. Wellicht zat je vaak in de tuin een boek te lezen terwijl het beestje zichzelf aan het vermaken was met een speeltje. Daarnaast kan het idee dat je maatje toch nog een beetje dichtbij is troost bieden. Twijfel je of je jouw huisdier in de tuin mag begraven? Lees dan vooral verder! Wij delen informatie en tips.

Huisdier begraven in eigen tuin: informatie en tips

Het antwoord op de vraag: "Mag je je overleden huisdier begraven in je eigen tuin?", is 'ja', máár niet zomaar. Er zijn enkele wettelijke regels waarmee je rekening dient te houden als je hier voor kiest. Hieronder lees je waar je onder andere aan moet denken wanneer je je huisdier zelf wilt begraven.

Ten eerste ...

Allereerst is het goed om te weten dat je huisdier niet in eigen tuin begraven mag worden als het is overleden door een besmettelijke ziekte. Dit om risico's op verdere besmettingen te voorkomen. Het dier moet zijn overleden aan natuurlijke oorzaken of geëuthanaseerd zijn door een dierenarts.

Voldoende ruimte

Om te voorkomen dat (wilde) dieren het lichaam van het huisdier opgraven, maar ook rekening houdend met de volksgezondheid, diergezondheid en het milieu, dien je je overleden huisdier minstens 75 centimeter (het liefst 1 meter) diep te begraven. Ook moet het graf minimaal 50 centimeter van de erfgrens af liggen en minstens 30 meter van openbare wateren en waterwingebieden verwijderd zijn. Zorg ervoor dat je aan deze eisen voldoet om problemen met de gemeente of met de buren te voorkomen.

Niet alle dieren

Over het algemeen is het toegestaan om 'kleine' huisdieren zelf te begraven. Denk hierbij aan een hondje, kat, parkiet, cavia of konijn etc. Het dier mag echter niet meer dan 10 kilo wegen, dus houdt hier rekening mee bij een (middel)grote hond. Dit heeft vaak te maken met zaken als ontbinding, geur en impact op het milieu. Daarnaast mogen hobbydieren zoals paarden, schapen, hangbuikzwijnen, bokken en kippen niet begraven worden in de tuin.

Geen plastic

De meeste plaatsen vereisen dat het lichaam van het huisdier in biologisch afbreekbaar materiaal wordt geplaatst of gewikkeld voordat het wordt begraven. Afhankelijk van de regels en wetgeving van desbetreffende gemeente kun je er in de meeste gevallen voor kiezen om je huisdier in een katoenen of linnen doek te wikkelen óf in een kartonnen doos of houten kistje. Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van schadelijke stoffen voor het milieu. Denk hierbij aan plastic en metaal.

Eigen grond

Als je een koopwoning met een tuin hebt of eigenaar bent van het stuk grond, kun je je huisdier hier begraven. Je dient wel toestemming te vragen bij desbetreffende gemeente om er zeker van te zijn dat jouw huisdier aan de eisen voldoet. Is er sprake van een huurwoning? Dan heb je ook toestemming nodig van de eigenaar of verhuurder voordat je je huisdier in de tuin begraaft. Markeer het graf zodat je niet vergeet waar je jouw huisdier hebt begraven. Let op: je huisdier in de openbare ruimte (bijvoorbeeld in het bos) begraven kan leiden tot een fikse boete die kan oplopen tot €900,-. Dat wil je natuurlijk niet!

Lokale regelgeving

Zoals eerder vermeld, kunnen lokale verordeningen en wetten variëren. Sommige gebieden kunnen beperkingen hebben met betrekking tot het begraven van huisdieren vanwege milieubescherming en gezondheidskwesties. Het is daarom belangrijk om de lokale wetten en voorschriften met betrekking tot het begraven van huisdieren in de tuin te raadplegen voordat je overgaat tot actie.

Overleden huisdier begraven in eigen tuin: extra tip

Staat er een verhuizing op de planning? Dan kun je overwegen om je overleden huisdier te laten cremeren in plaats van in eigen tuin te begraven. Je kunt de as bewaren in een mooie urn, bijvoorbeeld in één van onderstaande prachtige urnen van Lumunique. De urn kun je een speciaal plekje geven in je nieuwe woning. Neem ook eens een kijkje in onze webshop voor meer bijzondere urnen die geschikt zijn voor de as van jouw lieve huisdier.

dierenurnen lumunique Foto: Lumunique

Lees ook eens het artikel 'Wat kun je doen als je huisdier is overleden?'. Hierin delen we bruikbare informatie over de verschillende opties waar je uit kunt kiezen als je huisdier komt te overlijden.

Bronnen: NVWA, Plus magazine, Als de dood

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje