Terug naar overzicht

Amerikaan laat vergeten grafstenen weer blinken

07/06/2017
Redactie
Delen:
vergeten grafstenen

Lopend op een begraafplaats zie je ze gegarandeerd: groen aangeslagen vergeten grafstenen waarvan de tekst haast onleesbaar is geworden. Je knijpt je ogen tot spleetjes en haalt er misschien je schouders bij op. Maar dat geldt niet voor de Amerikaan Andrew Lumish. Hij spendeert zijn zondagen met het oppoetsen van de vergeten grafstenen van militaire veteranen.

Vergeten grafstenen in ere hersteld

Het begon allemaal in 2013. Lumish stoorde zich eraan dat de veteranen, die onder de grafstenen rusten, vergeten leken te zijn. Dus begon hij met het schoonmaken van de vervallen stenen. Honderden heeft hij er inmiddels in ere hersteld (en dan te bedenken dat het soms maanden duurt om één steen helemaal spik en span te krijgen).

Het verhaal

Lumish, die in het dagelijks leven als stofferingsreiniger werkt, maakt met zijn uit de hand gelopen hobby niet alleen letterlijk de namen van de militairen zichtbaar. Ook het verhaal achter de namen geeft hij een plek. Hij deelt een ‘before’ en ‘after’ foto van de grafsteen die hij heeft schoongemaakt en geeft daarbij informatie over de veteraan die er begraven ligt.

Inspiratie

Met zijn actie heeft de Amerikaan een hele hoop mensen geïnspireerd die in zijn navolging óók vergeten grafstenen zijn gaan schoonmaken. En dat kan jij ook doen. Op de facebookpagina van ‘The Good Cemeterian’ kan je zien hoe. Schrobben maar! Filmpje: 'The Good Cemeterian' in actie:  Bron: thevintagenews

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje