0
Terug naar overzicht

Boeken over rouwen en de dood voor kinderen

18/08/2022
Redactie
Delen:
boeken over rouwen en de dood voor kinderen

Het verlies van een dierbare is voor kinderen een ingrijpende gebeurtenis. Voor jonge kinderen kan het besef anders zijn dan voor oudere kinderen. Ieder kind gaat op zijn eigen manier met het afscheid om. Helaas kunnen jonge kinderen ook met hun eigen dood geconfronteerd worden. Hoe kun je hier mee omgaan en hen hierbij ondersteunen? Boeken over rouwen en de dood voor kinderen kunnen hierbij helpen. Voor jong en oud zijn er boeken geschreven die kunnen helpen bij rouwverwerking of het begrip van de dood. Sommigen met een lach, sommigen met een traan, maar vooral om hen te helpen begrijpen.

Boeken ter ondersteuning voor de volwassenen met rouwende kinderen

Diego en Billy | RememberMe
Diego is verdrietig omdat zijn opa is overleden. Hij vraagt zich af waar zijn ouders nu zo druk mee bezig zijn. Billy, het blauwe fantasie wezentje dat vanuit het tekenvel van Diego tot leven is gekomen, legt het uit. Billy neemt het kind aan de hand mee langs de onderwerpen overlijden, rouw en uitvaart(rituelen). Dit boek biedt een handvat voor ouders/verzorgers en docenten die op een laagdrempelige en leerzame manier de uitvaart en rouwrituelen binnen verschillende culturen met kinderen bespreekbaar willen maken.

Jong verlies | Riet Fiddelaers-Jaspers
Een boek die steun biedt aan volwassenen die jonge, rouwende kinderen opvangen en begeleiden. Riet Fiddelaers-Jaspers benadrukt dat het verdriet van jonge kinderen serieus genomen moet worden en het goed is om ze bij de dood te betrekken. Ze geeft advies over de belangrijkste vragen waar volwassenen mee zitten.

Mijn troostende ik | Riet Fiddelaers-Jaspers
In dit boek gaat Riet Fiddelaers-Jaspers in op rouwende jongeren. Hun kwetsbaarheid, maar ook hun kracht die door een betekenisvol verlies naar boven komt. Een advies voor de volwassenen over de juiste manier van ondersteuning voor jongeren.

Kinderen in spagaat | Leoniek van der Maarel
De omgeving waar een kind in terecht komt speelt een belangrijke rol in het rouwproces. De auteur vertelt vanuit haar ervaring als begeleider hoe je kinderen kunt leren omgaan met het rouwproces. Ook komen kinderen zelf aan het woord wat een praktisch inzicht geeft in wat voor hen heeft geholpen en wat juist niet.

Boeken over rouwen en de dood voor kinderen 0-8 jaar

Dag lieve oma | Vrouwke Klapwijk, Marcella Bos
Een prentenboek over rouwverwerking voor jonge kinderen. Met een mix van tekst en prachtige illustraties wordt verteld over de oma van Marte die ziek is en komt te overlijden.

Lieve oma Pluis | Dick Bruna
Dick Bruna weet ook met Nijntje een gevoelig onderwerp op een kindervriendelijke manier te verwoorden. In dit voorleesboek heeft Nijntje verdriet omdat Oma Pluis is doodgegaan. Het verhaal wordt opgebouwd van de opbaring tot de begrafenis om het voor kinderen vanaf ongeveer twee jaar begrijpelijk te maken.

Doodgaan is geen feest | Riet Fiddelaers-Jaspers
Een kinderboek dat het onderwerp crematie voor jonge kinderen wat duidelijker maakt. Met dit voorleesverhaal over de vader van Julia en Stijn kunnen volwassenen uitleggen aan kinderen wat cremeren is.

Als een engel je komt halen | Leonie Troost & Ivo van den Berg De lichte en positieve toon van dit boek beschrijft voor kinderen wat er gebeurt als iemand doodgaat. De auteur schreef het samen met haar vijfjarige zoon Ivo en zo wordt het ook in het boek verwoord: een moeder legt het aan haar zoon uit.

Een boom vol herinneringen | Britta Teckentrup
Een verhaal over de kant van het gemis en het koesteren van herinneringen. In het boek valt Vos voor altijd in slaap op een mooi plekje in het bos. Toch missen de andere dieren in het bos hun vriend, ze komen bij elkaar om herinneringen op te halen.

Kijk oma, een ster! | Nicolien Groeneveld
Een boekje over het verlies van een opa, het verdriet van een oma, over een uitvaart en kinderlogica. Het boekje is op een kindvriendelijke manier uitgelegd. Geheel op rijm geschreven en voorzien van mooie tekeningen.

Boeken over rouwen en de dood voor kinderen 8-12 jaar

Ik ga dood! Wat nu? | Susanne Dietvorst
Een werkboek voor kinderen die het lastig vinden om hun gevoelens te uiten. Tekenen, kleuren en schrijven geven kinderen de mogelijkheid om hun emoties te laten zien of de vragen te stellen waar ze mee zitten.

Achtste-groepers huilen niet | Jacques Vriens
De stoere Akkie uit groep acht is ernstig ziek, maar krijgt veel steun van haar juf en klas. Ze bemoeit zich vanuit het ziekenhuis nog met alle gebeurtenissen en haar klasgenoten bedenken leuke dingen om haar beter te laten voelen. Een leesboek dat een ernstig onderwerp met een vleugje komedie benadert.

Dag, lieve papa | Kirstin Rozema & Sandy Wijsbeek
Een verhaal dat inzicht geeft in hoe een gezin om kan gaan met de plotselinge dood van een ouder. Met verschillende tips van een professioneel uitvaartleider wordt omschreven hoe de dagen van het overlijden tot de begrafenis eruit kunnen zien.

Lexiland | Suzi Moore
Als Emma haar tweelingzus verliest, wordt alles anders. Haar ouders ruzien vaak, haar broertje krijgt veel aandacht, Emma voelt zich eenzaam en mist haar zus. Op een dag is daar Lexi en wordt er een bijzondere vriendschap gevormd. Ze hebben allebei iemand verloren en helpen elkaar door het rouwproces heen waarin veel geheimen worden ontrafeld.

Boeken over rouwen en de dood voor kinderen 12-18 jaar

Verder zonder jou | Daan Westerink
Een boek waarin 28 jongeren zelf aan het woord zijn en vertellen over hun leven na het verlies van een familielid. Ze praten niet alleen over wat het met hen en hun omgeving deed, maar geven ook tips over hoe je als jongere kunt omgaan met verlies.

Een weeffout in onze sterren | John Green
Het liefdesverhaal van Hazel en Gus, die allebei te maken hebben gekregen met kanker. Hazel leeft nog door een nieuw medicijn en Gus heeft de ziekte overleefd, maar heeft zijn been hierbij verloren. Als ze elkaar ontmoeten, is het meteen raak, alleen wilt Hazel niet dat iemand zich aan haar hecht. Als Hazel Gus haar lievelingsboek met een mysterieus open einde laat lezen, besluiten ze de schrijver op te zoeken. Een verhaal met een onverwachte wending en hartverscheurende momenten, welke je aan het denken zet.

In de RememberMe webshop vind je meer boeken over rouwen en de dood voor kinderen én volwassenen.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van mooie uitvaartkisten.nl op 21 aug. 2022 10:06
"Van alle boeken over kinderen en rouw vind ik deze wel het allermooist: `altijd dichtbij` van Mark Janssen. Het is in zwart-wit getekend en gaat over een jongen die zijn oma erg mist en haar vindt in alle kleine ontmoetingen met de natuur."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje