0
Terug naar overzicht

RememberMe lanceert kinderboek over uitvaarten in andere culturen

22/03/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
diego en billy kinderboek rouw rememberme

We hebben het een lange tijd geheim gehouden, maar we kunnen het vanaf vandaag met trots aankondigen: we hebben ons eerste kinderboek over de dood, rouw en uitvaart gelanceerd, genaamd 'Diego en Billy - Rouwen doen we samen'! Door gebruik te maken van karakteristieke tekeningen, veel kleur en optimaal begrijpelijke teksten willen wij kinderen én volwassenen informeren en inspireren. Diego en Billy - Rouwen doen we samen is slechts de eerste uit onze reeks met kinderboeken over de dood.

Over Diego en Billy - Rouwen doen we samen

Diego is verdrietig omdat zijn opa is overleden. Zijn ouders lijken geen tijd voor hem te hebben. Waar hebben zij het zo druk mee? Wat is een uitvaart en hoe ziet dat eruit? Billy het lieve fantasie wezentje dat vanuit het tekenvel van Diego tot leven is gekomen, legt het allemaal uit. Door de vele verre reizen die Billy heeft gemaakt, kent en benoemt hij verschillende tradities en gebruiken tijdens deze periode van rouw. Het kleurrijke prentenboek is in rijm geschreven. Billy neemt het kind aan de hand mee langs de onderwerpen overlijden, rouw en uitvaart. Dit boek kan een ideaal handvat bieden voor bijvoorbeeld ouders/verzorgers en docenten die op een laagdrempelige en leerzame manier de uitvaart en rouwrituelen binnen verschillende culturen met kinderen bespreekbaar willen maken.

Je bent nooit te oud om iets nieuws te leren, of te jong om te veel te leren.

Waarom een kinderboek over de dood, rouw en uitvaart?

Onderwerpen rondom de dood, uitvaart en rouw worden vaak geassocieerd met saai en eng. Hoewel hier langzamerhand verandering in begint te komen, blijkt het toch nog een taboe te zijn om hier openlijk over te praten. Orlanda Adams, oprichter van RememberMe, en haar team willen dit taboe doorbreken en (jong)volwassenen én kinderen zoveel mogelijk informeren en inspireren omtrent rouw, verlies en de uitvaart. Helaas krijgt iedereen hier vroeg of laat immers mee te maken. Daarom vinden wij het belangrijk om deze onderwerpen al op jonge leeftijd bespreekbaar te maken. Want ook kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid. Ze zijn vaak erg nieuwsgierig en willen graag weten hoe de vork in de steel zit. Toch houden volwassenen de waarheid over de dood liever ver bij hen vandaan, omdat ze ervan uit gaan dat ze nog te jong zijn om hierover te praten en dat het allemaal maar te eng voor ze is.

De realiteit bewijst echter keer op keer dat je nooit te jong bent om hierover geïnformeerd te worden. 

Dagelijks verliezen kinderen over de hele wereld een vriendinnetje, een broertje, een (groot)ouder of een schoolgenoot. In de praktijk blijkt dat volwassenen het over het algemeen veel enger vinden om ‘de dood’ te bespreken. Wij krijgen dan ook vaak de vraag vanuit ouders hoe zij om kunnen gaan met hun nieuwsgierige kinderen die bijvoorbeeld vragen waar oma of opa nu is. Daarnaast merkt Orlanda als uitvaartondernemer die staat voor inclusiviteit en diversiteit, dat steeds meer mensen de mooie culturele afscheidsrituelen vermengen in hun eigen afscheid. Dit boekje is een stap in de goede richting om het gesprek over de dood, uitvaart en rouw met kinderen te initiëren.

Op een kindvriendelijke en laagdrempelige manier belichten wij in grote lijnen de uitvaart- en rouwrituelen in diverse culturen. 

diego en billy kinderboek over de dood en rouw

Een spannende, maar leuke opdracht voor Team Vrije Vogels

Wij wilden voor dit kinderboek een frisse, vriendelijke en laagdrempelige uitstraling. Uitvaart en rouw zijn immers vrij beladen, maar belangrijke, onderwerpen om met kinderen te bespreken. Wij benaderden het creatieve en jonge duo: Ralph en Remco van Team Vrije Vogels om ons hierbij te helpen. Zij houden zich in het dagelijkse leven onder andere bezig met het schrijven en illustreren van kinderboeken, animaties en educatief materiaal. De illustraties hebben een herkenbare eigen stijl en de verhaaltjes zijn vaak in rijm geschreven, zoals in dit kinderboek over de dood.

Rijmen en graffiti

Ralph is van jongs af aan al bezig met het illustreren van cartoons en ontpopte zich in de scene tot een gerespecteerd graffiti artiest. En de liefde voor schrijven en rijmen begon bij Remco al vroeg, vanaf de middelbare school kon hij zijn creativiteit een lange tijd kwijt in rapteksten. Tegenwoordig creëren zij eigentijdse en inclusieve prentenboeken waarin kinderen op een speelse, maar educatieve wijze, kennismaken met verschillende landen, culturen, talen, dieren en alledaagse situaties.

Het was voor Ralph en Remco een spannende, maar leuke, uitdaging om in opdracht van RememberMe een kinderboek over de dood uit te brengen waarin de uitvaart- en rouwrituelen binnen diverse culturen op een laagdrempelige en leerzame manier worden belicht. Samen met RememberMe hopen zij dat Diego en Billy - Rouwen doen we samen ouders en leraren een handvat biedt om het onderwerp ‘dood’ op vrij jonge leeftijd al te kunnen bespreken.

Foto's: Tin van Steijn

Diego en Billy - Rouwen doen we samen is verkrijgbaar in onze webshop voor €14,95,- (excl. de verzendkosten).

Indien je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een grotere hoeveelheid van het boek, nodigen wij je van harte uit om contact met ons op te nemen om de beschikbare mogelijkheden te bespreken.

Delen:

Reacties (3)

Reactie van Marcha op 12 sep. 2022 12:58
"Is in dit boek een crematie beschreven voor een kind van 6j?"
Reactie van s.caneel op 2 apr. 2022 10:46
"Graag ontvang ik tzt het kinderboek"
Reactie van Antoine Fonville op 23 mrt. 2022 09:45
"Mooi, daar zal best belangstelling voor zijn."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje