Terug naar overzicht

Overwin je angst voor de dood

14/01/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
angst voor de dood

Ieder mens is in het leven wel eens ergens bang voor. De angst om dood te gaan is echter een van de meest voorkomende angsten. De een zal er af en toe eens last van hebben maar wat als je er echt dagelijks last van hebt? Hoewel het niet vaak bespreekbaar wordt gemaakt is het een feit dat je ooit met de dood te maken krijgt en dat het onvermijdelijk is. Maar hoe ga je het beste met deze angst om en hoe kom je er overheen? Hieronder geven we enkele tips die kunnen helpen om je angst voor de dood te overwinnen.

4 tips om je angst voor de dood te overwinnen:

1- Acceptatie

Allereerst is het belangrijk dat je accepteert dat de dood natuurlijk is en dat ook angst hiervoor mag bestaan. Het is niet verkeerd als je al eens over de dood hebt nagedacht en het is ook helemaal niet gek dat je dit eng vindt. Door te accepteren dat de dood bij het leven hoort zul je in de dood van bijvoorbeeld een familielid ook eerder kunnen berusten. Door ook meer te focussen op het feit dat je het leven zelf zo mooi kan maken als je wil en dat het een voorrecht is om te leven, wordt het ook makkelijker om de dood te accepteren.

2- Maak het bespreekbaar

Soms lucht het op om met vrienden en familie te praten over je angst voor de dood. Dit zorgt ervoor dat je gevoelens niet opgekropt blijven, waardoor je stress zal verminderen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je inzicht krijgt in hoe zij de dood ervaren en hoe zij omgaan met de eventuele angst die ze hiervoor hebben. Je zult merken dat je echt niet de enige bent en wellicht hebben zij handige tips voor jou om de angst te verminderen. Uiteraard kun je er ook altijd nog voor kiezen om met een professional op dit gebied te gaan praten als het echt je dagelijks leven belemmert.

3- Afleiding

Verander je focus naar al het goede in het leven. Dit zorgt onder andere voor afleiding van je angst voor de dood en het creëert een gevoel van zin in het leven. Je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld een to-do lijst te maken met verschillende leuke activiteiten die je zou willen uitvoeren voordat je sterft. Ook het aannemen van een simpel en persoonlijk ritueel zoals elke middag of avond je lievelingslied opzetten kan helpen bij de nodige dagelijkse afleiding. Uiteraard is tijd doorbrengen met vrienden en familie ook een plezierige afleiding. Wanneer je druk bent met het genieten van je leven is er weinig tijd om je zorgen te maken over de dood.

4- Dankbaarheid

Tenslotte is het een idee om een dagboek bij te houden waarin je punten opschrijft waar je dankbaar voor bent in je leven. Schrijf om de paar dagen een positief moment of punt op waar je dankbaar voor bent. Koester de goede dingen in je leven en waardeer de vreugde die je daar uit haalt. Op deze manier haal je het positieve uit je leven meer naar boven en ben je minder bezig met je angst voor de dood. En als je alles in je leven hebt gedaan wat je graag wilde doen, heb je ook meer vrede met het feit dat eens de laatste dag aanbreekt.

Heb jij nog goede tips die niet in het rijtje hierboven staan? Laat het ons in een reactie onder dit artikel weten!

Delen:

Reacties (8)

Reactie van Mo op 4 jul. 2020 00:14
"Ik ben al jaren bang voor de dood. Het beheerst mijn leven."
Reactie van Mo op 4 jul. 2020 00:14
"Ik ben al jaren bang voor de dood. Het beheerst mijn leven."
Reactie van Karin op 24 jun. 2020 23:45
"Ik ben al bang voor de dood sinds ik me kan herinneren. En ja, ik dacht ook dat het beter zou worden als je ouder word. Een soort berusting. Mijn vader word 80 maar is ook nog steeds bang. Leuk vooruitzicht. Zonder paroxetine zou ik elke dag in paniek zijn. Nu ben ik alleen erg vlak. Geen paniek maar ook geen leuke emoties (sex bijvoorbeeld)"
Reactie van Jos op 22 mrt. 2020 18:35
"Gewoon tevreden zijn met wat je hebt, is genoeg om de angst voor de dood aan de kant te schuiven. Bovendien worden daarnaast nog veel meer dingen in het leven erg gemakkelijk. Zo schaam ik me er bijna voor dat ik al mijn hele leven in Nederland woon. Het grote nadeel is dan wel weer dat je uit niet meer zo in de groep past en dat is niet leuk want de anderen zijn graag onder gelijkgezinden en zien jou dan al snel als een gevaar "voor je weet maar nooit"."
Reactie van Anneke koch op 31 dec. 2019 13:24
"Ik had al van af mijn vijfde of eerder, angsten voor dood gaan ,Het beheertst mijn leven er zijn tijden dat het goed gaat ,maar nu ik ouder word is het alleen maar erger aan het worden .Ik sta er mee op ,en ga er mee naar bed. .De angst is zo aanwezig dat ik helemaal in paniek raak misselijk ,wordt,en afval.Ik gebruik al jaren antidepressiva en rivotril.help mij.Anneke ."
Reactie van Anneke koch op 31 dec. 2019 12:33
"Ik had al van af mijn vijfde of eerder, angsten voor dood gaan ,Het beheertst mijn leven er zijn tijden dat het goed gaat ,maar nu ik ouder word is het alleen maar erger aan het worden .Ik sta er mee op ,en ga er mee naar bed. .De angst is zo aanwezig dat ik helemaal in paniek raak misselijk ,wordt,en afval.Ik gebruik al jaren antidepressiva en rivotril.help mij.Anneke ."
Reactie van Kim op 3 aug. 2019 20:26
"Ik heb al sinds mijn achtste angsten voor de dood.. het komt en het gaat het is een aantal jaar weg geweest maar de laatste maand is het bijna iedere avond.. ik wil mijn man en kinderen niet laten schrikken maar ik raak echt helemaal in paniek."
Reactie van Jorien Visser op 13 mrt. 2019 12:35
"Ik zou het graag bespreekbaar willen maken met de wereld buiten de deur. Ik wil dit niet alttijd met mijn man of zus, nu mijn moeder pas is overleden. T is een waar gevecht met gevoel vsn trauma, wat ik herken bij t verlies van mn vader 19 jaar geleden en ook mn partner 35 jaar geleden. Waar kan ik dat in Apeldoorn?"

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje