Terug naar overzicht

Overwin je angst voor de dood

14/01/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
angst voor de dood

Ieder mens is in het leven wel eens ergens bang voor. De angst om dood te gaan is echter een van de meest voorkomende angsten. De een zal er af en toe eens last van hebben maar wat als je er echt dagelijks last van hebt? Hoewel het niet vaak bespreekbaar wordt gemaakt is het een feit dat je ooit met de dood te maken krijgt en dat het onvermijdelijk is. Maar hoe ga je het beste met deze angst om en hoe kom je er overheen? Hieronder geven we enkele tips die kunnen helpen om je angst voor de dood te overwinnen.

4 tips om je angst voor de dood te overwinnen:

1- Acceptatie

Allereerst is het belangrijk dat je accepteert dat de dood natuurlijk is en dat ook angst hiervoor mag bestaan. Het is niet verkeerd als je al eens over de dood hebt nagedacht en het is ook helemaal niet gek dat je dit eng vindt. Door te accepteren dat de dood bij het leven hoort zul je in de dood van bijvoorbeeld een familielid ook eerder kunnen berusten. Door ook meer te focussen op het feit dat je het leven zelf zo mooi kan maken als je wil en dat het een voorrecht is om te leven, wordt het ook makkelijker om de dood te accepteren.

2- Maak het bespreekbaar

Soms lucht het op om met vrienden en familie te praten over je angst voor de dood. Dit zorgt ervoor dat je gevoelens niet opgekropt blijven, waardoor je stress zal verminderen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je inzicht krijgt in hoe zij de dood ervaren en hoe zij omgaan met de eventuele angst die ze hiervoor hebben. Je zult merken dat je echt niet de enige bent en wellicht hebben zij handige tips voor jou om de angst te verminderen. Uiteraard kun je er ook altijd nog voor kiezen om met een professional op dit gebied te gaan praten als het echt je dagelijks leven belemmert.

3- Afleiding

Verander je focus naar al het goede in het leven. Dit zorgt onder andere voor afleiding van je angst voor de dood en het creëert een gevoel van zin in het leven. Je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld een to-do lijst te maken met verschillende leuke activiteiten die je zou willen uitvoeren voordat je sterft. Ook het aannemen van een simpel en persoonlijk ritueel zoals elke middag of avond je lievelingslied opzetten kan helpen bij de nodige dagelijkse afleiding. Uiteraard is tijd doorbrengen met vrienden en familie ook een plezierige afleiding. Wanneer je druk bent met het genieten van je leven is er weinig tijd om je zorgen te maken over de dood.

4- Dankbaarheid

Tenslotte is het een idee om een dagboek bij te houden waarin je punten opschrijft waar je dankbaar voor bent in je leven. Schrijf om de paar dagen een positief moment of punt op waar je dankbaar voor bent. Koester de goede dingen in je leven en waardeer de vreugde die je daar uit haalt. Op deze manier haal je het positieve uit je leven meer naar boven en ben je minder bezig met je angst voor de dood. En als je alles in je leven hebt gedaan wat je graag wilde doen, heb je ook meer vrede met het feit dat eens de laatste dag aanbreekt.

Heb jij nog goede tips die niet in het rijtje hierboven staan? Laat het ons in een reactie onder dit artikel weten!

Delen:

Reacties (2)

Reactie van Kim op 3 aug. 2019 20:26
"Ik heb al sinds mijn achtste angsten voor de dood.. het komt en het gaat het is een aantal jaar weg geweest maar de laatste maand is het bijna iedere avond.. ik wil mijn man en kinderen niet laten schrikken maar ik raak echt helemaal in paniek."
Reactie van Jorien Visser op 13 mrt. 2019 12:35
"Ik zou het graag bespreekbaar willen maken met de wereld buiten de deur. Ik wil dit niet alttijd met mijn man of zus, nu mijn moeder pas is overleden. T is een waar gevecht met gevoel vsn trauma, wat ik herken bij t verlies van mn vader 19 jaar geleden en ook mn partner 35 jaar geleden. Waar kan ik dat in Apeldoorn?"

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje