0
Terug naar overzicht

Overwin je angst voor de dood

14/01/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
angst voor de dood

Ieder mens is in het leven wel eens ergens bang voor. De angst om dood te gaan is echter een van de meest voorkomende angsten. De een zal er af en toe eens last van hebben maar wat als je er echt dagelijks last van hebt? Hoewel het niet vaak bespreekbaar wordt gemaakt is het een feit dat je ooit met de dood te maken krijgt en dat het onvermijdelijk is. Maar hoe ga je het beste met deze angst om en hoe kom je er overheen? Hieronder geven we enkele tips die kunnen helpen om je angst voor de dood te overwinnen.

4 tips om je angst voor de dood te overwinnen:

1- Acceptatie

Allereerst is het belangrijk dat je accepteert dat de dood natuurlijk is en dat ook angst hiervoor mag bestaan. Het is niet verkeerd als je al eens over de dood hebt nagedacht en het is ook helemaal niet gek dat je dit eng vindt. Door te accepteren dat de dood bij het leven hoort zul je in de dood van bijvoorbeeld een familielid ook eerder kunnen berusten. Door ook meer te focussen op het feit dat je het leven zelf zo mooi kan maken als je wil en dat het een voorrecht is om te leven, wordt het ook makkelijker om de dood te accepteren.

2- Maak het bespreekbaar

Soms lucht het op om met vrienden en familie te praten over je angst voor de dood. Dit zorgt ervoor dat je gevoelens niet opgekropt blijven, waardoor je stress zal verminderen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je inzicht krijgt in hoe zij de dood ervaren en hoe zij omgaan met de eventuele angst die ze hiervoor hebben. Je zult merken dat je echt niet de enige bent en wellicht hebben zij handige tips voor jou om de angst te verminderen. Uiteraard kun je er ook altijd nog voor kiezen om met een professional op dit gebied te gaan praten als het echt je dagelijks leven belemmert.

3- Afleiding

Verander je focus naar al het goede in het leven. Dit zorgt onder andere voor afleiding van je angst voor de dood en het creëert een gevoel van zin in het leven. Je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld een to-do lijst te maken met verschillende leuke activiteiten die je zou willen uitvoeren voordat je sterft. Ook het aannemen van een simpel en persoonlijk ritueel zoals elke middag of avond je lievelingslied opzetten kan helpen bij de nodige dagelijkse afleiding. Uiteraard is tijd doorbrengen met vrienden en familie ook een plezierige afleiding. Wanneer je druk bent met het genieten van je leven is er weinig tijd om je zorgen te maken over de dood.

4- Dankbaarheid

Tenslotte is het een idee om een dagboek bij te houden waarin je punten opschrijft waar je dankbaar voor bent in je leven. Schrijf om de paar dagen een positief moment of punt op waar je dankbaar voor bent. Koester de goede dingen in je leven en waardeer de vreugde die je daar uit haalt. Op deze manier haal je het positieve uit je leven meer naar boven en ben je minder bezig met je angst voor de dood. En als je alles in je leven hebt gedaan wat je graag wilde doen, heb je ook meer vrede met het feit dat eens de laatste dag aanbreekt.

Heb jij nog goede tips die niet in het rijtje hierboven staan? Laat het ons in een reactie onder dit artikel weten!

Delen:

Reacties (18)

Reactie van B van der hulst op 28 apr. 2023 21:56
"Iedereen schrijft hier over bang zijn over dood gaan, maar ik ga ze weten alleen niet wanneer. Want het kan zo gebeurt zijn, maar kan ook nog een paar weken. De dokter kan dit niet vertellen, en deze gedachte maakt me gek. En dat niet alleen ben bang voor alles en zo ook de dood. Vooral als je alleen ben, en juist met niemand ka praten. Ik lig de hele dagen en nachten te huilen.en ik kan ook nog eens geen kant op. Heb verzorgers om mij heen, maar daar is ook alles mee gezegd. Ben echt bang, wil nog niet dood. Wil blijven leven, maar het kan jammer genoeg niet. Dus zorg dat je altijd iemand hebt die naast je staat, want je wilt echt niet zo als ik nu door het leven gaan."
Reactie van Victoria op 31 jan. 2023 21:55
"Hallo iedereen, Ik heb vooral s’avond het beangstigend gevoel dat ik na een tijd iedereen die mij dierbaar is ga verliezen en ik heb weet ook dat je na de dood letterlijk niets te doen hebt. Je hebt zo’n kort leven geniet ervan ookal is dat niet gemakkelijk. Ik ben nog jong maar het is normaal om daar bang voor te zijn"
Reactie van Lara op 28 jan. 2023 17:31
"Ik ben bang voor de dood om dat je niet weet wat er gebeurd ik trill altijd * IK WIL GEWOON NIET DOOD"
Reactie van Anny op 29 dec. 2022 11:42
"Ik ben 3 kinderen en mijn man verloren daardoor overheerst deze gedachten mij help!!!!!"
Reactie van Jade Smit op 22 okt. 2022 13:26
"Ik herken mijzelf enorm in de reactie van Chiel hierboven. Hele periodes gaat het goed en dan komt het weer terug. De angst komt vaak 's avonds, maar in heftige periodes komt het meerdere momenten door de dag heen. Het kan beginnen met een kleine gedachte, waarna mijn hoofd blijft door ratelen. Soms kan ik het stoppen, maar vaak ook niet. Ik begin te hyperventileren en kan alleen maar 'oh mijn god, oh mijn god, oh mijn god' half schreeuwend en half huilend uitkramen. Hoewel ik niet geloof in een god die mij zal komen helpen. Wat dat maar zo. Mijn angst is niet voor het dood gaan, maar voor het dood zijn. Niet bestaan en niets voelen of denken. Het idee dat het mij ook gaat overkomen is het engste wat er is. Vroeger toen ik nog jong was (rond de 10 jaar) ging ik altijd naar mijn vader. Hij snapte mij en bij hem kon in uithuilen. Nu ben ik 20 en schaam ik me. Ik heb het er liever met niemand over, omdat haast niemand mijn angst begrijpt. Ze vertellen me dan dat mijn angst niet nodig is en dat ik er ook anders naar zou kunnen kijken. Dit levert mij niets op behalve meer stress. Ik word er helemaal gek van. Als ik eerlijk mag zijn, slaan de stappen op deze website ook echt helemaal nergens op. Hahaha was het maar zo makkelijk."
Reactie van Adrie van der Velden op 27 mei 2022 17:21
"Nou,ik lees allemaal berichten over vreselijke angst voor de dood,dat is menselijk,maar er is een oplossing voor,mijn angst verdween toen ik hoorde dat Jezus Christus de dood overwonnen heeft en opgestaan is uit de dood,ik heb Hem gevraagd,als Hij er is,of Hij zich kenbaar wilde maken in mijn leven en angst en Hij antwoordde in mijn hart en nu volg ik Hem met blijdschap en mijn angst voor de dood is weg want als ik sterf ga ik naar Hem toe,probeer maar,Hij zal je antwoorden,Gods'zegen!"
Reactie van Chiel op 18 jul. 2021 01:53
"Ik ben voornamelijk bang voor het niets. Dat er niets meer is oneindig leegte. Alles wat ik nu ben en heb gedaan voor niks is omdat je geen herinnering behoud. Het niets ik gil soms zo hard ren door het huis blinde paniek panisch. Mijn buren schrikken zich dagelijks in de nacht de pl.. Omdat ik zo hard gil het zijn doodskreten het beheerst mijn leven op dit moment enorm. Soms heb ik een periode ff geen last en langzaam komt dan de hoop dat het ophoudt maar dan ineens begint het weer volop. Het maakt mij intens verdrietig dat ik niet van het leven kan genieten."
Reactie van Rob Schouten op 24 okt. 2020 11:46
"Ik ben nu (2020) 58 jaar en begin in de winter van mn leven te komen. Vroeger dacht ik ‘er zal wel wat zijn na de dood’ momenteel twijfel ik vaak, misschien is er NIKS. Dat vind ik vaak beangstigend, hoewel dat onredelijk is want ‘niks’ heb je geen last. Toch blijft mijn angst. Los kunnen laten / onthechten / erin mee gaan lijkt soms berusting te geven. Maarja, vaak ook niet ! Ben benieuwd naar rea’s: schoutenr021@gmail.com"
Reactie van Roxanne op 24 sep. 2020 23:09
"Ik heb na fysieke en mentale trauma’s een angst voor de dood gekregen, 8 jaar terug. Ik kreeg een angst stoornis waarin mijn ademhaling oppervlakkig werd en daardoor mijn hart sneller klopte telkens. Die hartkloppingen versterkten de angst dat ik zou dood gaan en zo kreeg ik 5 jaar geleden een focus op de ademhaling, schrik om deze te veranderen en zo de hartkloppingen te krijgen. Ik geraak er niet van af en heb al zoveel geprobeerd inclusief acceptatie en ademhalingsoefeningen. Ik zit in een cirkel en wil heel graag nog een kindje (eerste was 9 jaar geleden) maar ik kan de gedachte dat ik bij de bevalling zou sterven door de hartkloppingen of al tijdens de zwangerschap niet uitschakelen... ik heb nu weeral 2 dagen en een nacht aan een stuk de verkeerde ademhaling met de hartkloppingen.. zo vermoeiend. Ik wou dat ik de onderliggende angst voor de dood te baas kon."
Reactie van Jolande op 29 aug. 2020 18:58
"Goedendag Ik wil tegen ieder hier die angst hebben voor de dood zeggen , (waarom) Alles wat leeft op aarde is sterfelijk . Ik heb al best veel mensen zien heen gaan , ja dat is heel verdrietig , ik ben ook gek op dieren , met name honden , daar heb ik ook al een aantal van moeten laten inslapen , zoveel verdriet , En nu begrijp ik de dood heel erg goed , benut het leven positief , eens komt je tijd , laat het komen zoals het is , anders wordt je angst alleen maar groter , dat is niet wat je zou willen . Wees wel nuchter , ik omarm het leven maar blijf ook realistisch , Het is omdat alles zo vanzelfsprekend is ,wat niet zo is , Denk erover na , en accepeteer dat de dood bij het leven hoort, dus haal alles eruit wat erin zit, en geniet daarvan ,"
Reactie van Mo op 4 jul. 2020 00:14
"Ik ben al jaren bang voor de dood. Het beheerst mijn leven."
Reactie van Mo op 4 jul. 2020 00:14
"Ik ben al jaren bang voor de dood. Het beheerst mijn leven."
Reactie van Karin op 24 jun. 2020 23:45
"Ik ben al bang voor de dood sinds ik me kan herinneren. En ja, ik dacht ook dat het beter zou worden als je ouder word. Een soort berusting. Mijn vader word 80 maar is ook nog steeds bang. Leuk vooruitzicht. Zonder paroxetine zou ik elke dag in paniek zijn. Nu ben ik alleen erg vlak. Geen paniek maar ook geen leuke emoties (sex bijvoorbeeld)"
Reactie van Jos op 22 mrt. 2020 18:35
"Gewoon tevreden zijn met wat je hebt, is genoeg om de angst voor de dood aan de kant te schuiven. Bovendien worden daarnaast nog veel meer dingen in het leven erg gemakkelijk. Zo schaam ik me er bijna voor dat ik al mijn hele leven in Nederland woon. Het grote nadeel is dan wel weer dat je uit niet meer zo in de groep past en dat is niet leuk want de anderen zijn graag onder gelijkgezinden en zien jou dan al snel als een gevaar "voor je weet maar nooit"."
Reactie van Anneke koch op 31 dec. 2019 13:24
"Ik had al van af mijn vijfde of eerder, angsten voor dood gaan ,Het beheertst mijn leven er zijn tijden dat het goed gaat ,maar nu ik ouder word is het alleen maar erger aan het worden .Ik sta er mee op ,en ga er mee naar bed. .De angst is zo aanwezig dat ik helemaal in paniek raak misselijk ,wordt,en afval.Ik gebruik al jaren antidepressiva en rivotril.help mij.Anneke ."
Reactie van Anneke koch op 31 dec. 2019 12:33
"Ik had al van af mijn vijfde of eerder, angsten voor dood gaan ,Het beheertst mijn leven er zijn tijden dat het goed gaat ,maar nu ik ouder word is het alleen maar erger aan het worden .Ik sta er mee op ,en ga er mee naar bed. .De angst is zo aanwezig dat ik helemaal in paniek raak misselijk ,wordt,en afval.Ik gebruik al jaren antidepressiva en rivotril.help mij.Anneke ."
Reactie van Kim op 3 aug. 2019 20:26
"Ik heb al sinds mijn achtste angsten voor de dood.. het komt en het gaat het is een aantal jaar weg geweest maar de laatste maand is het bijna iedere avond.. ik wil mijn man en kinderen niet laten schrikken maar ik raak echt helemaal in paniek."
Reactie van Jorien Visser op 13 mrt. 2019 12:35
"Ik zou het graag bespreekbaar willen maken met de wereld buiten de deur. Ik wil dit niet alttijd met mijn man of zus, nu mijn moeder pas is overleden. T is een waar gevecht met gevoel vsn trauma, wat ik herken bij t verlies van mn vader 19 jaar geleden en ook mn partner 35 jaar geleden. Waar kan ik dat in Apeldoorn?"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje