Terug naar overzicht

Zes excuses om niet over de dood te praten

23/04/2021
Stephanie Sequeira
Delen:
Over de dood praten

Over de dood wordt nog steeds niet heel veel gesproken. Er rust nog altijd een taboe op het onderwerp. En dat terwijl het een onderwerp is waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Waarom gebeurt het dan niet? Hoewel het om verschillende redenen goed is om het onderwerp te bespreken, worden er nog steeds excuses gebruikt om het onderwerp 'dood' te vermijden. Wij geven zes voorbeelden van veelgebruikte excuses om niet over de dood te praten. En geven ook meteen wat tegenargumenten... Gewoon, omdat wij vinden dat het onderwerp best wat vaker besproken mag worden.

1. Het is geen leuk onderwerp

Over de dood praten is inderdaad niet het leukste wat er is, dood heeft te maken met verlies, afscheid en verdriet. Dit zijn geen leuke zaken en het maakt de dood daarom ook niet bepaald een leuk onderwerp om over te praten of om er überhaupt veel over na te denken. Veel mensen vinden het ook een eng onderwerp. Het confronteert hen met hun eigen sterfelijkheid. Maar… We weten ook allemaal dat de dood helaas wel bij het leven hoort. En hoewel er genoeg andere onderwerpen zijn die veel leuker zijn om over te praten, is het toch niet verkeerd om er soms even aandacht aan te besteden. Heb je bijvoorbeeld al eens nagedacht over hoe jouw uitvaart er uit moet komen te zien en weet je al of je gecremeerd of begraven wilt worden? Dit zijn belangrijke keuzes die je liever zelf maakt en niet overlaat aan jouw nabestaanden.

2. Het is een te serieus onderwerp

Het leven is jammer genoeg niet altijd rozengeur en maneschijn. Iedereen heeft ook wel eens minder leuke periodes. Zo kan ook de dood van een geliefde bij zo een minder leuke periode horen. Bij de dood heb je het inderdaad over serieuze zaken en draait het niet om luchtigheid en humor. Maar dat geldt voor zoveel verschillende zaken, denk bijvoorbeeld aan vluchtelingen of terrorisme. Dit zijn ook serieuze zaken, maar dat betekent niet dat we er niet over kunnen of mogen praten, het zijn immers toch relevante onderwerpen. De dood is ook een relevant onderwerp; je krijgt er hoe dan ook mee te maken. Uiteraard bepaal je zelf op wat voor manier je het onderwerp bespreekt. Het kan serieus, maar een grapje hier en daar kan ook echt geen kwaad.

3. Het is een saai onderwerp

De dood een saai onderwerp? Verre van! Weet je bijvoorbeeld al waar je begraven of uitgestrooid wilt worden? En hoe jouw uitvaart eruit moet komen te zien? Denk hierbij aan het samenstellen van jouw uitvaart van A tot Z, dus ook aan dingen als catering, soorten bloemen en wie er op je uitvaart mogen komen. En heb je al eens stil gestaan bij de erfenis? Voor wie laat je wat achter? Genoeg vragen waar je je mee bezig kunt houden rondom het onderwerp 'dood'. Een moeilijk onderwerp? Ja, dat misschien wel. Maar een saai onderwerp? Never! Als je het onderwerp bespreekt met mensen die belangrijk voor je zijn, zul je ook merken dat het jullie band verder kan versterken. Het gaat namelijk over iets zeer wezenlijks en iets persoonlijks waar je wellicht niet zomaar iedereen over vertelt.

4. “Ik leef met de dag”

Een veel gebruikt excuus om niet over de dood te hoeven praten is: “Ik leef met de dag”. Daar zijn wij het ook zeker niet mee oneens, want het leven is kort dus je moet er nu zoveel mogelijk het beste van maken zolang het kan. Maar toch is het geen slecht idee om je minstens één dag niet aan deze gedachtegang te houden en om stil te staan bij de dood. Misschien denk je ach… Daar hoef ik nu toch niet aan te denken, ik zie het niet snel gebeuren. Maar ook al ben je zo gezond als een vis, de dood discrimineert niet, dus het kan iedereen op ieder moment overkomen. Het uitstellen om over de dood na te denken of om over de dood te praten, omdat je nog genoeg tijd denkt te hebben is dus eigenlijk geen goed excuus. Je kunt bijvoorbeeld nu al je uitvaartwensen vastleggen. Dit zal in de toekomst fijn zijn voor jouw nabestaanden. Ook kan het jou zelf een bepaalde rust geven. Je weet dat als het zo ver is, je alles goed hebt overdacht en geregeld. Daarnaast kun je ook bedenken wat je graag nog wilt doen, zolang je leeft. Door stil te staan bij je eigen dood, ben je je er ook meer van bewust dat je niet onbeperkt de tijd hebt om bepaalde dromen te verwezenlijken.

5. Te jong om over de dood te praten

Natuurlijk, als je jong bent denk je het liefst aan al het leuks dat je later nog wilt doen. Je staat nog vol in het leven en het laatste waar je aan wilt denken is de dood, laat staan over de dood praten. Maar zoals net al naar voren is gekomen: de dood discrimineert niet. Laten we het eens zo stellen: wanneer ben je dan wel oud genoeg om over de dood te praten? En wat is 'oud' nou eigenlijk? Iemand van 50 jaar kan zich oud voelen, omdat hij of zij bijvoorbeeld veel mensen van rond de 30 jaar kent. Maar iemand van 70 jaar kan zich ook weer jong voelen, omdat hij of zij mensen kent van boven de 90 jaar. Er is dus geen minimum leeftijd verbonden aan praten over de dood. Daarnaast kan het ook zijn dat je het onderwerp bespreekbaar maakt bij andere mensen, bijvoorbeeld omdat je weet dat ze niet lang meer te leven hebben. Het hoeft niet alleen om je eigen dood en wensen te gaan, maar kan ook over die van anderen gaan.

6. Geen tijd

Geen tijd… Ja, dit excuus gebruiken we wel vaker voor minder leuke zaken die we liever willen uitstellen. Wanneer je eindelijk eens een vrije dag hebt wil je er liever van genieten in je eentje of misschien wel met het gezin of vrienden. Het is inderdaad zo dat nadenken over de dood soms niet ‘past’ in jouw schema, maar je zou het ook vanuit een ander perspectief kunnen bekijken. Als je nu al zoveel mogelijk rondom de dood regelt voor je komt te overlijden, hoef je er daarna minder aan te doen. Helaas kunnen we niet alles wat minder leuk is aan de kant schuiven.

Over de dood praten: waar kun je het over hebben?

We gaven net al aan dat het toch wel nut kan hebben om even tijd te maken om over de dood te praten of na te denken. Hoe je dat aanpakt en waar en hoe lang je er precies over nadenkt of over praat maakt niet zo veel uit. Het gaat er om dat je het onderwerp niet uit de weg gaat en dat jij je er prettig bij voelt. Je kunt bijvoorbeeld met een vriend bespreken wat je eng vindt aan de dood of wat jouw wensen zijn en wat je graag nog zou willen doen in het leven voor je komt te overlijden. Maar je kan er ook in je eentje eens over nadenken en het meer van de praktische kant bekijken. Om je hierbij op weg te helpen hebben we een kort lijstje gemaakt met belangrijke zaken waar je nu al over kunt nadenken;

Over de dood praten: doe jij het wel eens?

We zijn erg benieuwd of jij zelf wel eens over de dood praat. En waarom wel of waarom niet? Herken je jezelf in bovenstaande excuses of herken je er anderen in? Of heb je wellicht andere excuses die niet zijn benoemd? Laat het ons in een reactie onder dit artikel weten.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje