0
Terug naar overzicht

Elk vlaggetje zijn eigen verhaal

16/03/2023
Marieke Moerman
Delen:
herinneringsproduct - Elk vlaggetje zijn eigen verhaal - goud onder de regenboog - rememberme

Veel mensen vinden het moeilijk om te bedenken wat ze van de kleding van een overleden dierbare willen laten maken. Daar waar de een veel troost heeft aan een beer, wil een ander juist graag wegkruipen onder een warme herinneringsdeken. Ik merk de laatste tijd echter dat mensen steeds vaker voor een heel specifiek herinneringsproduct kiezen, namelijk de vlaggenlijn. Tijdens bijzondere dagen is het extra verdrietig dat iemand er niet meer bij kan zijn. Door de kleding te verwerken in een vlaggenlijn, is het alsof de overledene er toch nog een beetje bij is. Dat kan heel fijn zijn.

Van sjaal naar vlag

Een mooi voorbeeld van een vlaggenlijn die ik mocht maken is de vlaggenlijn voor een zoon, wiens moeder niet meer bij de geboorte van zijn kindje kon zijn. Zijn tante vroeg me om van de vele sjaals van zijn moeder een vlaggenlijn te maken om op te hangen tijdens de kraamweken. Moeder ging vaak naar Bali en nam dan een sjaal voor zichzelf mee. Elk vlaggetje had daarom een bijzondere betekenis.

Polkadots vlaggetjes

Ook maakte ik voor een dochter een vlaggenlijn van de kleding van haar moeder, die toevallig op dezelfde dag jarig was. Normaal vierden ze hun verjaardagen daarom samen. Door de vlaggenlijn heeft dochter al twee keer haar verjaardag toch een klein beetje samen met haar moeder kunnen vieren. Tussen de kleding zat ook een pyjama met een polkadot erop. De pyjama moest zeker terugkomen, omdat het onderdeel was van de vele herinneringen. Door de polkadot te verwerken in een van de vlaggetjes, bogen we de minder leuke herinneringen om naar iets vrolijks.

Een vlaggenlijn voor nu en later

Soms krijg ik de vraag om meerdere vlaggenlijnen te maken, bijvoorbeeld één voor de ouder en één om mee te geven aan het kind als het uiteindelijk het huis verlaat. Hoe mooi dat het kind op deze manier tot in de verre toekomst bij feestelijke gebeurtenissen een vlaggenlijn kan ophangen ter herinnering aan een overleden mama of papa. Pas nog maakte ik een vlaggenlijn voor een jongetje dat vier jaar werd, maar op zijn verjaardag en eerste schooldag zijn papa moest missen. Zijn mama vertelde hoe fijn het was dat de vlaggenlijn er was. 

Bijzondere verzoeken

Elk vlaggetje dat onder mijn naaimachine vandaan rolt, heeft zijn eigen verhaal. Het leuke is dat ik soms ook verzoeken krijg, waar ik zelf in eerste instantie niet aan had gedacht. Zo kreeg ik onlangs de vraag of ik van de witte kleding van een overleden ouder een vlaggenlijn wilde maken voor op de bruiloft van een zoon.

Het voordeel van het op maat maken van een herinneringsproduct als een vlaggenlijn, is dat ik exact de kenmerken van de kleding kan laten terugkomen die het verhaal van de kleding vertellen. Een zelf uitgekozen shirt met een betekenisvolle opdruk, een jurk die is gedragen op een bruiloft, een sweater gekocht op de favoriete vakantiebestemming of de blouses waarin iedereen meteen oma herkent. Allemaal hebben ze details die ook weer in de vlaggetjes terugkomen. En zo maakt de vlaggenlijn, als hij af is, meerdere mensen blij. Voor de ontvanger de mogelijkheid om de overleden dierbare met alle mooie herinneringen en verhalen er toch nog bij te hebben op feestelijke momenten. En voor mij blijft het een feestje om zo’n vrolijke vlaggenlijn te maken. 

Diversiteit aan herinneringsproducten

Mensen die mij spreken weten dat mijn ogen gaan stralen als ik vertel over wat voor moois ik mag maken van dierbare kleding en stof. De diversiteit aan herinneringsproducten zijn allemaal stuk voor stuk afgestemd op de ontvanger. Hierdoor is mijn werk nooit saai. Neem maar eens een kijkje bij mijn andere gastblogs waarin ik vertel over de verschillende herinneringsproducten die ik maak en hoe waardevol deze kunnen zijn voor de nabestaanden.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje