0
Terug naar overzicht

Op zoek naar positieve energie in je rouwproces

09/03/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
Op zoek naar positieve energie in je rouwproces

Rouw wordt vaak geassocieerd met negativiteit, je voelt je somber, verdrietig, soms zelfs boos en misschien wel een beetje alleen. Hoewel het goed is om al je emoties toe te laten, kan een positieve mindset je verder helpen in je rouwverwerkingsproces. Omdat dit niet voor iedereen even makkelijk is delen wij 8 tips om jou de positieve energie weer te helpen vinden in jouw rouwproces. 

Positieve energie in je rouwproces: 8 tips

1. Het begint bij jezelf

Een positieve mindset komt niet zomaar aanwaaien. Je moet er voor open staan. Dat is voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Ben je van nature een optimist dan zal het makkelijker voor je zijn om een positieve gedachtegang te hebben in een moeilijke tijd, maar ben je meer een ‘glas halfleeg’ persoon dan kan dit nog wel eens lastig zijn. Om de kracht van positief denken eigen te maken zul je moeite moeten doen. Het begint allemaal bij jezelf. Je moet het jezelf als het ware aanleren. Jezelf er toe zetten om wat aan de negatieve gedachten te doen is dus de eerste stap! De positieve effecten van positief denken in rouw zijn onder andere:

  • Meer energie
  • Vergroot stressbestendigheid
  • Maakt je minder vatbaar om in een depressie te geraken

2. Bewustwording

Probeer een negatieve gedachte om te ruilen voor minstens één positieve gedachte. Schrijf in een schriftje al je positieve en negatieve gedachten op. Houd deze zo vaak mogelijk als je kan bij. Wanneer heb je deze negatieve gedachten? Is er iets, of misschien wel iemand, dat deze gedachten triggert? Door dit allemaal op te schrijven creëer je bewustwording bij jezelf. Maar focus je ook vooral op de positieve gedachten. Pak het schriftje er bij wanneer je de behoefte hebt om jezelf weer te herinneren aan de fijne en positieve dingen in je leven. Door het stimuleren van fijne en helpende gedachten zorg je voor verbindingen in de hersenen die positief denken nog meer zullen stimuleren.

3. Emoties

Bij positief denken gaan veel mensen ervan uit dat je helemaal niet verdrietig of somber mag zijn. Het is belangrijk dat je luistert naar je eigen lichaam en emoties. Geef je emoties de ruimte en laat deze toe. Op die manier komt er weer ruimte vrij voor positieve gedachtes. Als je al je “slechte” emoties binnenvet, overstroomt de pot van emoties en kan je je daardoor nog slechter gaan voelen. Een goed gesprek met iemand die dicht bij je staat kan al zorgen voor opluchting. Tip: het kan ook enorm helpen om aan de mooie momenten samen met je overleden dierbare te denken. Maak een fotoalbum met al jullie mooiste foto's en pak deze erbij wanneer je een negatieve gedachte voelt opkomen.

4. Stel doelen

Houd je niet van praten over je emoties? Schrijf er dan over, voor jezelf. Schrijf bijvoorbeeld aan het eind van elke dag op waar je die dag dankbaar voor was. Zo creëer je een momentje voor jezelf waarin je bezig bent met iets positiefs. Of stel doelen voor jezelf. Dit hoeven geen wereld veranderende dingen te zijn, maar gewoon alledaagse dingetjes waar je dankbaar voor bent. Is schrijven niet jouw ding, pak dan je mobiel erbij en neem jezelf op. Stel een lijstje op met positieve doelen die je per dag of per week wilt behalen. Aan het eind van de dag/week loop je na of je alle doelen behaald hebt. Kies voor laagdrempelige doelen, zodat je je niet slechter voelt wanneer het je niet lukt om een doel te behalen.

5. Wees lief voor jezelf

Op zoek gaan naar positieve energie in je rouwproces betekent ook dat je lief moet zijn voor jezelf. Het begint bij hoe je tegen jezelf praat en hoe je over jezelf denkt. Ben je te streng voor jezelf en praat je jezelf toe met veel negativiteit, dan zullen jouw gedachten ook negatief blijven. Wees dus liever voor jezelf, dan geef je jezelf de ruimte om positiever te zijn. Sta elke dag stil bij wat je hebt bereikt en waar je zelf erg trots op bent.

6. Ontspanning

Vergeet niet dat stress de oorzaak kan zijn van vervelende gedachten en een teneergeslagen gevoel. Daarom is het belangrijk dat je ook voldoende ontspanning op zoekt. Dit is ook een vorm van lief zijn voor jezelf. Ontspanningsmomenten kunnen heel fijn zijn en bieden de gelegenheid om positieve energie te genereren in je rouwproces. Lees hier meer over ontspanning bij rouw.

7. Zoek de natuur op

Ga de natuur in. Maak een wandeling in het dichtstbijzijnde bos of park. Als je dicht bij de kust woont kan een strandwandeling ook erg fijn zijn om je negatieve gedachten even te verdringen. Doe dit alleen of neem iemand mee waarbij je je prettig voelt. Heb je nou echt geen energie om naar buiten te gaan, zet dan een natuurfilm of geluidsfragmenten uit de natuur op. Het is bewezen dat het kijken naar de natuur al een positieve invloed kan hebben op mensen en geluiden uit de natuur voor een gerust gevoel kunnen zorgen. Dit kan helpen bij het verwerken van negatieve gedachten en gevoelens. 

8. Start de dag met positieve energie

De kans is groot dat het eerste wat je in de ochtend doet nadat je wakker wordt is; je telefoon pakken om nieuwtjes en social media statussen van vrienden en familie te bekijken. Leer jezelf in plaats hiervan een gewoonte aan die jou kan helpen om de dag met positieve energie te starten. Besteed voordat je uit bed stapt bijvoorbeeld enkele minuten aan de mooie momenten in je leven of denk juist aan de leuke dingen die op de planning staan. Zie het als een momentje om rustig te ontwaken en je positieve gedachten te stimuleren. Als je dit over een lange periode doet, zul je merken dat je je met de dag beter zal voelen en je jouw dag niet meer op een andere manier zou willen starten. Een mooie quote om hier bij te onthouden: "Just one small positive thought in the morning can brighten your whole day!"

Neem ook eens een kijkje in de RememberMe webshop voor herinnering & troost producten die kunnen helpen bij het vinden van positieve energie in je rouwproces.

Bron: Growing mindfulness, Leroy Seijdel

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje