Terug naar overzicht

Rouwverwerking: de verschillen tussen mannen en vrouwen

09/01/2020
Redactie
Delen:
rouwverwerking bij mannen en vrouwen

Rouwverwerking verloopt voor iedereen verschillend. De een trekt zich terug en heeft het er liever niet over. De ander zoekt gezelschap en praat juist heel veel. Denk je nu bij de eerste persoon aan een man en bij de tweede aan een vrouw? Dan heb je het in veel gevallen bij het juiste eind. Bij het verlies van een dierbare rouwt iedereen op zijn eigen manier, maar het rouwproces bij mannen en vrouwen is verschillend. Wij leggen graag uit waarom en vertellen hoe je elkaar kunt helpen.  

Misvatting over de rouwverwerking bij mannen en vrouwen

Mannen zullen zich na het verlies van een dierbare vooral stil houden. Dat heeft te maken met het gevoel geen controle te hebben als er iemand overlijdt. Terwijl hij normaal gesproken weet hoe hij een situatie kan redden, voelt hij zich nu vooral machteloos. Naast het uitblijven van een reactie, zul je merken dat mannen ook snel overgaan tot actie. Door te blijven bewegen en te transpireren heeft hij minder last van stresshormonen. Deze acties kunnen variëren van het voorbereiden van de uitvaart tot het leegruimen van het huis van de overledene. Hierdoor krijgen vrouwen nog weleens de gedachte dat mannen hun gevoelens opkroppen, terwijl actie ondernemen ook een manier is om je gevoelens te uiten.

Rouwen door ontkennen

Dat mannen het gevoel van rouw eerder in hun acties vertonen dan met woorden, kan er al van jongs af aan in zitten. Emoties de vrije loop laten was wellicht niet vaak aan de orde, waardoor ze het ook moeilijk vinden om hun emotionele ervaringen te beschrijven. Doordat deze vooral binnen worden gehouden, kunnen anderen misschien moeite hebben om de emoties van zijn gezicht af te lezen. Mannen zijn namelijk snel bang dat gevoelens als verdriet en boosheid de overhand nemen. Als je naar deze gevoelens vraagt, zullen ze eerder de neiging hebben te ontkennen dat er iets is. In hun ogen betekent wegduwen iets onder controle hebben.

Bovenstaande situatie zal vooral voor komen bij bekenden. Mannen zoeken hun heil namelijk liever bij onbekenden. Denk aan rouwcoaches of aan social media. Dit is hun manier om ook weer een stap te zetten richting de werkelijkheid, oftewel de situatie zoals die nu eenmaal is. In dat opzicht zijn mannen selectief in de mensen aan wie ze hun gevoelens toevertrouwen. Ook hierin verschillen mannen en vrouwen van elkaar in rouwverwerking.

Emoties kwijt kunnen

Vrouwen zijn praters op het gebied van rouwen. Zij hebben eerder de behoefte om hun emoties kwijt te kunnen. Dit heeft te maken met het feit dat ze sneller vast kunnen blijven zitten in gevoelens, wat leidt tot bangheid, vermoeidheid en wanorde. Ze komen minder snel in actie dan mannen, waardoor de hormonen die stress bezorgen ook niet afnemen. De gevoelens die ze van binnen ervaren, laten zich extern dus ook zien door bijvoorbeeld te huilen. Door deze emoties te delen hebben ze ook het idee te worden gesteund door anderen en wordt hun verdriet op dat moment erkend. Over het algemeen kunnen dames heel empathisch zijn, waarbij ze praten dus sneller als oplossing kiezen. Hierbij zoeken ze vooral troost in de eigen sociale kring. Daarnaast hechten ze veel waarde aan herinneringsspullen van de overledene, zoals foto's of sieraden.

Rouwverwerking bij mannen en vrouwen: actieve afleiding

Terwijl vrouwen meer in het verleden en heden blijven, richten mannen zich sneller op de toekomst. Hierdoor kan een man ook weleens moeite krijgen met het geven van de juiste steun. Zo kan het wel eens gebeuren dat een man weinig of niet met zijn partner praat over het overlijden, om te voorkomen dat hij een nieuwe stortvloed aan emoties bij haar oproept. Daarom kan het erg belangrijk zijn dat mannen en vrouwen gedurende het rouwproces proberen om met elkaar te blijven praten, willen ze elkaar begrijpen.

Ondanks de grote verschillen in rouwverwerking bij mannen en vrouwen, kunnen dierbaren ook iets van elkaar leren. Zo kunnen vrouwen hun man aansporen tot praten en het uitdrukken van hun gevoelens. Mannen kunnen als wederdienst vrouwen weer stimuleren om actief afleiding te zoeken door dingen te ondernemen. Door elkaar te blijven helpen, voorkom je dat je elkaar gaat ontwijken en er relatieproblemen ontstaan.

Heb begrip voor elkaar

Desalniettemin is het wel goed om te blijven bedenken dat het contrast dat hierboven is geschetst kan afwijken. Zo hangt de wijze van rouwen onder andere samen met hoe de persoon is gevormd, hoe hij of zij problemen benadert en de hoeveelheid hormonen. Een vrouw kan zich ook terugtrekken in tijden van rouw en een man kan net zo goed emotioneel worden. Er is geen enkele manier die verkeerd is, zolang je maar begrip kunt opbrengen voor elkaars manier van rouwen.

Bronnen: Brightblue-coaching, Praktijk-krachtstroom

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje