Terug naar overzicht

Wat te doen bij het condoleren: tips

20/01/2022
Redactie
Delen:
condoleren

Omdat je voor het eerst naar een uitvaart gaat, je niet alle nabestaanden persoonlijk kent of simpelweg omdat je het spannend vindt: er zijn meerdere redenen waarom je vragen kunt hebben over een condoleance. Wat kun je zeggen tegen de nabestaanden? En zijn er bepaalde kledingvoorschriften? Wij geven een aantal tips bij het condoleren.

Tips bij het condoleren: waar kun je aan denken?

Doe wat goed voelt

Vaak is het na de uitvaart mogelijk om de familie van een overledene te condoleren met het verlies. Maar het komt ook voor dat er een speciale bijeenkomst voor de condoleance wordt georganiseerd. Deze vindt enkele dagen vóór de uitvaart plaats, maar kan ook op een later moment na het afscheid plaatsvinden op een bijzondere locatie. Normaal gesproken schudden mensen de hand van de nabestaanden of wordt er een knuffel gegeven als de nabestaande iemand is die heel dichtbij staat. Doe wat goed en gepast voor jou voelt, maar respecteer ook hun eventuele wensen. 

Wat kun je zeggen?

Wellicht vrij logisch, maar een toegankelijke manier om iemand te condoleren is door te zeggen "Gecondoleerd met het verlies." Maar "Heel veel sterkte gewenst." kan ook zeker. Ook hier geldt: doe wat voor jou goed voelt. Wil je nog een lieve opmerking maken om de nabestaanden een hart onder de riem te steken? Dat kan op dat moment ook. Let er wel op dat je er geen lang verhaal van maakt. Er zijn namelijk nog meer mensen die de nabestaanden willen condoleren.

Open kist

In sommige gevallen zal de overledene opgebaard zijn in een open kist. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, maar dit komt zeker regelmatig voor. Dit kan (vooral de eerste keer dat je naar een condoleance gaat) wel eens even schrikken zijn. Wees hier dus op voorbereid! Neem je bijvoorbeeld kinderen mee? Geef dat van te voren even aan de kinderen aan. Je kunt de situatie op een rustige manier uitleggen, zodat zij weten wat ze kunnen verwachten en de schrik minder is.

Wat als ik niet ga?

Kun je om een bepaalde reden niet bij de uitvaart zijn, maar heb je wel een uitnodiging voor de uitvaart ontvangen? Dan is het gepast en beleefd om wel een condoleance kaartje naar de familie te sturen. Meestal staat er op de rouwkaart die je hebt ontvangen een adres en daar kun je de kaart of rouwbloemen naar toesturen. Zo laat je zien dat je met hen meeleeft. Het versturen van de kaart kan vóór de uitvaart, maar ook erna.

Wat draag je naar de condoleance?

Als het gaat om een uitvaart of condoleance kiezen mensen al snel voor donkere kleuren, zoals zwart, grijs en donkerblauw. Donkere kleuren staan traditioneel bekend als een teken van respect, onder andere om de focus op de overledene te houden. Hier komt langzamerhand verandering in, kleurrijke uitvaarten is iets wat we steeds vaker zien. Uiteindelijk moet je natuurlijk dragen waar jij je prettig in voelt, zolang het gepast is voor de uitvaart of condoleance bijeenkomst. Vermeld de rouwkaart een bepaald kledingvoorkeur? Houd je hier dan zoveel mogelijk aan. Dit is dan wat de overledene graag had gewild of de wens van de nabestaanden. Lees ook eens het artikel 'Uitvaart dresscode: wat draag je op een begrafenis of crematie?' voor meer informatie hierover.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje