0
Terug naar overzicht

Uitvaart dresscode: wat draag je op een begrafenis of crematie?

28/08/2018
Stephanie Sequeira
Delen:
uitvaart dresscode

Heb je binnenkort een begrafenis of een crematie, maar weet je niet zeker wat een geschikte outfit is? Geen zorgen! In dit artikel vertellen wij je wat je moet weten over de uitvaart dresscode.

Houd het netjes…

Het is nog steeds vrij gebruikelijk om voor de uitvaart voor een nette, meestal donkere outfit te gaan. Door een zorgvuldige outfit bij elkaar te stellen toon je ook respect naar de overledene toe en naar de nabestaanden natuurlijk. Het is niet heel gangbaar om in je alledaagse kleding op een uitvaart te verschijnen of om kleding met felle kleuren of drukke patronen te dragen. Het komt echter ook voor dat de overledene dit juist zo had gewild. Dan staat dit meestal ook op de kaart. Er staat dan bijvoorbeeld dat je casual gekleed mag komen of er wordt gevraagd om een bepaalde kleur in je kleding terug te laten komen. In dit artikel gaan we er echter even vanuit dat er geen bijzondere kledingwensen zijn. 

Uitvaart dresscode voor mannen

Voor de mannen is het over het algemeen gepast om een pak te dragen, bijvoorbeeld in de kleur zwart, grijs of donker blauw. Hieronder kun je een wit overhemd dragen. Je kunt ook kiezen voor een andere kleur, zolang het maar geen felle kleurtjes of (vrolijke) printjes zijn. Ook wordt er vaak gekozen om een stropdas te dragen, maar dit is niet verplicht. Voor een minder formele uitvaart hoef je niet perse een net pak of colbert te dragen, een net overhemd is dan ook voldoende. Wil je ook liever geen overhemd dragen? Ga dan voor een nette trui of shirt in een neutrale kleur, met daaronder een nette broek. Een spijkerbroek dragen op een uitvaart is niet zo gangbaar, dus probeer altijd een nette, donkere broek te dragen. Wat betreft de schoenen is het voor de mannen gepast om nette gepoetste schoenen te dragen die passen bij de rest van de outfit.

Uitvaart dresscode voor vrouwen

Voor de vrouwen is er wat meer keus dan voor de mannen. Vrouwen kunnen namelijk kiezen uit een nette rok met een blouse, een pantalon, een nette jurk en uit open of dichte schoenen. Zolang het maar een nette en verzorgde uitstraling heeft en er niet te veel bloot bij komt kijken is het acceptabel. Denk er ook aan dat je niet al te vrolijke kleuren draagt, maar dat je meer richting de donkere kleuren gaat. In plaats van een nette jas kunnen vrouwen er ook voor kiezen om een poncho of mantel boven de kleding te dragen. Ook voor de vrouwen geldt: kies schoenen die bij de rest van de outfit passen. Ga je voor nette laarzen of toch liever voor hakken? Zolang het maar geen sneakers of alledaagse schoenen zijn is het goed. Wat betreft accessoires en sieraden is het aan te raden om het subtiel te houden.

Uitvaart dresscode voor kinderen

Voor kinderen kun je hetzelfde uitgangspunt aanhouden als voor volwassenen. Kies voor nette kleding in neutrale kleuren en zonder allerlei drukke prints. Zorg er ook voor dat de schoentjes netjes zijn en bij de rest van de outfit passen en dat het haar er verzorgd uitziet.

Uitvaart dresscode: waarom donkere kleding?

Het is van oudsher gebruikelijk om in Nederland nette zwarte kleding te dragen naar een begrafenis of crematie. Zwarte kleding wordt gezien als beleefd en netjes en daarnaast is zwart in deze situatie ook vaak een teken om te tonen dat je rouwt. Tegenwoordig wordt er niet meer uitsluitend voor zwarte kleding gekozen voor de uitvaart. De traditie om zwart te dragen op de uitvaart vervaagt steeds meer. Wel wordt nog steeds vaak voor donkere en rustige kleding gekozen. Donkere kleuren staan traditioneel bekend als een teken van respect. Als je dus liever geen zwarte kleding wilt dragen, omdat je het misschien niet hebt bijvoorbeeld, kun je ook denken aan donkergrijs of donkerblauw. Deze kleuren worden ook vaak gedragen naar een uitvaart. Let wel op of er niets over de dresscode is vermeld in de uitnodiging. Als dit het geval is moet je je hier wel (zoveel mogelijk) aan houden.

Twijfels over de uitvaart dresscode?

Staat er niks op de kaart maar twijfel je of je wel heel netjes moet komen, bijvoorbeeld omdat de overledene niet zo van formele kleding hield? Of is het een uitvaart van iemand met een andere culturele achtergrond en weet je niet of hier een andere dresscode geldt? Vraag dan aan de familie of aan andere genodigden wat er qua kleding wordt verwacht. Het gaat er uiteindelijk om dat jij je prettig voelt bij de kledingkeuze en dat het ook aansluit bij de wensen van de overledene en nabestaanden.

Delen:

Leveranciers

Wil je mooie bloemen meenemen naar de uitvaart of deze laten bezorgen bij de nabestaanden? Bekijk het aanbod van onderstaande twee leveranciers. Zij maken prachtige stukken.
Bekijk alle leveranciers

Reacties (1)

Reactie van Jolanda op 18 okt. 2019 19:37
"Kan ik een zelfgemaakt boeket bloemen van crepepapier meenemen?"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje