0
Terug naar overzicht

Bloemen na de uitvaart langer mooi houden

11/06/2024
Stephanie Sequeira
Delen:
bloemen na de uitvaart

Veel nabestaanden willen de bloemen na de uitvaart nog zo lang mogelijk bewaren. Gelukkig zijn er verschillende technieken om de bloemen thuis langer mooi te houden. Door zorgvuldig onderhoud en enkele handige trucjes kunnen de bloemen na de uitvaart nog dagen, of zelfs weken, mooi blijven. In dit artikel delen we een aantal tips om de bloemen langer fris en stralend te houden.

Uitvaartbloemen langer mooi houden: 6 tips

1. De stelen schuin afsnijden

Onze eerste tip om de bloemen na de uitvaart langer mooi te houden is om de stelen schuin af te snijden voordat je de bloemen in een vaas zet. Hierdoor voorkom je dat door bacteriën en lucht de 'vaten' in de bloemen verstopt raken en verbeter je de wateropname van de bloemen. Ook als dit al is gedaan door de bloemist, kun je dit thuis opnieuw doen, omdat de snijvlakken na het afscheid waarschijnlijk al uitgedroogd zijn. Gebruik hiervoor een scherp mesje; een (snoei)schaar is niet aan te raden. Hiermee is de kans dat je de stelen plet groter, waardoor het water minder goed wordt opgenomen. Snijd de stelen schuin af met een hoek van ongeveer 45 graden, waardoor de stelen niet recht op de bodem van de vaas rusten, wat de wateropname kan belemmeren.

2. Bladeren verwijderen

Verwijder het merendeel van de bladeren van de bloemstelen, behoud alleen de bovenste. Als je een voorgebonden boeket hebt, zijn de meeste bladeren waarschijnlijk al verwijderd. Zorg ervoor dat geen enkel blad in het water hangt, want dat kan leiden tot rotting en de waterkwaliteit verminderen. Overmatige bladeren kunnen ook de lucht- en lichtcirculatie tussen de stelen belemmeren, wat ook tot rot kan leiden. Valt er een blad in het water? Haal het er dan zo snel mogelijk uit. Zodra dit begint te rotten, komen er bacteriën in het water met als gevolg bloemen die sneller verwelken.

3. Niet teveel water

Het is essentieel om niet te veel water in de vaas te doen, iets wat vaak over het hoofd wordt gezien. Vooral voor bloemen zoals tulpen en ranonkels is het belangrijk om ze niet in een vaas vol water te plaatsen. De meeste bloemen geven de voorkeur aan een vaas die slechts voor ongeveer een derde gevuld is met water. Op die manier blijft het grootste deel van de stelen droog, wat rotting en bacterievorming voorkomt. Vervang het water om de drie tot vier dagen door schoon water en snijdt de bloemstelen opnieuw schuin af. Dit verwijdert eventuele bacteriën en micro-organismen die zich in de vaas hebben opgebouwd.

4. Snijbloemenvoedsel toevoegen

Voeg een zakje snijbloemenvoedsel toe aan het water, daar zitten ook bacteriedodende middelen in. Je kunt dit 'verrijkte' water ook gebruiken om grote bloemstukken en kransen vochtig te houden. Snijbloemenvoedsel bestaat uit drie hoofdbestanddelen: pH-regulatoren die ervoor zorgen dat de zuurgraad van het water optimaal is voor de snijbloemen, wateropname bevorderaars die de opname van water en voedingsstoffen verbeteren en voedingssupplementen die bloemen voorzien van essentiële voedingsstoffen. Let op: vermijd het mengen van diverse stoffen in het water. Dit kan juist nadelig werken voor de levensduur van de bloemen.

5. Frisdrank toevoegen aan het water

Geloof het of niet, maar een ander trucje om je bloemen langer vers te houden is door wat frisdrank aan het water toe te voegen. Bij voorkeur frisdrank met suiker. Vooral in een doorzichtige vaas wil je dat het water er fris blijft uitzien. Een beetje Sprite of 7-Up toevoegen kan hierbij helpen. Daarnaast is het koolzuurhoudend, hetgeen bacteriedodend is. Als je het idee van frisdrank in je vaas al gek vindt, wat dacht je dan van een paar druppeltjes vodka en een theelepeltje witte suiker?! Alcohol werkt namelijk anti-bacterieel en het suiker werkt als voedingsstof voor de bloemen.

6. De juiste plek uitkiezen

Zelfs met de beste verzorging zal een boeket snel verwelken als het op de verkeerde plek staat. Plaats de bloemen op een koele plek en zoveel mogelijk uit de tocht. Tocht versnelt de verdamping, waardoor bloemen slap gaan hangen. Zonlicht en warmte zorgen er voor dat de bloemen sneller verouderen en verwelken. Dus houd de bloemen ook uit de buurt van warme apparaten. Koud water uit de koelkast of ijsblokjes verlengen de levensduur. Daarnaast kun je de bloemen het liefst uit de buurt houden van sigarettenrook en een gevulde fruitschaal. Rijp fruit produceert ethyleengas, wat de rijping van ander fruit versnelt. Ditzelfde effect heeft ethyleen op bloemen, waardoor ze sneller verwelken.

Bloemen na de uitvaart langer mooi houden: extra tip

Hoe lang je de bloemen mooi kunt houden hangt uiteraard ook af van het soort bloemen, de kwaliteit en de versheid van de bloemen. Om de bloemen na de uitvaart te behouden, kun je er ook voor kiezen om deze te (laten) drogen en verwerken in een herinneringsproduct. In het artikel 'Bloemen na de uitvaart: DIY ideeën' delen we tips voor hoe je dit zelf kunt doen. Je kunt dit echter ook overlaten aan een professioneel bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Neem maar eens een kijkje bij Floral Stories. Floral Stories maakt het mogelijk om de bloemen na de uitvaart voor altijd te bewaren door ze te prepareren en verwerken in epoxy. Hier kan eventueel ook een kleine hoeveelheid as in verwerkt worden. Kies zelf je favoriete object; een lief hartje, een piramide, een rond waxinelichtje of een andere vorm. Of kies voor een sieraad.

Floral Stories

Foto: Floral Stories

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje