0
Terug naar overzicht

Bloemen na de uitvaart: DIY ideeën

02/07/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
Bloemen na de uitvaart

Mooie kleurrijke bloemen maken steeds vaker een belangrijk onderdeel uit van de uitvaart. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de prachtige bloemen na de uitvaart? In de meeste gevallen worden deze al snel weggegooid. Zoals vele anderen vinden wij dit natuurlijk erg zonde. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar bijzondere DIY ideeën voor wat je kunt doen met de bloemen na de uitvaart. Ter inspiratie hebben wij de mooiste ideeën op een rij gezet, zodat je de bloemen na de uitvaart nog even wat langer bij je kunt houden als aandenken.

Bloemen na de uitvaart: diverse DIY ideeën 

Mee naar huis

Allereerst kun je er als nabestaande voor kiezen om de bloemstukken mee naar huis te nemen. Geef ze voor de komende dagen een mooi plekje in huis. Zet de bloemen na de uitvaart in een mooie vaas met water, bijvoorbeeld een vaas in de lievelingskleur van de overledene voor een extra persoonlijk gevoel. Heb je thuis een herdenkingsplekje ingericht met allerlei spullen en foto's van de overledene? Dan kun je de bloemen daar mooi bij plaatsen als aandenken aan het laatste afscheid. Beginnen de bloemen na een aantal dagen te verwelken? Dan kun je er indien gewenst voor kiezen om deze telkens weer te vervangen door dezelfde soort bloemen.

Bloemen plukken uit de rouwbloemen

Er wordt ook steeds meer gekozen voor grote bloemstukken in allerlei kleuren en soorten. In plaats van weggooien kun je alle gasten, of alleen de familie, één voor één naar voren laten komen om een bloemetje te plukken uit onder andere een groot rouwstuk op de kist. Zo kunnen zij hier een mooi boeketje van samenstellen dat zij mee naar huis kunnen nemen. Dit kan gezien worden als een mooi ritueel. Op deze manier betrek je de nabestaanden bij het laatste stukje afscheid nemen. Dat stukje betrokkenheid kan een positieve invloed hebben op het verloop van het rouwproces. Wij hebben zelf kunnen ervaren dat het plukken van bloemen na de uitvaart zeer prettig wordt ontvangen door de nabestaanden. 

Rouwboeket bewaren na de uitvaart

Je kunt de door jou geplukte rouwbloemen na de uitvaart ook bewaren door ze in een uniek en persoonlijk object te verwerken. Dit kun je zelf uitproberen met behulp van DIY tips van het internet, maar... Voor een perfect resultaat kun je dit ook laten doen door een professional. Laat bijvoorbeeld het rouwboeket prepareren door Floral Stories. Floral Stories biedt een breed assortiment aan mogelijkheden om jouw rouwbloemen te vereeuwigen en de herinneringen aan je overleden dierbare dicht bij je te dragen. Zij staan voor een moderne, innovatieve en duurzame manier van bloem behoud, waardoor de kleur, vorm en textuur zoveel mogelijk intact blijven. Het rouwboeket bewaren in een gepersonaliseerd object kan erg waardevol zijn. Denk aan een object in de vorm van een vierkant, een piramide, een hart, maar ook aan een lief waxinelichtje of een herinneringssieraad. Het kan allemaal!

Bloemen na de uitvaart drogen

De uitvaartverzorger vraagt na afloop vrijwel altijd aan de naaste familie of zij de bloemen mee naar huis willen nemen. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de bloemen thuis te laten staan totdat ze verwelken en je ze uiteindelijk zelf moet weggooien, maar gelukkig zijn er genoeg andere alternatieven. Zo kun je de bloemen ook laten drogen. Met gedroogde bloemen is er erg veel mogelijk. Wij lichten enkele voorbeelden toe van wat je kunt doen met gedroogde bloemen na de uitvaart:

  • Potpourri; van de gedroogde bloemblaadjes kun je heerlijk ruikende potpourri maken. Hoe je dit kunt doen en welke blaadjes hiervoor geschikt zijn, is gemakkelijk te vinden op het internet.
  • Maak een zeepje van de bloemen; zelf zeep maken kan op allerlei diverse manieren, maar wist je dat het ook mogelijk is om een eigen zeepje te maken met gedroogde bloemblaadjes? Naast het feit dat het super lekker ruikt, is het ook nog eens erg natuurlijk. Het is een bijzondere manier om de bloemen na de uitvaart te gebruiken. 
  • Een schilderij; een andere optie is om er een schilderij van te maken. Verf fungeert namelijk als lijm. Je kunt voor een witte achtergrond kiezen, voor een kleur die bij de bloemen past óf juist een kleur die de overledene erg mooi vond. Is het doek droog, dan kun je er een laag clear tar gel op aanbrengen. Dat verlengt de duurzaamheid van het schilderij en zorgt ervoor dat het na korte tijd niet onaangenaam gaat ruiken.
  • Kaars met gedroogde bloemen; met de gedroogde bloemen kun je ook een mooie kaars maken die je kunt aansteken op bijzondere dagen waarop het gemis extra groot is. Het kaarsvet kun je parfumeren met een flesje jasmijn olie en een scheutje geranium olie.

Foto 1 t/m 5:  Floral Stories

Naar een verzorgingshuis brengen

Of breng de bloemen naar een verzorgingshuis in de buurt. Zij kunnen de bloemen bijvoorbeeld als fleurige decoratie gebruiken, waar de clienten vrolijk van worden. Zo kun je met de bloemen die zich eerst uitleende voor een emotionele en verdrietige setting, tóch nog een liefdevolle en warme sfeer creëren in een verzorgingshuis waar dit vaak zeer welkom is. 

Als bedankje na de uitvaart meegeven

Je kunt er ook voor kiezen om de bloemen na de uitvaart aan de gasten mee te geven als bedankje. Zet een of twee bloemetjes in een klein vaasje en laat dit na afloop uitdelen of zet ze neer op een tafeltje bij de uitgang. Zo heeft iedereen een klein aandenken aan het bijzondere afscheid van een dierbare en hoeven de bloemen niet meteen weggegooid te worden.

Bloemen na de uitvaart: nog meer ideeën

Naast bovengenoemde DIY ideeën zijn er nog veel meer bijzondere opties voor wat je kunt doen met de bloemen na de uitvaart. In het artikel 'Bloemen van de uitvaart hergebruiken' geven we nog meer tips voor het hergebruiken van de bloemen na de uitvaart. Daarnaast zijn er ook genoeg bedrijven die er wat moois van kunnen maken. Laat de gedroogde bloemen ingieten door de Gietfabriek. Bij de Gietfabriek vereeuwigen ze bijzondere herinneringen tot dierbare en unieke kunstwerken. Denk bijvoorbeeld aan het ingieten van een tafel waarbij de gedroogde bloemen een prachtige zwevende 3-D effect krijgen.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje