0
Terug naar overzicht

Rouwboeketten die je weten te raken

19/11/2017
Redactie
Delen:
rouwboeketten

-ADVERTORIAL- Rouwboeketten spelen vaak een belangrijke rol tijdens een uitvaart. De keuze voor de bloemen is meestal erg persoonlijk en maken iemands afscheid bijzonder. Wij kwamen in Amsterdam een bloemist tegen die ’s avonds uren bezig is om vol passie rouwboeketten in elkaar te zetten. “Ik kan al mijn emotie en creativiteit kwijt als ik boeketten maak voor een uitvaart”, zegt de 30-jarige Frank Faber, eigenaar van de bloemenzaak Prinselijk Gebonden.

Liefde voor bloemen

Het is voor Frank een droom die uitkomt, als hij in 2010 op 24-jarige leeftijd een eigen bloemenzaak begint. De winkel zit op dat moment op de hoek van de Prinsenstraat en de Prinsengracht in hartje Amsterdam. Inmiddels is Prinselijk Gebonden sinds een jaar verhuisd naar de Herenstraat 13. Franks liefde voor bloemen ontstaat al op jonge leeftijd. Als kind is hij altijd in de tuin te vinden en op zijn veertiende wordt hij bloemist. Door de jaren heen bouwt hij zoveel ervaring op, waardoor hij klaar is voor een eigen zaak. “Van een collega hoorde ik dat er in Amsterdam een bloemenzaak leegstond. ‘Iets voor jou Frank?’, vroeg hij.”

Thuis in Amsterdam

“Mijn vriendin en ik gingen er diezelfde avond heen. Ik keek door de ruiten van het pand en mijn gevoel zei: ‘Dit is het’.” Hoewel Frank - in Friesland geboren en getogen - slechts drie of vier keer in zijn leven in Amsterdam is geweest, voelt hij zich er gelijk thuis. De naam ‘Prinselijk Gebonden’, bedenkt hij op een terrasje aan de Prinsengracht wanneer hij tijdens het drinken van een wijntje het straatnaambordje ‘Prinsenstraat’ bekijkt. Na wat brainstormen komt er ‘Prinselijk Gebonden’ uit. “Ik ben nog steeds blij met die naam. Regelmatig krijg ik te horen dat hij goed gekozen is. Mensen onthouden hem,” zegt Frank.

Laatst werd ik huilend omhelsd door een vrouw. Ze was zo blij met het boeket dat ik voor haar moeder had gemaakt!

Klik op het pijltje voor de volgende foto

Tijd voor nabestaanden

Frank wil zich steeds meer richten op het maken van rouwboeketten. Hij is aangesloten bij Afscheid met Bloemen, een samenwerking tussen 25 bloemisten door heel Nederland, en haalt daar veel inspiratie vandaan. “Het liefst zou ik alleen maar rouwboeketten maken. Ik vind dat altijd de mooiste bloemstukken”, zegt hij. Voor klanten neemt Frank veel tijd. “Ik geef ze een kopje koffie of thee en laat ze uitgebreid hun verhaal doen over de overledene. Ik vind het belangrijk dat ze zich bij mij op hun gemak voelen.” Als ze eenmaal hebben besloten hoe het bloemstuk eruit moet zien, gaat Frank aan het werk. “Ik leef me helemaal in in de verhalen die nabestaanden me vertellen over de overledene. ’s Avonds kan ik dan uren bezig zijn met het bloemstuk. Het is voor mij het belangrijkst dat het mooi is en past bij de overledene. Hoeveel tijd het kost maakt me niet uit en ik factureer er ook niet extra voor.”

Een drempel

Een tijdje terug werd Frank benaderd met wel een heel bijzonder verzoek. Hij werd gevraagd om bloemen rondom en op het lichaam van een moeder te leggen. “Ik moest hier wel even over nadenken. Het is toch weer een drempel die ik over ging. Maar uiteindelijk ging het goed”, zegt hij. Samen met de dochter legde hij onder andere rozen en dahlia’s neer. “De dochter was emotioneel, maar ik zag dat het haar goed deed. Ik vond het een mooi proces om aan bij te dragen.”

Bijzonderste rouwboeket

Het is voor Frank erg bijzonder als hij het rouwboeket voor zijn eigen oma mag maken. “Ik kon hier extra veel emotie in kwijt en het was een goede manier om om te gaan met mijn rouw”, zegt hij. Hij werkt meestal met de bloemen uit het seizoen. Zijn oma is overleden in de zomer, dus haar rouwboeket bestond vooral uit zomerbloemen zoals ridderspoor en pioenrozen. “Het was een groot boeket met een zee van bloemen. Ik houd van overdaad en ben van het grote gebaar.”

Voldoening uit rouwboeketten

Frank hoopt zich in de toekomst voornamelijk met rouwboeketten bezig te houden. “Ik haal er zoveel voldoening uit. Laatst werd ik huilend omhelsd door een vrouw. Ze was zo blij met het boeket dat ik voor haar moeder had gemaakt! Dat vond ik erg bijzonder.” Over een boeket voor zijn eigen uitvaart denkt Frank niet na. “Dat duurt hopelijk nog heel lang. En sowieso laat ik dat aan mijn collega’s over. Die kunnen vast wel iets moois maken”, zegt hij lachend. “Ik houd me nu liever bezig met mijn huwelijksboeket!”

Wij raden je aan de website van Prinselijk Bebonden te bezoeken als je op zoek bent naar een uitvaartbloemist, of wanneer je inspiratie wilt opdoen voor een rouwboeket. Daar wordt in geuren en kleuren de werkwijze uitgelegd. Ook kun je er een aantal prachtige bloemstukken bekijken. Bovendien kun je je gelijk een beeld vormen van het creatieve team. Naast rouwboeketten maakt Prinselijk Gebonden bloemstukken voor een hoop andere gelegenheden. Zo heeft Frank eens een handbloemstuk voor prinses Beatrix gemaakt. 

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET PRINSELIJK GEBONDEN

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Joke op 9 nov. 2016 18:27
"Zo leuk dit te lezen Frank, ben blij dat het je goed gaat en je helemaal je draai hebt gevonden !! Super, en prachtige stukken. Dat je t in je had, heb ik vanaf t begin mee mogen maken hier in Friesland, mooi iemand zo te zien groeien in zijn passie"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje