0
Terug naar overzicht

Hoe zorg je voor passende uitvaartmuziek?

22/06/2021
Redactie
Delen:
passende uitvaartmuziek

Muziek kan de juiste toon zetten bij een uitvaart. Bepaalde nummers kunnen emoties losmaken en tegelijkertijd ook troost bieden. Muziek kan de nabestaanden herinneren aan hoe de overledene was, zelfs als de overledene geen lievelingsnummer had. Welke nummers kies je uit voor op de uitvaart en op welke manier breng je ze? Wij geven je wat tips voor passende uitvaartmuziek.

Ga voor lievelingsmuziek als passende uitvaartmuziek

Iedereen heeft wel een voorkeur voor bepaalde muziek. De één heeft een lijst aan favoriete nummers, terwijl de ander kiest voor een bepaald genre. Bij het afscheid is het dan ook fijn om de muziek terug te horen die past bij de persoon in kwestie. Laat bijvoorbeeld zijn of haar lievelingsnummer horen of dat nummer waarvan hij of zij de tekst zo mooi vond. Dat hoeft overigens niet per definitie droevige of rustige muziek te zijn. Als iemand een echte rockliefhebber was, dan mag je ook dat laten horen.

Kies voor live muziek

Live muziek is een memorabele manier om muziek in een uitvaart te verwerken. Je kunt kiezen voor een pianist of gitarist als je wat meer rustige muziek wilt, of voor een complete band als je wat meer uitbundige muziek wilt.

Vraag een DJ

Het klinkt misschien wat vreemd in de oren om een DJ op een uitvaart te laten komen. Toch kan dit de ideale manier zijn als je een ontspannen sfeer wilt creëren met veel muziek. Aan de hand van de wensen zorgt een DJ voor passende uitvaartmuziek, die je doet laten denken aan de overledene. Tegelijkertijd kan hij goed inspelen op de emoties die loskomen bij de nabestaanden. Wil je dat de nabestaanden op een bijzondere manier het leven van de overledene vieren? Vraag de DJ dan om het favoriete nummer van de overledene te draaien en nodig de gasten uit om hem of haar al dansend een laatste eerbetoon te geven.

Eigen optreden

Als je het echt persoonlijk wilt maken, kan je ook zelf optreden op de uitvaart of iemand van de gasten vragen dit te doen. Wellicht zat de persoon in kwestie wel in een koor, band of fanfare en kun je hen vragen iets voor te dragen. Of wellicht heb je een familielid of vriend die muzikaal is of ben je zelf muzikaal aangelegd. Hoe mooi is het als de muziek op de uitvaart wordt gemaakt door mensen die belangrijk waren voor de persoon in kwestie? Persoonlijker kan bijna niet...

Kinderen laten optreden

Voor kinderen kan het lastig zijn om afscheid te nemen. Toch kun je ze goed betrekken bij de uitvaart door hen te laten optreden. Muziek helpt kinderen - maar ook volwassenen - om op een speelse manier afscheid te nemen. Daarnaast kan het troostend werken in het rouwproces. Misschien kan een kleinkind goed dwarsfluit spelen of een nicht heel goed dansen. Wanneer je het minder spannend wilt maken, kan je de kinderen als groep een nummer laten doen. Laat ze zingen, dansen of met instrumenten muziek maken of kies voor een combinatie hiervan. Belangrijk is dat ze iets doen waar ze zich prettig bij voelen en waar ze hun emotie in kwijt kunnen.

Delen:

Leveranciers

Ben jij op zoek naar een muzikant voor de verzorging van de muziek op een uitvaart? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande leveranciers.
Bekijk alle leveranciers

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje