Terug naar overzicht

Een veelzijdige uitvaartspreker die jouw verhaal zuiver verwoordt

03/12/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
Peter lusse
Advertorial

Hij is cabaretier, acteur, zanger, presentator, trouwambtenaar, schrijver én heeft al meer dan 50 jaar ervaring als spreker, waarvan 40 jaar professioneel. Dat Peter Lusse een man van vele talenten is, werd tijdens ons gesprek al snel duidelijk! Van kinds af aan heeft Peter een liefde voor acteren en spreken voor mensen. Je kunt dan ook vrijwel geen speech bedenken die hij nog niet heeft gegeven. Voor alle soorten publiek en gelegenheden, op televisie, in het theater, maar ook voor bedrijven en organisaties.

Met een enorme geschiedenis achter de rug en tientallen jaren spreekervaring voegde Peter niet zo heel lang geleden de titel ‘Uitvaartspreker’ toe aan zijn indrukwekkende resumé. Wij waren erg benieuwd naar wat Peter heeft gemotiveerd om uitvaartspreker te worden en wat hij voor nabestaanden kan betekenen.

Een waardevolle toevoeging aan een belangrijke dag

Als trouwambtenaar vond Peter het altijd al mooi om iets waardevols toe te voegen aan een belangrijke dag als de dag waarop twee geliefden elkaar het ‘ja-woord’ geven. Na enkele gesprekken met zijn collega ambtenaren, waarvan sommigen ook uitvaartspreker zijn, kwam hij erachter dat het spreken op uitvaarten iets is waar hij zich ook bij thuis voelt. Peter: “Natuurlijk is trouwen een belangrijke dag voor mensen, maar afscheid nemen van een dierbare is ook een sleutelmoment in een mensenleven. Er zijn echter heel veel mensen die het moeilijk vinden om op de uitvaart te spreken of die bang zijn dat de emoties de overhand nemen." En dan zijn er gelukkig uitvaartsprekers zoals Peter die hen hierbij kunnen helpen. Hij voelt zich geroepen om ook op een betekenisvolle dag als de dag waarop je afscheid neemt van een dierbare iets waardevols toe te voegen met zijn diensten.

Ervaren, veelzijdig en dienstbaar

En uit welke diensten kunnen nabestaanden dan zoal kiezen? Peter: “Ik kan mensen helpen met het op papier zetten van de uitvaartspeech, het nakijken en helpen verbeteren van de speech, maar ik kan ook tijdens de uitvaart spreken namens de nabestaande(n).” En dat is nog lang niet alles wat Peter voor hen kan betekenen. Zo biedt hij ook de mogelijkheid om in goed overleg met de uitvaartondernemer op te treden als woorddienstbegeleider. Hij kan al het presentatie- en spreekwerk doen, denk hierbij onder andere aan de binnenkomst, het aankondigen van andere sprekers en het zorgvuldig afronden van de bijeenkomst. Peter benadrukt nog wel even dat hij de organisatorische zaken graag binnen de expertise van de uitvaartondernemer laat.

De hoeveelheid ervaring, zijn veelzijdigheid en dienstbaarheid kenmerken Peter heel mooi. Hij ziet het als zijn taak om de woorden van de nabestaande zo optimaal mogelijk op papier te zetten: “De sleutelwoorden zijn luisteren, dienstbaarheid en er voor een ander zijn. Je moet in de huid kruipen van degene die je spreekt. Je moet het zo opschrijven zoals hij of zij het opgeschreven zou kunnen hebben.”

In onderstaand filmpje licht Peter in het kort toe wat hij als uitvaartspreker voor nabestaanden kan betekenen.

Een kwalitatief sleutelmoment

Omdat Peter de nabestaanden op diverse manieren kan begeleiden bij de uitvaartspeech is het eerste wat hij hen vraagt: “Wat kan ik voor jullie doen?” Het belangrijkste wat hij vervolgens doet is luisteren, zodat hij hen met zijn kennis en kunde kan voorzien in wat zij nodig hebben. De één loopt over van de herinneringen en de ander zit vast in zijn of haar verdriet. Als iemand het moeilijk vindt om het verhaal op papier te zetten helpt hij om zijn of haar gedachten op gang te brengen door gerichte vragen te stellen. Er is volgens Peter geen standaard recept voor de uitvaartspeech. Hij leest dan ook niet zomaar een lijstje met vragen op, maar hij gaat op zoek naar waar het verhaal zit dat deze persoon wil delen over de overledene. Peter: "Je neemt afscheid, maar het is ook een start van de rest van je leven zonder die persoon. En door dat sleutelmoment zo kwalitatief mogelijk te maken, geef je niet alleen het afscheid meer gewicht, maar creëer je ook een vruchtbaar begin van een nieuwe start.”

In stijl uitzwaaien

Peter streeft er naar om met zijn hulp bij het schrijven en/of voordragen van de uitvaartspeech een bijdrage te leveren aan een waardig, respectvol en zinvol afscheid: “Het verlies kun je niet terugdraaien. Je kunt alleen het afscheid zo mooi mogelijk maken. Goed afscheid nemen kan nabestaanden tot steun zijn in de periode die zij tegemoet gaan. Het gevoel dat zij in staat zijn geweest hem of haar in stijl uit te zwaaien... Dat is belangrijk.” En dat Peter hier een bijdrage aan mag leveren vindt hij één van de mooiste eigenschappen van zijn werk als uitvaartspreker.

Goed afscheid nemen kan nabestaanden tot steun zijn in de periode die zij tegemoet gaan. Het gevoel dat zij in staat zijn geweest hem of haar in stijl uit te zwaaien... Dat is belangrijk.

Neem een kijkje op de website voor meer informatie over Peter Lusse als uitvaartspreker of neem gerust contact met hem op.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje