0
Terug naar overzicht

Speechen tijdens een uitvaart; ook jij kan het!

09/09/2015
Redactie
Delen:
speechen tijdens een uitvaart

Voor sommigen is speechen een tweede natuur. Zelfs tijdens een uitvaart weten ze zonder horten of stoten een interessant verhaal te brengen. Anderen zien er als een berg tegenop en hebben het gevoel het nooit te kunnen volbrengen. Onzin! Met onderstaande tips kan iedereen een goede uitvaartspeech houden, ook jij!

Speechen tijdens de uitvaart kan je maar 1 x doen

Het is wellicht een moeilijke opgave. Zeker omdat je verdrietig bent en een hoop aan je hoofd hebt. Maar bedenk dat je het maar 1 keer kan doen en dat je er achteraf een fijn gevoel over zal hebben.

De inhoud van de uitvaartspeech

Bedenk eerst in hoofdlijnen wat je graag zou willen vertellen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld iets vertellen over iemands levensverhaal of over wat iemand voor jou heeft betekend. Je kan ook een mooie herinnering delen of een leuke anekdote aanhalen. Of misschien wil je graag een gedicht voordragen. Dat kan een bestaand gedicht zijn of een gedicht wat je zelf hebt gemaakt.

Stem af met anderen

Als je ongeveer weet wat je wilt gaan vertellen, ga dan na of er anderen zijn die iets willen vertellen. Meestal zijn er diverse mensen die spreken tijdens de uitvaart. Het is goed om met hen af te stemmen wie wat vertelt en hoe lang ieder de tijd krijgt. Zo voorkom je dat zaken die je belangrijk vindt niet worden verteld of dat dingen dubbel worden verteld. Stem ook af wanneer jij iets gaat vertellen zodat je niet opeens verrast wordt. En vraag eventueel na of het de bedoeling is dat je gebruik maakt van een microfoon. Het is prettig om dat soort zaken vooraf te weten.

Neem de tijd

Nadat je hebt afgestemd kun je je verhaal verder uitwerken. Neem daar echt even de tijd voor. Je zit waarschijnlijk in een drukke en hectische periode maar probeer om er toch even voor te gaan zitten en je te concentreren op je verhaal. Dus trek je even terug en zet je telefoon op stil. Kijk of er in je eerste verhaal een rode lijn of thema zit waar je je verhaal omheen kunt bouwen. Aan de hand van dit thema kun je zaken schrappen en eventueel nog wat dingen toevoegen.

Je zenuwen de baas

Als je erg zenuwachtig bent kan het helpen als je je speech van te voren goed voorbereidt. Zet het op papier en neem het een aantal keer door. Draag je speech eventueel voor aan een vertrouwd iemand. Als je het prettig vindt kun je je speech ook meenemen. Of een aantal steekwoorden op papier zetten zodat je even kunt spieken als je de draad kwijt bent. Uiteraard kun je ook je hele speech voorlezen als je het lastig vindt om iets uit je hoofd te vertellen. En bedenk dat het helemaal niet erg is als anderen zien dat je zenuwachtig bent. Niemand verwacht dat je tijdens zo’n moeilijk moment zonder blikken of blozen een speech gaat houden.

Wees niet bang voor tranen

Wellicht ben je bang dat je gaat huilen tijdens de speech. Maak je daar geen zorgen om. Iedereen zal je emoties begrijpen. Dat is juist ook een teken dat iemand belangrijk voor je is geweest. Neem eventueel zakdoekjes mee en een glas water. Misschien geeft het je een rustig gevoel als je van te voren met iemand afspreekt om het gedeeltelijk of helemaal van je over te nemen als het echt niet gaat. Bijvoorbeeld met degene die de ceremonie leidt. Tot slot is het goed te bedenken dat het helemaal niet erg is als het geen vloeiend verhaal is. Bedenk dat de meeste mensen veel respect voor je zullen hebben dat je het überhaupt doet! Succes!

Delen:

Leveranciers

Vind je het toch lastig om zelf een speech voor te bereiden? Schakel dan de hulp in van een van onderstaande professionele uitvaartsprekers.
Bekijk alle leveranciers

Reacties (1)

Reactie van M. op 14 jan. 2021 23:42
"Bedankt voor dit artikel. Ik moet spreken op een begrafenis en de tips zijn best geruststellend."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje