0
Terug naar overzicht

De uitvaartspeech: Do’s en Dont’s

07/05/2018
Redactie
Delen:
uitvaartspeech

Eerder al verscheen er een artikel over de speech tijdens een uitvaart; speechen tijdens een uitvaart: ook jij kan het! Hierin komt met name aan bod hoe je je uitvaartspeech voorbereidt. In dit artikel komt aan bod wat de do’s en de dont’s zijn. Je hebt vast wel eens bij een speech gezeten waarvan je dacht; ‘oeps dat is niet zo handig of netjes’. Hieronder volgen wat tips die je kunnen helpen bij het maken van een aantal keuzes in je uitvaartspeech.

Stel je voor ...

Het voelt misschien wat vreemd omdat je de meeste mensen tijdens de uitvaart wellicht kent. Maar het kan zijn dat niet iedereen jou kent. Als dat zo is, stel je dan in het begin voor en vertel wat je relatie tot de overledene was.

Humor in de uitvaartspeech

Hoewel een uitvaart een trieste aangelegenheid is mag je in je uitvaartspeech best gebruik maken van humor. Uiteraard hangt dat af van de situatie en moet het niet 'over the top' zijn. Maar gepaste humor kan soms verlichting geven. Zeker als de overledene zelf gevoel voor humor had, zou je dit ook kunnen gebruiken in je uitvaartspeech.

Hou het positief

De meeste aanwezigen bij een uitvaart komen omdat ze van iemand gehouden hebben. Het is daarom goed om je zo veel mogelijk op het positieve te concentreren. Waarbij het van belang is dat het verhaal wel herkend wordt door de aanwezigen. Het hoeft geen ‘hallelujahverhaal’ te worden als dat niet op de persoon van toepassing is. Je mag ook best wat minder positieve eigenschappen aanhalen tijdens een uitvaartspeech. Zo lang je het maar netjes en aardig verwoordt en je er niet te veel de nadruk op legt. Het is niet de bedoeling dat aanwezigen zich ongemakkelijk gaan voelen of dat je anderen in verlegenheid brengt.

Maak je uitvaartspeech levendig

Je maakt een uitvaartspeech levendig door bijvoorbeeld over een mooie herinnering te vertellen of een mooie eigenschap te omschrijven. En door het niet alleen te benoemen maar er wat dieper op in te gaan. Als je bijvoorbeeld iets wilt vertellen over de creativiteit die iemand had, probeer dan met sprekende voorbeelden toe te lichten waar dat uit bleek.

Maak het niet te lang

Je wilt misschien het liefst zo veel mogelijk vertellen, maar maak het ook niet te lang. Overleg dit ook met degene die de ceremonie leidt. Vijf minuten is meestal prima. Zo hou je ook de aandacht van het publiek vast. Zeker als er ook nog andere mensen spreken. Als je de enige bent die spreekt dan kun je ook overwegen om een aantal keer wat korter te spreken in plaats van een keer een heel lang verhaal. Je kunt bijvoorbeeld eerst een mooie herinnering aanhalen en dan wat muziek laten horen. En vervolgens een mooi gedicht voorlezen.

Spreek rustig

Probeer rustig te spreken. Zeker als je wat zenuwachtig bent, ben je soms geneigd sneller te praten. Probeer af en toe even een stilte in te bouwen door bijvoorbeeld bewust goed in en uit te ademen. Op die manier kunnen de aanwezigen je beter volgen.

Gebruik je eigen stijl

Ga jezelf niet forceren en blijf bij je eigen stijl. Maak dus vooral gebruik van je eigen woorden en van je eigen manier van vertellen. Kortom: wees jezelf. Probeer ook zo veel mogelijk vanuit de ik-vorm te praten en je mag zeker met een persoonlijk verhaal komen.

Wil je reageren op het artikel of heb je zelf do’s en dont’s voor een uitvaartspeech? Laat je reactie achter.

Delen:

Op zoek naar professionele uitvaartsprekers?

Wist je dat je ook een professionele uitvaartspreker kunt inhuren? Aan de hand van jouw wensen vertellen zij een mooi en persoonlijk verhaal over de overledene. Zie hieronder twee mooie bedrijven die je verder kunnen helpen
Bekijk alle leveranciers

Reacties (3)

Reactie van Marie op 16 mei 2019 09:05
"Bedankt voor het delen van de goede tips met betrekking tot speechen tijdens een uitvaart. Ik vind het ook altijd mooi om te horen wanneer een speech positief is en wanneer er humor in zit. Een kort maar krachtige anekdote heeft vaak een grote impact. "
Reactie van X op 21 jan. 2019 22:41
"Onlangs was ik op een uitvaart waarbij degene die een gebed voordroeg voor zichzelf bad, omdat deze persoon, aldus zichzelf, altijd heeft gezorgd voor de overledene. De andere mensen die altijd klaar stonden voor de overledene werden in het gebed niet genoemd. Dit was echt een absolute don't waarmee die persoon zichzelf voor schut zette."
Reactie van Simone Snakenborg op 21 jun. 2018 12:26
"Dat zijn hele mooie tips. "

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje