Terug naar overzicht

De uitvaartspeech: 7 vragen over de overledene

24/11/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
de uitvaartspeech

Het schrijven van de uitvaartspeech is niet het makkelijkste wat er is... Veel nabestaanden vinden het lastig om de juiste woorden bij elkaar te vinden en soms zelfs spannend om deze tijdens de uitvaart uit te spreken. Wij begrijpen deze gevoelens maar al te goed. Met zo een persoonlijke toespraak als de uitvaartspeech geef je jezelf al snel wat meer bloot dan tijdens een speech voor bijvoorbeeld het behalen van een mooie prestatie.

Door jezelf bepaalde vragen over de overledene te stellen kom je echter al een heel eind met het schrijven van de uitvaartspeech. Wij hebben 7 voorbeelden van vragen over de overledene opgesteld die jou kunnen helpen bij het schrijven van een mooie en persoonlijke uitvaartspeech.

De uitvaartspeech: 7 vragen over de overledene

1. Waar en wanneer is hij of zij geboren?

Na een korte intro waarin je jezelf eventueel voorstelt en je relatie tot de overledene toelicht, kun je beginnen met het beantwoorden van de vragen 'waar en wanneer is de overledene geboren?'. Is de overledene op een bijzondere dag of in een bijzondere week geboren? Bijvoorbeeld op de verjaardag van opa of oma, vlak voor de bruiloft van een familielid of in een periode dat er een belangrijke gebeurtenis heeft plaatsgevonden die zelfs de geschiedenisboeken is ingegaan? Of misschien vond er wel een andere opmerkelijke gebeurtenis rond de geboorte van de overledene plaats die mooi benoemd kan worden in de uitvaartspeech. Naast de geboortedatum kan ook de plaats van de geboorte interessant zijn om op te nemen in de uitvaartspeech. Is de overledene thuis geboren of misschien wel in het buitenland, wat later ook zijn of haar favoriete vakantiebestemming werd?

2. Hoe zagen de verschillende levensfasen van de overledene eruit?

In de uitvaartspeech kun je ook in een notendop vertellen over de leeftijdsfasen die de overledene heeft doorgemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de tijd dat hij of zij nog maar een baby was, de volwassenheidsfase tot en met de ouderdomsfase. Zijn er nog bijzondere herinneringen die je zijn bijgebleven aan de tijd dat de overledene een baby was? Of wat dacht je van de puberteitsfase? Er is vast en zeker nog wel een gedenkwaardige gebeurtenis die in deze fase heeft plaatsgevonden! Als het gaat om een wat oudere dierbare kun je in de uitvaartspeech ook terugblikken op de laatste jaren en juist de meest recente herinneringen aanhalen bij het beantwoorden van deze vraag. Wat heeft de overledene gemaakt tot wie hij of zij was op latere leeftijd?

Tip: denk bij deze vraag ook eens aan de verschillende levensverhalen die de overledene met je gedeeld heeft. Zitten hier leuke anekdotes tussen die zeker niet mogen ontbreken in je uitvaartspeech? Schrijf het meteen op! Voor andere familieleden en vrienden kan het altijd een aangename verrassing zijn om deze verhalen te horen.

3. Zijn er bijzondere plekken waar de overledene graag kwam?

Nog een belangrijke vraag die je kan helpen bij het schrijven van de uitvaartspeech: 'waar kwam de overledene graag?'. Waar sleurde de overledene je als het ware maar al te graag mee naar toe? Was het de bioscoop, dat restaurant waar jullie elke maand bij elkaar kwamen om weer even bij te kletsen, of was er juist een bijzondere plek in de buitenlucht waar hij of zij bijna dagelijks te vinden was? Schrijf het vooral op en denk aan de leuke momenten die jullie op deze speciale plekken hebben gehad.

4. Was de overledene ziek?

Is de overledene gestorven aan een ziekte of leed hij of zij aan een geestelijke of lichamelijke beperking waar vrienden en familie rekening mee moesten houden? Vertel dan over de afgelopen periode en wat voor invloed de ziekte hierop had. Hoe ging iedereen hier mee om, sterker nog, hoe ging de overledene er mee om? Stond de overledene nog positief in het leven en wilde hij of zij er nog het beste van maken voor zover het mogelijk was of werd het hem of haar de laatste maanden allemaal net te veel? Welke gesprekken hebben er in de laatste maanden plaatsgevonden? Wat is je allemaal bijgebleven uit jullie laatste gesprekken? Zijn er sterfbedbeloftes gemaakt, welke en hoe ga je hier mee om? 

5. Waar hield hij of zij van?

Als je nu nog met een leeg vel papier voor je neus zit, wordt het hoog tijd om je af te vragen waar de overledene van hield. Denk hierbij aan zijn of haar hobby's, lievelingseten, guilty pleasures die wel leuk zijn om te delen en andere dingen waarvan zijn of haar hart sneller ging kloppen. Vertel tijdens de uitvaartspeech bijvoorbeeld welk hapje of dessert jou altijd aan de overledene doet denken, omdat hij of zij dit graag at.

Als de overledene in zijn of haar vrije tijd vaak lekker creatief bezig was, is het ook fijn als je tijdens de uitvaartspeech hier iets tastbaars van kunt tonen of wellicht zelfs wat kunt laten horen. Tekende of schilderde de overledene graag? Laat wat van zijn of haar kunstwerken zien. Was de overledene goed in zingen? Laat een fragment horen waaruit dit blijkt. Je zult ervan versteld staan hoeveel vrienden en familie niet afwisten van deze verborgen talenten!

6. Welke hoogtepunten heeft de overledene bereikt?

We zijn aangekomen bij nummer 6 uit deze lijst met voorbeelden van vragen over de overledene die je kunt stellen bij het schrijven van de uitvaartspeech. En vraag 6 is niet geheel onbelangrijk! Hoewel de dag van de uitvaart een dag is waarvan verdriet een groot onderdeel uitmaakt, is het ook een dag die een mooi moment biedt om terug te blikken op al het moois uit het leven van de overledene. Denk aan alle hoogtepunten die de overledene in zijn of haar leven heeft bereikt. Waren er momenten of speciale dagen waar de overledene maar al te graag over vertelde en met trots op terug keek? Of wat dacht je van prestaties van de overledene waar jij zelf erg trots op was?

7. Wat laat de overledene achter?

En last but not least, wat laat de overledene achter? Zijn er uit de hoogtepunten die je bij vraag 6 in dit lijstje hebt genoteerd belangrijke prestaties behaald die voor nu én voor later nog een belangrijke impact hebben? Dit kan bijvoorbeeld werk gerelateerd zijn, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat de overledene iets belangrijks heeft betekend in de levens van anderen. En voor jou... Wat heeft de overledene voor jou achtergelaten? Met deze vraag kun je allerlei kanten op, maar het allerbelangrijkst is dat je vooral jouw gevoel volgt en opschrijft wat jij belangrijk vindt...

Tip: uitvaartspreker Peter Lusse weet het verhaal dat jij wilt delen tijdens de uitvaart zuiver te verwoorden en zet samen met jou de puntjes op de “i”.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje