0
Terug naar overzicht

Uitvaartkosten: sparen of verzekeren?

02/08/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
sparen

De uitvaartkosten in Nederland liggen gemiddeld tussen de €5.000,- en €10.000,-. Als je wilt voorkomen dat jouw erfgenamen met de kosten van jouw uitvaart worden geconfronteerd kun je hier nu al zelf voor sparen, een uitvaartverzekering afsluiten die aansluit bij jouw uitvaartwensen óf beide. Wat past het beste bij jouw financiële situatie? Wij delen enkele tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

De uitvaart bekostigen

De uiteindelijke kosten van de uitvaart hangen uiteraard af van jouw persoonlijke wensen. Kies je voor een simpele spaanplaten uitvaartkist of een volledig gepersonaliseerde luxe kist? Wil je na de uitvaart nog een bedankkaart laten versturen per post of toch digitaal? Tot in de kleinste details hebben de keuzes die je maakt invloed op de uitvaartkosten. De opdrachtgever van de uitvaart, in de meeste gevallen een erfgenaam, is verantwoordelijk voor de kosten nadat hij of zij een overeenkomst met de uitvaartverzorger heeft ondertekend. Wat de opdrachtgever uiteindelijk uit eigen zak betaalt, hangt af van het gegeven of er sprake is van spaargeld (en hoeveel) en/of de soort uitvaartverzekering die de overledene heeft.

Zelf sparen

Je kunt maandelijks een bedrag opzij zetten voor je uitvaart. Je kunt het geld bijvoorbeeld op een spaardeposito zetten met een lange looptijd. Hier moet je echter wel vermogensbelasting over betalen. Tip: kies voor een deposito waarbij het geld boetevrij kan worden opgenomen wanneer je overlijdt. Er bestaat ook nog een uitvaartdeposito met rente. Het geld wordt na je overlijden voor je uitvaart gebruikt en voor niets anders.

Een uitvaartverzekering afsluiten

Naast zelf sparen voor de uitvaart kun je er (ook) voor kiezen om een uitvaartverzekering af te sluiten. Een vooronderzoek is hierbij niet geheel onbelangrijk. Er zijn namelijk verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Zo kun je kiezen voor een naturaverzekering, een kapitaalverzekering, een combinatie uitvaartverzekering of een natura sommenverzekering. In het artikel ‘De uitvaartverzekering: vijf vragen en antwoorden worden de verschillende uitvaartverzekeringen toegelicht. Laat je bij het afsluiten van de uitvaartverzekering goed informeren over welke verzekering het beste bij jouw financiële situatie en uitvaartwensen past. 

Uitvaartkosten en erfenis

De kosten die niet door het verzekeringspakket worden gedekt komen ten laste van de erfenis en zijn niet fiscaal aftrekbaar. In het geval van een positieve erfenis, kunnen de kosten van de uitvaart uit de erfenis betaald worden. Als er sprake is van een negatieve erfenis (schulden), dan maken de uitvaartkosten onderdeel uit van de te erven schulden. Lees hier meer over erfenis en schulden.

Uitvaartkosten: niet sparen en geen uitvaartverzekering

Naast het afsluiten van een uitvaartverzekering en sparen zijn er nog andere opties waar je voor kunt kiezen om de uitvaartkosten later te dekken. Denk bijvoorbeeld aan:

Een lokale uitvaartvereniging

Als je lid bent van een lokale uitvaartvereniging, betaal je alleen de ledencontributie. Een uitvaartvereniging heeft afspraken met bepaalde dienstverleners, zodat je korting ontvangt en je vaak voordeliger uitkomt dan bij het afsluiten van een uitvaartverzekering. Vroeger had je in bijna elk dorp wel een uitvaartvereniging. Een groot deel hiervan is echter overgenomen door de uitvaartverzekeraars. Hierdoor is het niet voor iedereen mogelijk om zich bij een uitvaartvereniging aan te sluiten.

Lijfrente

Een lijfrente is een bedrag dat periodiek aan jezelf of een begunstigde wordt uitbetaald, in de meeste gevallen voor later. Deze lijfrenteverzekering wordt aangekocht door een eenmalige storting of periodieke premiebetaling. Als je komt te overlijden gaat het resterende kapitaal naar de nabestaanden. Hierover moet mogelijk wel vermogensbelasting betaald worden. Als je kiest voor een langere uitkeringsperiode, van minstens 20 jaar bijvoorbeeld, kan dit bevorderlijk zijn. Nabestaanden hoeven het geld echter niet per se aan de uitvaart te besteden.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je af voor je nabestaanden, zodat zij niet achterblijven met financiële zorgen na jouw overlijden. Het vooraf overeengekomen bedrag wordt echter alleen uitgekeerd als de verzekerde gedurende de looptijd van de verzekering komt te overlijden. De polis kan vervallen als je na het einde van de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering overlijdt. Daar tegenover staat dat deze verzekering een goede aanvulling vormt op een spaarrekening. Bij vroegtijdig overlijden en een tekort op de uitvaartkosten kan het opgespaarde bedrag worden opgevangen met een extra overlijdensrisicoverzekering. Ook een overlijdensrisicopolis kan vrij besteed worden door de nabestaanden.

Verzekeren of sparen? Wat kies jij?

Als je niet in een gunstige positie verkeert om te sparen, dan kun je er het beste voor kiezen om een uitvaartverzekering af te sluiten of één van bovengenoemde opties te overwegen. Aan de andere kant is het ook interessant om een uitvaartverzekering af te sluiten als je wél voldoende spaargeld hebt. Waar kies jij voor? Sparen, een uitvaartverzekering, beide of wat anders? Laat het ons weten in de reacties.

Bron: Consumentenbond, Overstappen.nl

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje