0
Terug naar overzicht

De uitvaartverzekering: vijf vragen en antwoorden

26/11/2018
Redactie
Delen:
6 vragen en antwoorden over uitvaartverzekering

In Nederland heeft ongeveer 70% van de mensen een uitvaartverzekering. Regelmatig krijgen wij van mensen te horen dat ze eigenlijk niet eens weten of ze verzekerd zijn. Of ze weten wel dat ze verzekerd zijn maar niet precies waarvoor. Of ze zijn niet verzekerd en weten niet waarom ze dat wel of niet zouden moeten doen. Hoog tijd dus om wat opheldering te geven over een aantal zaken. Want wat is een uitvaartverzekering nu precies en waarom zou je deze wel of niet afsluiten? Op deze en andere vragen geven we hieronder antwoord.

Wat is een uitvaartverzekering?

Laten we beginnen met de meest logische vraag: wat is een uitvaartverzekering eigenlijk? Kort gezegd verzeker je je met een uitvaartverzekering tegen de kosten van je begrafenis of crematie. Als je overlijdt, betaalt de verzekeringsmaatschappij (een deel van) de kosten. Het kan ook zo zijn dat de verzekering wordt uitgekeerd in de vorm van diensten. Dit hangt af van het soort verzekering (waarover hieronder meer!). Het kan zijn dat de kosten van de uitvaart hoger uitvallen dan wat de verzekering uitkeert. Dit is afhankelijk van de verzekering en ook van de keuzes die gemaakt worden bij het organiseren van de uitvaart.

Is een uitvaartverzekering verplicht?

Het is niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten. Veel mensen sluiten de verzekering af zodat nabestaanden niet opeens voor hoge kosten komen te staan. Een uitvaart kost in Nederland al gauw 7000 euro. Ook zijn er mensen die van kinds af aan automatisch mee verzekerd waren met hun ouders en de polis hebben gehouden toen ze volwassen waren. Of je wel of geen verzekering afsluit is onder andere afhankelijk van je financiële situatie. Er zijn bijvoorbeeld ook mensen die geen uitvaartverzekering afsluiten maar voldoende geld op hun spaarrekening gereserveerd hebben om een eventuele uitvaart van te kunnen betalen.

Wat kost een uitvaartverzekering?

De kosten van een uitvaartverzekering lopen uiteen, daarom is het lastig een eenduidig antwoord te geven. De premie die je betaalt is namelijk afhankelijk van een aantal factoren: je leeftijd, je gezondheid en het bedrag waarvoor je jezelf wilt verzekeren. Je kunt de verschillende uitvaartverzekeraars en de kosten vergelijken via verscheidene sites op het internet. Het is verder ook belangrijk om rekening te houden met de inflatie. Kosten van een uitvaart kunnen daardoor in de loop der jaren namelijk flink stijgen. Hierdoor kan het zijn dat je later wellicht voor een te laag bedrag bent verzekerd. Zorg er dus voor dat je regelmatig in de gaten houdt of de premie nog hoog genoeg is voor de uitvaart die je wenst.

Uitvaartverzekering afsluiten? Bereken jouw premie.

Wat voor soorten uitvaartverzekeringen zijn er?

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen mogelijk. We geven voorbeelden van veel voorkomende uitvaartverzekeringen; de natura, kapitaal, combinatie of natura sommenverzekering.

Natura uitvaartverzekering
Bij deze verzekering wordt geen geld uitgekeerd, maar verzeker je jezelf voor een aantal standaarddiensten die bij een uitvaart horen zoals het werk van de uitvaartverzorger, de kist, het rouwdrukwerk en de auto's. De uitvaart wordt in principe verzorgd door een uitvaartondernemer die is aangesloten bij de verzekeraar.

Kapitaal uitvaartverzekering
Bij een kapitaalverzekering krijgen nabestaanden bij overlijden van de verzekerde een bepaald bedrag uitgekeerd. De hoogte is afhankelijk van onder andere de premie en polisvoorwaarden. Zij hebben volledige vrijheid over het te besteden bedrag. Zij zijn dus ook vrij om zelf een uitvaartverzorger te kiezen. Het bedrag hoeft niet in zijn geheel aan de uitvaart besteed te worden. Nabestaanden zouden er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om een deel aan een goed doel te schenken.

Combinatie uitvaartverzekering
Deze verzekering is een combinatie van de kapitaal en de natura uitvaartverzekering. Hiermee kan naast de standaarddiensten van de natura uitvaartverzekering, een bedrag verzekerd worden waarmee extra wensen verwezenlijkt kunnen worden.

Natura sommenverzekering
Dit is een variant op de kapitaalverzekering. De nabestaanden krijgen net als bij de kapitaalverzekering geld uitgekeerd maar zijn bij de natura sommenverzekering wel verplicht om het uitgekeerde bedrag aan de uitvaart te besteden.

Uitvaartverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Ben ik met een uitvaartverzekering vrij in de keuzes voor mijn uitvaart?

De keuzevrijheid van nabestaanden hangt af van de verzekering die je hebt afgesloten en de afspraken die je zelf hebt gemaakt. Bij een kapitaalverzekering zijn de nabestaanden volledig vrij in hun uitgaven van het uitgekeerde bedrag. Zij mogen dus zelf bepalen welke uitvaartondernemer ze kiezen en van welke producten en diensten ze verder gebruik willen maken. Bij de natura uitvaartverzekering ben je in principe beperkt tot de diensten van de verzekeraar. Uiteraard mag je daar altijd van afwijken. Je kunt kiezen voor een andere uitvaartondernemer of producten en diensten buiten het pakket maar dan komen er meestal wel extra kosten bij kijken.

bronnen: Uitvaartverzekeringwijzer, Nibud

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje