0
Terug naar overzicht

5 voordelen van een uitvaartvideo

21/01/2021
Redactie
Delen:
uitvaartvideo

Een blijvend verslag van een afscheid is in deze tijd misschien wel waardevoller dan ooit. Niet gek dus, dat veel mensen kiezen voor het vastleggen van een begrafenis of een crematie door middel van beeldmateriaal. Maar wat zijn de grootste voordelen van een uitvaartvideo? Wij zetten 5 belangrijke voordelen van een uitvaartvideo op een rijtje.

1. Fijn voor de afwezigen

Door een uitvaartvideo te laten maken, geef je mensen die de uitvaart niet konden bijwonen toch de kans om deze wel mee te krijgen. Soms is iemand ziek of woont een familielid in het buitenland waardoor diegene niet fysiek aanwezig kan zijn. In hun eigen tijd kunnen zij de video van de uitvaart bekijken. Vooral in deze tijd waar er helaas een maximum staat op het aantal bezoekers van een uitvaart, is dit een fijne oplossing. Het niet uitnodigen van mensen is natuurlijk nooit leuk, maar de uitvaartvideo kan alle nabestaanden nog een vorm van troost bieden. Je kunt er voor kiezen om de uitvaartvideo digitaal met de gewenste personen te delen of je zet de video op een usb stick en stuurt deze met een mooie kaart in een envelop naar de mensen die er niet bij konden zijn.

2. Een tastbare herinnering

Een uitvaart op film is een herinnering die je er op elk moment bij kan pakken. Het afscheid van een dierbare is een belangrijke dag en daarom kan het een fijne gedachte zijn om te weten dat het terugzien van die dag mogelijk is wanneer jij daar behoefte aan hebt. Een tastbare herinnering hoeft niet per se een video van de uitvaart zelf te zijn. Hoe speciaal is het om bijvoorbeeld waardevolle herinneringen op een kaart te hebben en deze altijd en overal af te kunnen afspelen? Dat dachten ze bij Prodiz Memoria nou ook! Bij hen kun je de Memoria Videokaart laten ontwikkelen. Dit is een kaart met beelden en geluiden die jij zelf uit kunt uitkiezen. Dit kunnen dan inderdaad video's en foto's van de uitvaart zijn, maar ook andere mooie herinneringen aan de overleden kun je hierin opnemen. Bij het openen kunnen de nabestaanden vervolgens dierbare herinneringen tot leven zien komen. Hoe bijzonder is dat?! 

Bekijk in onderstaande video de Memoria Videokaart van Prodiz Memoria:

3. Hulp bij het verwerken

Ook kan een uitvaartvideo helpen om het verdriet dat je ervaart terwijl je rouwt te verwerken. Het draagt positief bij aan rouwverwerking. Hoewel het voor sommigen wat gek klinkt, is het heel normaal om de video (meerdere keren) opnieuw te bekijken. Sommige mensen bevinden zich in een status van shock wanneer een dierbare overlijdt. Een uitvaart op video is iets tastbaars en het vaker zien kan het gemakkelijker maken om het verlies te accepteren. Maar ook juist op een slechte dag even een flink potje huilen tijdens het terugkijken kan heel veel emoties loslaten. Wees daar dus vooral niet bang voor.

4. Een volledige beleving van de uitvaart

Alle emoties, stress en/of verdriet die je tijdens de uitvaart ervaart, kunnen ervoor zorgen dat je in een roes terechtkomt. Hierdoor ben je er niet volledig bij en mis je misschien wel bepaalde punten die je anders heel mooi had gevonden. Bij het terugzien van de uitvaart kun je iedere minuut bewust meemaken en zie, voel of hoor je dingen die je op de dag zelf niet hebt meegekregen. Je staat open voor allerlei prikkels die je eerder niet kon meemaken. Dat ene gedichtje dat je nu zoveel meer raakt, nog een keer de prachtige woorden van de dierbaren horen of meezingen met de (live)muziek die werd gespeeld... Allemaal belangrijke voordelen van een uitvaartvideo die kunnen bijdragen aan het verloop van het rouwproces.

5. Voor de kinderen

Vaak genoeg zijn bij een afscheid ook kinderen aanwezig. Maar soms zijn kinderen nog zo jong dat zij het afscheid niet (helemaal) bewust meemaken. Dit is eigenlijk best verdrietig, vooral als het een belangrijk persoon in het leven van de kinderen is. Het idee dat zij de uitvaart nog terug kunnen kijken wanneer zij ouder zijn stelt dan gerust. Zij krijgen dan later alsnog een betere of andere indruk van het afscheid. Hier hoeft geen leeftijd aan gebonden te zijn. Nog fijner is natuurlijk om de kinderen, indien mogelijk, zoveel mogelijk bij de uitvaart te betrekken, ook tijdens de dienst. Zo zien zij later op video terug dat zij ook iets moois hebben mogen bijdragen aan het afscheid van hun overleden dierbare en dat kan hen een fijn gevoel geven. Benieuwd hoe je kinderen bij een uitvaart kunt betrekken? Bekijk hier onze tips!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje