0
Terug naar overzicht

Een herinneringsfilm die het leven van een dierbare weerspiegelt

16/03/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
story of my life
Advertorial

Een veel voorkomende angst is de angst om niet alles gezegd te hebben tegen de mensen waar je van houdt. Dit kan zijn omdat je het moeilijk vindt om je gevoelens uit te spreken of omdat je denkt dat je er nog alle tijd voor hebt. Daarnaast kun je je ook afvragen hoe je dierbaren jou zullen herinneren als je er niet meer bent. Een mooie manier om een blijvende herinnering achter te laten, is door jouw levensverhaal of boodschap aan nabestaanden op een laagdrempelige, maar toch zeer professionele wijze vast te leggen in een herinneringsfilm. Nicole maakte hier haar levenswerk van met Story of My Life.

Nicole maakt prachtige herinneringsfilms die het leven van degene van wie afscheid wordt genomen op een mooie manier weerspiegelen. Story of My Life is opgericht met de gedachte dat iedereen een uniek (levens)verhaal heeft dat het delen waard is. Het is niet zomaar een film, maar een persoonlijk levensdocument dat recht doet aan hoe de persoon was. Nicole vertelt ons wat meer over de herinneringsfilms en hoe dankbaar haar werk is.

Het taboe doorbreken

Ze heeft in haar leven al meerdere mensen verloren. Hierdoor heeft ze jarenlang nagedacht over wat zij voor anderen kan betekenen in de laatste fase van hun leven of zelfs na hun dood. Na het zien van de film de 'Final Cut' (2004) werd er een zaadje bij haar geplant wat door de jaren heen is uitgegroeid tot een passie en natuurlijk... Story of My Life. Nicole: "Na het zien van de film vroeg ik me af waarom we geen herinneringsfilms maken. Maar de wereld was er toen nog niet klaar voor, praten over de dood was voor velen een taboe. Gelukkig wordt de dood nu steeds meer besproken op de televisie en het internet. Documentaires, vlogs en diverse televisieprogramma's over iemands leven en ook het einde van dat leven helpen het taboe rond de dood te doorbreken." Ze vond dat het tijd werd om te helpen dit taboe te doorbreken.

Nicole heeft jarenlang in de televisiewereld gewerkt, maar had nog nooit helemaal zelfstandig een documentaire gemaakt. Het was dan ook een grote stap toen zij in 2018 begon aan haar eerste herinneringsfilm. Nicole raakte geïnspireerd door de vastberadenheid en het doorzettingsvermogen van een goede bekende die op jonge leeftijd kwam te overlijden aan kanker. Zij gaf Nicole de motivatie die er voor zorgde dat zij haar baan in loondienst heeft opgezegd om te doen waar zij al die jaren van droomde: levensverhalen vastleggen op beeld voor mensen die weten dat ze binnenkort komen te overlijden of ter herinnering aan mensen die al overleden zijn. Daarnaast is ook haar oma van 95 jaar oud een van de inspiratiebronnen voor haar werk.

Een herinneringsfilm voor iedereen

"Ik geloof dat iedereen een eigen verhaal heeft, of je nou 10 bent of 100. Elk verhaal verdient het om voor altijd vastgelegd te worden", vertelt Nicole. Een mooi kenmerk van Story of My Life is dan ook de laagdrempeligheid. Het is voor iedereen beschikbaar, maar de laagdrempeligheid neemt het niveau van professionaliteit bij Story of My Life zeker niet weg. Daarnaast biedt Story of My Life vier pakketten aan die eventueel af te stemmen zijn op verschillende budgetten. Zo kun je kiezen uit een film van 3-5 minuten, een film van 8-10 minuten, een documentaire van ongeveer 20 minuten en een custom made film. Samen met Nicole worden jouw wensen besproken en volledig in kaart gebracht. "Het kan zijn dat iemand net te horen heeft gekregen dat hij of zij terminaal ziek is en dan over een langere periode eens in de zoveel tijd gefilmd wil worden om het proces te volgen. Maar het kan ook voorkomen dat iemand een afscheidsboodschap wil opnemen en dit tijdens de uitvaart pas wil laten afspelen." Ook helpt ze mensen die een herinneringsfilm willen achterlaten voor de mensen waar zij van houden of (klein)kinderen die heel graag nog naar papa, mama, opa of oma willen kijken. Ook als die er niet meer is.

Ik geloof erin dat iedereen een eigen verhaal heeft, of je nou 10 bent of 100. Elk verhaal verdient het om voor altijd vastgelegd te worden.

Hoe werkt het?

Het proces van het maken van een herinneringsfilm is afhankelijk van de wensen van de klant. Nicole vertelt ons wat meer over de realisatie van een herinneringsfilm: "Ik ga altijd naar de persoon toe voor het intakegesprek. Het intakegesprek is kosteloos en meestal bij de klant thuis. Tijdens het gesprek ga ik de diepte in en probeer ik een beeld te krijgen van wie de persoon is of was. Ook wordt er tijdens het gesprek besproken welke type film het zal worden, wat de kosten zullen zijn, informatie over de filmdagen en de oplevering." Na het gesprek stelt ze een offerte op. Als de klant hiermee akkoord gaat, wordt de filmdag gepland. Dit kan één dag zijn, maar ook twee dagen of zelfs langer. "Nadat de filmdag is gepland stuur ik een mailtje met tips en advies voor het filmen. Op deze manier probeer ik mensen gerust te stellen, want mensen vinden spreken voor een camera vaak toch heftig." Voor de filmdag heeft ze een professionele cameraman bij zich die de techniek regelt, zodat Nicole zich volledig kan focussen op het interview. Afhankelijk van de duur van de film wordt bestaand beeldmateriaal gecombineerd met nieuw beeldmateriaal en de persoonlijke interviews om er een sprekend levensverhaal van te maken. Hoewel het verdrietig is wat er wordt verteld, is het ook heel mooi en daarom probeert Nicole een herinneringsfilm altijd met een positieve noot te eindigen. "Ik probeer altijd met iets hoopvols te eindigen, bijvoorbeeld met een mooie herinnering of uitspraak, zodat mensen niet met een heel zwaar gevoel de film afsluiten."

Bekijk hieronder de eerste herinneringsfilm die Story of My Life online mocht delen ter nagedachtenis aan Vince. Hij was net drie jaar oud toen hij om het leven kwam bij een tragisch ongeval.

Nicole heeft inmiddels meerdere films op haar naam staan, van jong tot oud, en iedere film is uniek. Ondertussen heeft ze mooie stappen gemaakt in de verdere ontwikkeling en professionalisering. Het liefst zou ze alle films delen, maar dat gaat helaas niet: "Het gaat natuurlijk om een heel intiem document. Niet iedereen vindt het prettig als de film online komt te staan. Dat is wel eens lastig, want natuurlijk zou ik graag mijn werk willen delen met de wereld, om zo meer mensen te laten zien wat er mogelijk is om hen zo te kunnen helpen." Gelukkig zijn de verschillende films in een persoonlijk intakegesprek wel altijd te bekijken. 

Tip: als je een uitvaartverzekering hebt, heb je recht op een vrij te besteden bedrag voor jouw afscheid. Hier kun je bijvoorbeeld een herinneringsfilm van laten betalen. Vraag het voor de zekerheid even na bij je verzekeraar.

Een leegte opvullen

"Vaak is er voor mensen die iemand verliezen of iemand die binnenkort komt te overlijden de angst dat hij of zij vergeten wordt", vertelt Nicole. Een herinneringsfilm kan bijvoorbeeld teruggekeken worden op een bijzondere dag zoals de verjaardag of sterfdag van de overledene. Vrienden en familie kunnen samenkomen met een hapje en drankje om gezamenlijk een dierbare te herdenken. Nicole: "Je laat iets na van iemand die toch een enorme leegte achterlaat. Een herinneringsfilm kan deze leegte opvullen doordat de persoon heel even wat dichtbij voelt. Het houdt de herinneringen levend en dit kan een positieve invloed hebben op het rouwproces."

Dankbaar

De klanten van Story of My Life ervaren de gesprekken tijdens de interviews en de herinneringsfilm soms ook als een stukje verwerking. Ze vertelt hier wat meer over: "Op de dag van de interviews is het wel eens moeilijk om weer terug naar de emoties te gaan en sommige momenten weer te beleven. En toch zeggen ze achteraf allemaal dat het hen heeft geholpen en hoe dankbaar ze zijn. Door weer over het verlies, maar vooral over de dierbare persoon zelf, te praten heeft het toch iets meer een plek gekregen." Naast de mooie woorden die Nicole over haar werk te horen krijgt, ziet zij ook wat een herinneringsfilm met nabestaanden kan doen. Zo heeft ze ervaren dat familiebanden werden versterkt bij het maken van een herinneringsfilm: "het is heel mooi om de mensen die voor de film worden geïnterviewd iets liefs te horen zeggen over de persoon die er niet meer is, maar ook over andere gezinsleden. Bijvoorbeeld een zus die over een zus vertelt hoe goed zij voor hun overleden moeder heeft gezorgd. Of een vader die ontzettend trots is op zijn kinderen." Het werk van Story Of My Life  is heel dankbaar. Haar klanten uiten hun dankbaarheid dan ook vaak in lieve presentjes waar ze veel waarde aan hecht. De waardering is echter wederzijds, want Nicole is iedereen dankbaar die haar vertrouwd met hun persoonlijke verhaal.

Hieronder zie je Facebook berichten waarin de ouders van Vince hun dankbaarheid uiten voor de herinneringsfilm.

Verbinding

Het is overduidelijk dat Nicole haar werk met liefde en passie uitvoert. Ze neemt haar tijd en luistert naar de persoonlijke verhalen van iedereen die meewerkt aan de herinneringsfilm. Ze is helemaal betrokken bij elk verhaal dat met haar wordt gedeeld. Ook nadat de herinneringsfilm is opgeleverd, houdt ze nog regelmatig goed contact met de nabestaanden. "Ik onderhoud nog steeds een fijn en warm contact met alle mensen waarmee ik heb gewerkt. Zij geven zoiets persoonlijks van zichzelf bloot en dat creëert verbinding. Ik stuur altijd een bericht op een sterfdag of op een verjaardag. Dat zijn toch wel belangrijke dagen voor nabestaanden", vertelt ze. Haar empathische vermogen is dan ook een heel mooie eigenschap die ervoor zorgt dat mensen zich op hun gemak en begrepen voelen tijdens het filmen. Nicole: "Je moet je goed voelen bij elkaar om er een mooie herinneringsfilm van te kunnen maken." En dat is precies wat Nicole doet, samen met jou zorgen voor een mooie en waardevolle herinnering voor nu én voor later...

Wil je meer weten over de herinneringsfilms van Story of My Life? Neem dan een kijkje op de website voor meer informatie of neem contact op met Nicole.

Delen:

Reacties (4)

Reactie van Sijnie Huyzer op 2 dec. 2019 23:47
"Nog eens bekeken met tranen over m’n wangenAls baby in mijn armen gehad. Vince zo’n lief en leuk ventje🥰🥰prachtig film. 😢"
Reactie van Ria van Waterschoot, op 29 nov. 2019 04:15
"Geweldig wat een mooie herinnering ,prachtig."
Reactie van Ria van Waterschoot, op 29 nov. 2019 04:14
"Geweldig wat een mooie herinnering ,prachtig."
Reactie van Jacobine op 28 nov. 2019 13:34
"Wat een mooi initiatief. Dit zou iedereen moeten laten maken. Prachtig"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje