0
Terug naar overzicht

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden

19/08/2019
Orlanda Adams
Delen:
uitvaartfotografie

Het is waarschijnlijk niet het eerste waaraan je denkt bij het voorbereiden van de uitvaart, maar zeker de laatste jaren is er een groeiende vraag naar uitvaartfotografie. Een beeld zegt namelijk vaak veel meer dan 1000 woorden...

Uitvaartfotografie: een mooie blijvende herinnering

De rol van een goede uitvaartfotograaf op de uitvaart wordt niet altijd goed begrepen. Sommigen vinden het fotograferen van de overledene morbide of niet respectvol. De dood is echter een belangrijk onderdeel van het leven. En de uitvaartfotograaf richt zich ook niet op de overledene, maar juist op een ieder die op het afscheid aanwezig is, om het leven van de overledene te vieren. Het komt helaas maar al te vaak voor dat je je hele familie pas ziet bij het trouwen of bij het rouwen.

Moment voor familieportret

In de Caribische cultuur wordt de uitvaart ervaren als een handig moment om een familieportret te maken. Iedereen is aanwezig en ziet er netjes gekleed uit. Voor de familie en vrienden van de overledene gaat de uitvaart in een emotionele waas voorbij. Ze hebben vaak niet eens door of er veel mensen aanwezig waren en wie er allemaal zijn gekomen. Foto’s zijn daarom een mooie, blijvende herinnering. Op zo’n verdrietige dag, vergeten we al heel snel dat er ook mooie momenten plaatsvinden. Tijdens de condoleance delen de mensen vaak verhalen over en herinneringen aan de overledene met elkaar. De combinatie van een traan en een lach is achteraf prachtig om terug te zien voor de familieleden.

Uitvaartfotograaf is professioneel

Een professionele uitvaartfotograaf aan de slag laten gaan, is het echt nodig? Eerlijk gezegd denken wij van wel. Iemand die geen binding heeft met de familie, kan ook de meest open weergave maken van de dag. Ze weten hoe ze zichzelf op de achtergrond moeten zetten en zijn professioneel genoeg om de subtiele details te vatten. Een uitvaartfotograaf doet eerst een goede briefing vooraf en zal zich uiteraard houden aan de gemaakte afspraken.

De 'selfie' van Obama gepast of niet?

De tijden zijn ook aan het veranderen, de kracht van het beeld en social media is steeds belangrijker. De ‘selfie’ van Barack Obama en David Cameron op de uitvaart van Nelson Mandela werd door sommigen veroordeeld als ongepast, terwijl anderen het juist weer zagen als ‘het vieren van het leven’. Uitvaartfotografie spreekt vast niet iedereen aan, maar wij zijn ervan overtuigd dat over een aantal jaar steeds meer mensen de voordelen en waarde van een mooi rouw album zullen inzien. Uiteindelijk heb je iets tastbaars wat je met de toekomstige generaties kunt delen.

Benieuwd naar wat allemaal mogelijk is op het gebied van uitvaartfotografie? Neem dan eens een kijkje bij de verschillende uitvaartfotografen die we je kunnen aanraden.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje