0
Terug naar overzicht

Rouwfotografie; voor een blijvende herinnering

20/08/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
rouwfotografie

Het komt steeds vaker voor dat er naast de nabestaanden, vrienden en familieleden ook een fotograaf aanwezig is op de uitvaart. Een rouwfotograaf of uitvaartfotograaf legt belangrijke momenten tijdens de uitvaart vast, zodat nabestaanden altijd kunnen terugkijken op het laatste afscheid. Wij vertellen je wat meer over rouwfotografie en waarom hier steeds vaker voor wordt gekozen.

Rouwfotografie steeds meer in trek

Tot voor kort lag er nog een taboe op het fotograferen van de uitvaart maar de laatste jaren zie je steeds vaker dat mensen er voor kiezen om deze emotionele dag vast te laten leggen. De dood en het afscheid zijn meer bespreekbaar geworden en meer mensen kiezen voor een persoonlijk afscheid. Daar past ook deze ontwikkeling van rouwfotografie binnen. Een uitvaartfotograaf weet de uitvaart mooi in beeld te brengen zonder te veel of te nadrukkelijk aanwezig te zijn. Na afloop maakt de fotograaf een mooi album zodat je een tastbare en blijvende herinnering hebt aan het afscheid. Voor veel mensen is dat veel waard. De uitvaart is immers de laatste herinnering aan een dierbare.

Waarom rouwfotografie?

Maar waarom kiezen mensen er voor om de uitvaart op beeld vast te leggen? De beweegredenen zijn verschillend. Zo zie je dat het vrij regelmatig voorkomt bij een uitvaart van een baby of kindje. Ouders hebben zo toch een soort erkenning dat het kindje -hoe kort ook- er was en voor altijd een onderdeel van hun gezin zal zijn. Ze hebben zo een extra blijvende herinnering. Maar ook bij het afscheid van volwassenen wordt er gefotografeerd. Vaak gaat de dag van het afscheid voor nabestaanden als een roes voorbij. Je weet misschien niet eens wie er allemaal waren en hebt bepaalde momenten wellicht gemist. Een fotoalbum geeft je de mogelijkheid om er later in alle rust nog eens op terug te kijken. En mensen halen er ook troost uit. Door er in te kijken zien ze weer even wie er allemaal waren en hoe mooi bepaalde dingen waren opgepakt. Dit kan ook helpen bij de rouwverwerking. En dan heb je uiteraard ook nog mensen die er niet bij konden zijn of kinderen die nog te klein zijn om alles te onthouden. Voor hen geeft een fotoalbum de mogelijkheid om later toch nog een (beter) beeld te krijgen van het afscheid.

Rouwfotografie helpt bij het herinneren

Doordat je beschikt over een fotoalbum van de uitvaart kun je de beelden van die dag nog eens terugkijken. Door beelden komen bepaalde herinneringen ook weer omhoog. Daarnaast kan een album helpen om een gesprek te starten. Door er samen met kinderen of kleinkinderen of familieleden naar te kijken kun je de dag van de uitvaart nog eens bespreken maar ook andere herinneringen aan de overledene komen dan wellicht weer omhoog en kun je met elkaar delen.

Kan iedereen fotograferen op de uitvaart?

Over het algemeen kan iedereen met het juiste fototoestel wel foto's maken. Maar toch zouden we het afraden om zo maar iemand in de arm te nemen om een belangrijke en emotionele gebeurtenis als de uitvaart van een dierbare vast te leggen. Je wilt tenslotte dat het laatste afscheid mooi wordt en dat het fotoalbum hier ook recht aan doet. Tegenwoordig kun je een professionele uitvaartfotograaf inhuren, dat wil zeggen een fotograaf die ervaring heeft met het fotograferen van uitvaarten en/of een opleiding heeft gevolgd voor uitvaartfotografie. Een professionele rouwfotograaf zal een voorgesprek hebben, weet waar hij of zij op moet letten, weet exact de juiste momenten en emoties op beeld te krijgen en kan zich zo opstellen dat hij aanwezig is zonder 'in de weg' te lopen. Tot slot kan hij afhankelijk van jouw wensen een mooi album verzorgen. Het is wel belangrijk dat je een goed voorgesprek hebt met de uitvaartfotograaf waarin je aangeeft wat jouw wensen zijn.  Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je bepaalde foto's wel voor jezelf wilt hebben maar liever niet in het album terug wilt laten komen, bijvoorbeeld omdat ook kleine kinderen erin kijken.

Rouwfotografie: ja of nee?

Heb jij al jouw uitvaartwensen al op een rij en heb je in jouw wensenlijst aangegeven of een uitvaartfotograaf gewenst is? Laat het ons weten in de reacties, wij zijn benieuwd hoe jij over rouwfotografie denkt.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje