0
Terug naar overzicht

Uitvaartvideografie: voor nu en voor later

08/06/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
uitvaartvideografie

Nog eens terugkijken op de bijzondere momenten van de uitvaart? De mooie speeches weer eens rustig terugzien? Omdat iedereen tijdens een emotionele dag wel eens iets mist en om de herinnering aan de uitvaart vast te houden, kiezen nabestaanden er steeds vaker voor het afscheid vast te leggen op beeld. Maar wat houdt uitvaartvideografie precies in en waarom kiezen nabestaanden ervoor om de uitvaart te filmen? Wij geven hier antwoord op en we vertellen je wat meer over uitvaartvideografie.

Waarom uitvaartvideografie?

Een uitvaart is het laatste afscheid van een dierbare én het is een laatste herinnering aan hem of haar. Met uitvaartvideografie wordt een gewenst deel van de uitvaart of de gehele uitvaart vastgelegd op film; althans er wordt een montage gemaakt die alle hoogtepunten en mooie momenten tijdens de uitvaart samenvat. Uitvaartvideografie kan een positieve invloed hebben op het rouwproces en het is een waardevolle aanvulling op het afscheid waar je altijd weer op terug kunt kijken. Zo zie je in een uitvaartvideo uiteindelijk bijzondere momenten terug die je tijdens de uitvaart zelf zijn ontgaan. Ook kun je de details die de uitvaart net iets persoonlijker maakten nog eens terugzien. Denk bijvoorbeeld aan de bloemen op de kist, de muziek, de mooie woorden die er zijn uitgesproken op die dag en nog veel meer details die je tijdens de uitvaart niet zijn opgevallen. Er gebeurt dan ook zo veel tijdens een uitvaart en door alle emoties let je minder goed op wat er om je heen gebeurt. Ook biedt uitvaartvideografie een mooie uitkomst voor familieleden of vrienden die niet op de uitvaart aanwezig kunnen zijn vanwege een te grote afstand of ziekte.

Professionele videografen voor de uitvaart

Een professionele uitvaartvideograaf zorgt ervoor dat de bijzondere momenten tijdens de uitvaart vakkundig op beeld worden vastgelegd. Dit levert een mooie videomontage op waar jij met een goed gevoel naar terug kunt kijken. Voordat je een videograaf uitkiest kun je het best al jouw wensen met betrekking tot de uitvaartvideo goed bespreken zodat de videograaf weet wat jij van hem of haar verwacht. Vraag ook naar een portfolio van zijn of haar werk, zodat je een glimp krijgt van wat je kunt verwachten. Vergelijk het werk van diverse uitvaartvideografen en kies een videograaf waar jij je het beste bij voelt. Wij raden je namelijk aan om een professionele videograaf te kiezen om de uitvaart vast te leggen, zodat je er zeker van bent dat jij uiteindelijk ontvangt wat je voor ogen hebt. Een professionele videograaf die al ervaring heeft met het filmen van een uitvaart weet namelijk als geen ander wat er wel of niet gefilmd kan worden en hoe hij of zij de uitvaart het mooist in beeld kan krijgen voor de nabestaanden.

Vind je het lastig om een professionele videograaf te vinden die de uitvaart goed in beeld kan vastleggen? Hier kunnen wij je bij helpen. Wij werken samen met videografen die ervaring hebben met het filmen van een uitvaart en dus precies weten wat ze wel en niet kunnen doen bij het filmen. Zo ben je zeker van een mooi eindresultaat en kun je rekenen op kwaliteit.

Uitvaartvideografie: jij bepaalt

Als je een videograaf inhuurt om de uitvaart vast te leggen raden wij je aan om vooraf een aantal belangrijke punten te bespreken. Wil je dat de videograaf onopvallend op de achtergrond blijft of geef je de videograaf toestemming om op de voorgrond te staan zodat alles mooi van dichtbij wordt gefilmd? Jij bepaalt ook zelf welk deel er gefilmd moet worden. Wil je bijvoorbeeld alleen de ceremonie op video hebben of wil je dat de gehele uitvaart wordt gefilmd? Overleg vooraf met de videograaf vanaf welk moment hij of zij aanwezig moet zijn en tot welk gedeelte van de uitvaart hij of zij mag filmen. Geef ook altijd aan wie en wat er zeker op beeld moet worden vastgelegd. Moet de videograaf zich houden aan een bepaalde kledingvoorschrift? Ook dit kun je altijd bespreken.

Uitvaartvideografie voor nu én later

Een andere reden waarom mensen voor uitvaartvideografie kiezen is omdat zij het kunnen bewaren voor later. Bij later kun je denken aan kleine kinderen die zich er tijdens een uitvaart nog niet van bewust zijn wat er nou precies aan de hand is. Wanneer kinderen ouder zijn zullen zij zich dan ook vrij weinig herinneren van de uitvaart. Je kunt ze dan altijd de video van de uitvaart laten zien. Vooral voor kinderen waarvan de ouders zijn overleden toen ze nog jong waren kan dit later erg waardevol zijn. Daarnaast kun je de uitvaartvideo altijd nog terug kijken wanneer je daar behoefte aan hebt. Zo kun je het bijvoorbeeld bekijken op een speciale dag zoals de verjaardag van de overledene. Bij het terugkijken van de uitvaartvideo kun je weer herinneringen ophalen en het kan een opening zijn tot gesprekken over de overledene. Dit kan voor nabestaanden vaak erg fijn zijn. Uitvaartvideo.net maakt graag een prachtig document met blijvende waarde, voor nu en later. 

Een herinneringsvideo

Er zijn videografen die het ook mogelijk maken om al bestaande beelden te monteren in de uitvaartvideo. Denk bijvoorbeeld aan oude foto's en filmpjes waarop de overledene te zien is. Indien je dit graag zou willen kun je vooraf de opties bespreken met de videograaf. Uitvaartfilm.nl maakt met de beelden van de uitvaart een samenvattend en karakteristiek levensdocument en ze kunnen oude video’s in de film verwerken. Je kunt enige tijd na de uitvaart ook een kopie van de uitvaartvideo opsturen naar de mensen die op de uitvaart aanwezig waren. Ook zij zullen een herinneringsvideo aan de overledene en de uitvaart waarderen.

Uitvaart in beeld

Wil je weten hoe uitvaartvideografie er ongeveer uit kan zien? Neem dan eens een kijkje in de categorie Uitvaart in beeld. In de reeks 'Uitvaart in beeld' geven we inspiratie voor bijzondere uitvaarten. We laten onder andere aan de hand van video zien hoe een bijzondere uitvaart er uit kan zien.

Wij werken samen met videografen die ervaring hebben met het filmen van een uitvaart en dus precies weten wat wel en niet te doen. Neem maar eens een kijkje op onze leverancierspagina.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje