Terug naar overzicht

'Iedereen heeft recht op een respectvolle laatste verzorging'

30/03/2017
Melissa Smink
Delen:
laatste verzorging

-ADVERTORIAL-

De laatste zorg voor je overleden dierbare. Die wil je graag uit handen geven aan een betrouwbaar en specialistisch bedrijf dat zorgvuldig en liefdevol omgaat met je dierbaren. We spreken met Heleen van den Tol, zorgmanager bij Cura Mortu Orum. Ze vertelt ons over de mogelijkheden voor de laatste verzorging, maar ook over hoe belangrijk het is om goed afscheid te kunnen nemen. “Mijn doel is om nabestaanden een beetje te helpen als ze in een zeer moeilijke situatie terecht zijn gekomen.”

Cura Mortu Orum

“Wij zorgen voor een waardig afscheid, onder alle omstandigheden”, zegt Heleen. Cura Mortu Orum (CMO), vrij vertaald ‘zorg voor de doden’, is in 1990 ontstaan om het mortuariumbeheer van ziekenhuizen over te nemen. “Ziekenhuizen konden het beheer op deze manier uitbesteden aan een neutrale partner die de verzorging van de overledenen uit handen neemt.” Inmiddels biedt CMO een breed scala aan mogelijkheden. “We begeleiden onder andere rituele wassingen en rouwbezoeken en we voeren thanatopraxiebehandelingen, restauraties en balsemingen uit. Het is een breed scala aan diensten omdat we zorg op maat willen leveren.” De laatste verzorging kan ook thuis, in het bijzijn van nabestaanden. “Wij stimuleren het zoveel mogelijk om nabestaanden aanwezig te laten zijn of te laten helpen bij de laatste verzorging. Voor het rouwproces is dit van groot belang: het is het laatste wat je voor een dierbare kunt doen.”

"Ik heb zoveel bewondering voor de kracht die mensen hebben wanneer hun iets ergs overkomt. En hoe sterk ze zijn om door te gaan."

Specialistische behandelingen

Een van de specialistische behandelingen die CMO biedt is thanatopraxie. Het is een lichte balseming die het mogelijk maakt om het lichaam van je dierbare langer mooi te houden. “Het maakt het mogelijk om de overledene nog vast te houden en te knuffelen.” Na tien dagen breekt de chemische vloeistof vanzelf af. In de tussentijd hoeft het lichaam  meestal niet gekoeld te worden. Heleen: “Het is prettiger wanneer het lichaam niet zo koud is. Soms hebben mensen ook familie in het buitenland wonen waardoor het lang duurt voor ze in Nederland zijn.” De thanatopraxiebehandeling zet het natuurlijke proces dat het lichaam doormaakt na het overlijden dan even stil. Zodat ook zij afscheid kunnen nemen. Er wordt momenteel gewerkt aan een volledig natuurlijke vloeistof. En waar ze vroeger werkten met lotions en crèmes om ervoor te zorgen dat het lichaam niet uitdroogt en de uiterlijke verschijnselen van ontbinden zo lang mogelijk worden uitgesteld, gebruiken ze nu een speciale 100{8e8db4fa5654f28dec28ca8bba02ce38046b94623951e428fc71019514321c56} biologische spray.  “Die spray mag ook gebruikt worden wanneer iemand op een natuurbegraafplaats begraven wil worden.”

Reconstructie

Een andere specialisatie van CMO is de reconstructie. Het kan voorkomen dat het lichaam van een overledene, door bijvoorbeeld een ongeluk, zwaar verwond is. Voor nabestaanden kan de confrontatie dan extra moeilijk zijn. De specialisten van CMO kunnen in de meeste gevallen dan een reconstructie maken zodat de overledene zelfs in een open kist opgebaard kan worden.  Naast de specialistische zorg biedt CMO ook de meer 'gangbare zorg' aan bij een natuurlijk overlijden.  Nabestaanden kunnen ervoor kiezen om het lichaam dan thuis op te baren of in het mortuarium van bijvoorbeeld een uitvaartondernemer. "CMO kan lichte balseming uitvoeren op iedere gewenste locatie en ook bij de familie thuis. Wij bieden in alle situaties professionele ondersteuning en nemen de zorg uit handen van zowel de uitvaartondernemers als de nabestaanden."

Klik op de pijltjes om de foto's te bekijken

Een rugzak vol herinneringen

“Ik heb een rugzak vol herinneringen waar ik met regelmaat aan terug denk.” Heleen vertelt over een gezin dat geconfronteerd werd met het plotseling overlijden van hun zoon en broer.” Alleen de vader wilde zijn zoon zien. De moeder en de rest van de familieleden wilden dat niet. “De vader vroeg mij hoe hij ik zijn zoon eruit vond zien. Ik vertelde hem dat als het mijn zoon was, ik hem prachtig zou vinden en hem zou willen aanraken. De vader streek daarna voorzichtig over de buik van zijn zoon.” Plotseling liep hij weg. Hij kwam terug met zijn vrouw en de andere familieleden en vertelde hen dat ze afscheid moesten nemen. “Het verdriet was enorm, maar ik voelde zo’n hechte band tussen deze mensen. Ik heb zoveel bewondering voor de kracht die mensen hebben wanneer hun iets ergs overkomt. En hoe sterk ze zijn om door te gaan.”

Smoking

De uitvaartondernemer stond klaar om de zoon mee te nemen. Maar de moeder kon niet meer loskomen van de kist. “Door omstandigheden was haar zoon niet gekleed. Dit kon eigenlijk niet meer. Ik voelde opeens de behoefte om haar te vragen wat ze haar zoon aangetrokken zou hebben als dat wel mogelijk zou zijn geweest”, zegt Heleen. De moeder antwoordde dat het zijn smoking zou zijn omdat hij die had gedragen tijdens een laatste feestelijke familiegebeurtenis. “Ik voelde dat ze het bij zich had en vroeg ernaar. Ze had het in de auto liggen. Samen met haar en haar man hebben we de smoking over hun kind gelegd en de kist gesloten.” Zulke momenten zal Heleen nooit vergeten.

Begrip voor alle mensen

Om dit werk te kunnen doen moet je volgens Heleen zorgzaam zijn en begrip hebben voor alle mensen. “Ik zeg altijd dat wij kunnen luisteren met een leeg hoofd. We hebben geen mening over wie er verzorgd moet worden of wat hij in zijn leven heeft gedaan. Iedereen heeft recht op een respectvolle verzorging voor de laatste reis.” De technische aspecten van het werk zijn volgens Heleen allemaal aan te leren, maar het blijven werken met je hart en gevoel is een onderdeel waar CMO veel aandacht aan schenkt. “Je leert ook heel veel tijdens dit werk. Het is belangrijk om uit te spreken wat andere mensen voor je betekenen. Wacht er niet mee om mensen te laten weten hoe belangrijk ze voor je zijn. Kijk niet achterom, maar kijk naar de toekomst. De tijd die wij op aarde hebben is heel kort.”

CMO biedt nabestaanden verschillende mogelijkheden voor de laatste verzorging van hun overleden dierbare. Dat doen ze met veel aandacht en respect. Voor iedereen, ongeacht afkomst of levensovertuiging. Ook betrekken ze de nabestaanden bij dit proces, zodat ze op een mooie en waardige manier afscheid kunnen nemen. Ben je benieuwd naar wat CMO voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact op.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET CMO

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje