Terug naar overzicht

Kinderen meenemen naar de uitvaart: ja of nee?

27/01/2016
Redactie
Delen:
Kinderen meenemen naar de uitvaart

Een uitvaart zonder kinderen? Is dat veel om te vragen van de gasten? Of staan de gasten voor de keuze, kinderen meenemen naar de uitvaart: ja of nee? De keuze ligt wat ons betreft bij de nabestaanden. Weet je niet zeker of de kinderen bij het afscheid mogen zijn? Wij geven tips voor de nabestaanden en de gasten.

De rouwkaart

Nabestaanden

Je kunt op de rouwkaart aangeven of jullie wel of geen kinderen bij de uitvaart willen hebben. Waarom het er ook op zetten als ze er wel bij mogen zijn? Dat kan vragen schelen die je moet beantwoorden in de drukke periode van het regelen van het afscheid.

Gasten

Het eerste waar we het uit kunnen afleiden is de rouwkaart. Staat er specifiek op de kaart dat de nabestaanden er liever geen kinderen bij hebben? Ga dan ook niet tegen deze wens in en respecteer dit besluit. De dag van het afscheid is al moeilijk genoeg, dan is het vervelend als ze hier iemand op moeten aanspreken.

Staat het er niet op? Kijk dan naar de geadresseerde op de envelop. Is het gericht aan personen of de familie, dat zegt vaak ook wel genoeg. Wil je er echt zeker van zijn? Stuur een bericht naar de nabestaanden met de vraag of bel ze even op.

Waarom wel de kinderen meenemen naar de uitvaart?

Nabestaanden

Wellicht vind je het fijn om er kinderen bij te hebben, bijvoorbeeld omdat de overledene veel met bepaalde kinderen omging. Dan is het handig om te kijken of de locatie kindvriendelijk is. Kan er misschien een speelhoek gecreëerd worden met een kindertafel? Zo kun je bijvoorbeeld aan de kinderen vragen om een mooie tekening te maken om op de kist te leggen of om aan de nabestaanden te geven. Ook hebben de kinderen afleiding waardoor jullie en de gasten de kans hebben om in alle rust te praten.

Gasten

Als de nabestaanden het geen probleem vinden, dan sta je soms als gast alsnog voor een keuze. Wil ik de kinderen meenemen naar de uitvaart? Zijn de kinderen op de leeftijd dat ze begrijpen wat er aan de hand is? Dan kun je aan hen uitleggen dat ze op bepaalde momenten even stil moeten zijn. Als ze de overledene ook goed hebben gekend, is dit ook voor hen het moment om afscheid te nemen.

Waarom niet de kinderen meenemen naar de uitvaart?

Nabestaanden

Voor de nabestaanden is het ook een mogelijkheid om aan te geven dat je liever geen kinderen erbij hebt. Dat kan verschillende redenen hebben. Als het om heel veel kinderen gaat dan heeft het bijvoorbeeld ook consequenties voor het budget. Het betekent zoeken naar een grotere locatie, extra kosten voor de catering en eventueel wat entertainment regelen. Daarnaast is er altijd de mogelijkheid dat kinderen de afscheidsceremonie kunnen verstoren. Uiteraard kun je ook een uitzondering maken door een beperkt aantal kinderen (die erg belangrijk waren voor de overledene bijvoorbeeld) uit te nodigen.

Gasten

Als de nabestaanden liever geen kinderen bij de uitvaart hebben, dan zullen ze het waarderen als je hier gehoor aan geeft. Voor jezelf kan dit in sommige gevallen ook prettig zijn. Als je als gast zonder kinderen komt heb je namelijk de mogelijkheid om in alle rust afscheid te nemen. Zeker als je kinderen hebt die nog niet helemaal beseffen wat een uitvaart inhoudt, kan het prettig zijn ze thuis te laten. Je hoeft dan niet bang te zijn dat je kind bijvoorbeeld opeens gaat gillen of rennen tijdens een belangrijk onderdeel van de uitvaart.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje