Terug naar overzicht

Kinderen meenemen naar de uitvaart: ja of nee?

07/09/2021
Redactie
Delen:
kinderen meenemen naar de uitvart

Een uitvaart zonder kinderen? Is dat veel om te vragen van de gasten? Of staan de gasten voor de keuze, kinderen meenemen naar de uitvaart: ja of nee? De keuze ligt in principe bij de nabestaanden. Weet je niet zeker of de kinderen bij het afscheid mogen zijn? Wij geven tips voor de nabestaanden en de gasten.

De rouwkaart

Nabestaanden

Je kunt op de rouwkaart aangeven of jullie wel of geen kinderen bij de uitvaart willen hebben. Waarom het er ook op zetten als ze er wel bij mogen zijn? Dat kan vragen schelen die je moet beantwoorden in de drukke periode van het regelen van het afscheid.

Gasten

Het eerste waar we het uit kunnen afleiden is de rouwkaart. Staat er specifiek op de kaart dat de nabestaanden er liever geen kinderen bij hebben? Ga dan ook niet tegen deze wens in en respecteer dit besluit. De dag van het afscheid is al moeilijk genoeg, dan is het vervelend als ze hier iemand op moeten aanspreken. Staat het er niet op? Kijk dan naar de geadresseerde op de envelop. Is het gericht aan personen of de familie, dat zegt vaak ook wel genoeg. Wil je er echt zeker van zijn? Stuur een bericht naar de nabestaanden met de vraag of bel ze even op.

Waarom wel de kinderen meenemen naar de uitvaart?

Nabestaanden

Wellicht vind je het fijn om er kinderen bij te hebben, bijvoorbeeld omdat de overledene veel met bepaalde kinderen omging. Dan is het handig om te kijken of de locatie kindvriendelijk is. Kan er misschien een speelhoek gecreëerd worden met een kindertafel? Zo kun je bijvoorbeeld aan de kinderen vragen om een mooie tekening te maken om op de kist te leggen of om aan de nabestaanden te geven. Ook hebben de kinderen afleiding waardoor jullie en de gasten de kans hebben om in alle rust te praten.

Gasten

Als de nabestaanden het geen probleem vinden, dan sta je soms als gast alsnog voor een keuze. Wil ik de kinderen meenemen naar de uitvaart? Zijn de kinderen op de leeftijd dat ze begrijpen wat er aan de hand is? Dan kun je aan hen uitleggen dat ze op bepaalde momenten even stil moeten zijn. Als ze de overledene ook goed hebben gekend, is dit ook voor hen het moment om afscheid te nemen.

Bekijk deze tips om kinderen te betrekken bij de uitvaart.

Waarom niet de kinderen meenemen naar de uitvaart?

Nabestaanden

Voor de nabestaanden is het ook een mogelijkheid om aan te geven dat ze liever geen kinderen erbij hebben. Dat kan verschillende redenen hebben. Als het om heel veel kinderen gaat dan heeft het bijvoorbeeld ook consequenties voor het budget. Het betekent zoeken naar een grotere locatie, extra kosten voor de catering en eventueel wat entertainment regelen. Daarnaast is er altijd de mogelijkheid dat kinderen de afscheidsceremonie kunnen verstoren. Uiteraard kun je ook een uitzondering maken door een beperkt aantal kinderen (die erg belangrijk waren voor de overledene bijvoorbeeld) uit te nodigen.

Gasten

Als de nabestaanden liever geen kinderen bij de uitvaart hebben, dan zullen ze het waarderen als je hier gehoor aan geeft. Voor jezelf kan dit in sommige gevallen ook prettig zijn. Als je als gast zonder kinderen komt heb je namelijk de mogelijkheid om in alle rust afscheid te nemen. Zeker als je kinderen hebt die nog niet helemaal kunnen begrijpen wat een uitvaart inhoudt, kan het prettig zijn om ze thuis te laten. Je hoeft dan niet bang te zijn dat je kind bijvoorbeeld opeens gaat gillen of rennen tijdens een belangrijk onderdeel van de uitvaart.

Delen:

Reacties (2)

Reactie van Alexandra Maas op 16 sep. 2021 15:56
"Een kind heeft recht op een goed afscheid van een dierbare. Dat is niet per sé de uitvaart. De uitvaart kan een bron van lading zijn die een kind juist uit zijn afscheid houdt. Waar emoties van anderen te groot zijn, waar onuitgesproken spanningen tussen familieleden voor problemen zorgen. Dan is het veel beter om in kleinere kring, juist VOOR het kind, een afscheid te houden bij de kist. Waarin het zélf kan kiezen hoe het afscheid neemt en daar alle tijd voor is. Welke muziek. Een praatje, een liedje, een kaars aansteken, een tekening meegeven, nog even opa's koude hand voelen etc. Dat is dan de veel heilzamere weg. Kijk naar waar het kind naar verlangt, wat het nodig heeft. Een uitvaart is daar niet altijd de vorm bij. Daarbij komt dat het zorgdragen voor kinderen die door alle emoties en lading dwarsig worden ook de ouders in kwestie ernstig kan belemmeren in het beleven en vrijelijk uiten van hun eigen emoties."
Reactie van Nadia op 16 sep. 2021 12:05
"Fijn dat jullie hier aandacht aan besteden. Het is ook heel belangrijk om te bespreken wat de kinderen zèlf willen. Het lijkt nu of de volwassenen alles bepalen. Terwijl kinderen vaak goed zelf aan kunnen geven wat ze willen en ook voor hen is het enorm belangrijk om afscheid te nemen. Ter voorbereiding kan de tv-serie van Klokhuis over de dood heel helpend zijn. Want ook kinderen rouwen en hen betrekken bij het afscheid is iets waar ze later zeer dankbaar op terug kunnen kijken. Hoe klein ze ook zijn, ze voelen haarfijn aan dat er iets aan de hand is ook zij hebben behoefte aan afscheid nemen. "

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje