Terug naar overzicht

Alle maatregelen met betrekking tot het coronavirus en uitvaarten op een rij

20/10/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
coronavirus en uitvaarten

De maatregelen met betrekking tot het coronavirus en uitvaarten zijn de afgelopen 8 maanden al een aantal keren aangepast. We begrijpen het dan ook volkomen als je het allemaal even niet zo goed hebt kunnen bijhouden. Want hoe zit het nu precies met de maatregelen na de persconferentie van 13 oktober jongstleden? Om het geheugen weer even op te frissen zetten wij de RIVM-maatregelen met betrekking tot het coronavirus en uitvaarten nog een keer op een rij.

30, 40, 100 of meer gasten?

De bijeenkomst bij een uitvaart is vooralsnog* uitgezonderd van het maximum aantal bezoekers. Maar daarvoor zijn er wel een een aantal belangrijke voorwaarden waaraan moet worden voldaan:

 • De gasten houden altijd 1,5 meter afstand.
 • Alle gasten hebben een vaste zitplaats.
 • Iedere gast dient zich aan te melden.
 • Iedere gast krijgt bij aankomst een gezondheidscheck.
 • De adviezen van het RIVM wat betreft zingen en ventilatie in gebouwen dienen te worden opgevolgd.

Als het op de locatie niet lukt om hieraan te voldoen, geldt voor binnen een maximum van 100 gasten. Buiten mogen dit er maximaal 250 zijn. Personeel van de uitvaartonderneming, geestelijke medewerkers en medewerkers van de begraafplaats of het crematorium vallen niet onder het aantal bezoekers. Ook personeel zoals fotografen, cateraars en videografen tellen niet mee. Ook goed om te weten: mensen die bijeenkomen voor een uitvaart vormen een uitzondering op de regel dat een gezelschap uit maximaal 4 personen mag bestaan.

* Houd de website van de Rijksoverheid regelmatig in de gaten voor eventuele wijzigingen.

Condoleance

Vindt de condoleance plaats op dezelfde locatie als de uitvaartplechtigheid? Dan kun je uitgaan van dezelfde regels die hierboven zijn genoemd. Kies je liever voor een andere locatie om samen te komen voor de condoleance, bijvoorbeeld een locatie die veel meer bij de overledene past, dan geldt: maximaal 30 personen binnen of maximaal 40 personen buiten. Kijk voor bijzondere locaties voor de condoleance op onze leverancierspagina. Zij bespreken samen met jou de mogelijkheid voor een condoleance conform de maatregelen met betrekking tot het coronavirus en uitvaarten. Houd er tevens rekening mee dat de horecagelegenheden gesloten zijn. Locaties als restaurants zijn voorlopig dus helaas niet beschikbaar voor uitvaarten en condoleances.

Hoe zit het met de catering?

In augustus werd al kenbaar gemaakt dat bezoekers van horecagelegenheden zich dienen te registreren bij binnenkomst. Dit is noodzakelijk voor het bron- en contactonderzoek. Voor uitvaartcentra en andere bijzondere uitvaartlocaties die de mogelijkheid aanbieden om er te eten en/of drinken is deze maatregel ook van toepassing. Vind je het een fijne gedachte dat er na de uitvaartplechtigheid een hapje en een drankje worden verzorgd voor de gasten? Dan is dit goed mogelijk, mits dit op dezelfde locatie gebeurt. Daarnaast dienen de regels ook dan netjes opgevolgd te worden. Denk bijvoorbeeld aan de vaste zitplekken en het behouden van 1,5 meter afstand.

Tips: waar kun je zelf extra op letten?

Het zijn er veel, maar bovengenoemde maatregelen zijn helaas wel noodzakelijk om iedereen veilig en gezond te houden, ook op de dag van het afscheid en de condoleance. Naast de bekende 1,5 meter regel hebben wij nog een aantal belangrijke tips op een rijtje gezet waar je extra rekening mee kunt houden:

 • Op een emotionele dag zoals de dag van het afscheid is het moeilijk, maar we willen deze tip toch graag meegeven: probeer fysiek contact zo veel als kan te vermijden. Denk hierbij aan het schudden van handen, het begroeten met kusjes en het geven van knuffels.
 • Op veel plekken in Nederland wordt het gebruik van een mondkapje dringend geadviseerd of is het al verplicht. Je kunt er voor kiezen om een mondkapje te dragen in de lievelingskleur van de overledene bijvoorbeeld.
 • Hoest en nies altijd in de binnenkant van je elleboog. 
 • Gebruik een papieren zakdoekje. Gooi het zakdoekje na eenmalig gebruik meteen weg.
 • Was je handen regelmatig en goed met water en zeep.
 • Als je last hebt van verkoudheidsklachten, hoe gering ook, blijf dan liever thuis. Vraag de aanwezigen om foto's of video's van de uitvaart te maken. Of vraag naar de mogelijkheden voor livestreaming.

Bron: Rijksoverheid

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje