Terug naar overzicht

Coronacrisis leidt tot goedkopere uitvaarten in Rotterdam

09/04/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
uitvaarten in rotterdam

Het coronavirus heeft onze samenleving in haar greep. We bevinden ons nu al maanden in een situatie waar vrijwel niemand zich op heeft kunnen voorbereiden. De maatregelen die zijn getroffen om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken hebben helaas ook invloed op de manier waarop uitvaarten op dit moment worden georganiseerd en uitgevoerd. Dit betekent voor nabestaanden dat uitvaarten in de meeste gevallen niet kunnen plaatsvinden zoals zij voor ogen hebben. De gemeente Rotterdam heeft daarom besloten om een vergoeding van 25% te geven op de kosten van de uitvaart. Hiermee hoopt de gemeente nabestaanden tegemoet te komen.

Vanaf 4 april

Deze coulanceregeling is op zaterdag 4 april 2020 ingegaan. Op dit moment staat het vast dat de regeling loopt totdat de restricties worden opgeheven. De regeling geldt alleen voor uitvaarten van overleden Rotterdammers die worden begraven of gecremeerd op een begraafplaats of crematorium van de gemeente Rotterdam. De korting van 25% is ook van toepassing op de kosten voor het afsluiten van de grafrechten. 

Een passend afscheid op een later moment

In maart 2020 is door Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bepaald dat het aantal personen bij uitvaartplechtigheden en condoleances voorlopig niet hoger mag uitkomen dan 30. De meeste genodigden kiezen er echter zelf voor om de uitvaart niet bij te wonen, waardoor het aantal aanwezigen al snel ver onder de 30 ligt. Dit zorgt helaas voor meer verdriet in een al zware en moeilijke periode. Naar aanleiding van de ontwikkelingen rondom het coronavirus moet er nu ook rekening worden gehouden met de 1,5 meter-regel en zijn onder andere horeca gelegenheden gesloten. Dit heeft als gevolg dat het momenteel niet mogelijk is om na de uitvaart nog even samen te komen om onder het genot van hapjes en drankjes herinneringen aan de overledene op te halen. Deze maatregelen zijn genomen om het risico op besmetting met het virus voor de nabestaanden en de medewerkers van uitvaartondernemingen te beperken. Met de coulanceregeling hoopt de gemeente Rotterdam dat nabestaanden op een later moment of op een andere wijze toch nog een mooi en passend afscheid kunnen hebben.

Grafrust voor onbepaalde tijd eerder dan verwacht

Het college van Burgemeester & Wethouders wilde het vanaf 2021 mogelijk maken om op gemeentelijke begraafplaatsen grafrechten te kopen voor onbepaalde tijd. Op dit moment is het namelijk zo dat je slechts grafrechten kunt kopen voor minimaal tien jaar. Vanwege het coronavirus zal de regeling voor grafrust voor een onbepaalde tijd veel eerder worden ingevoerd dan in eerste instantie gepland was. Lees hier meer over grafrust en grafrechten.

Wij regelen de complete uitvaart

RememberMe helpt je graag bij het regelen van de gehele uitvaart. We luisteren naar al jouw wensen en stellen aan de hand hiervan de perfecte uitvaart samen. Wij denken goed met je mee en hanteren een persoonlijke aanpak, zodat er ook nu een passend en waardig afscheid kan plaatsvinden. Neem gerust contact met ons op. Wij zijn 24/7 bereikbaar.

Bron: Rijnmond

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje