Terug naar overzicht

Uitvaart en corona: hoe gaat dat in zijn werk?

03/04/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
uitvaart en corona

Heel de wereld is in de ban van het coronavirus. Er worden drastische maatregelen genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat de getroffen maatregelen vergaande gevolgen met zich meebrengen valt niet te ontkennen. Zo is ook de uitvaartbranche in de greep van het coronavirus. De opgelegde restricties hebben invloed op de organisatie en uitvoering van de uitvaarten: vanaf het kennismakingsgesprek met de uitvaartondernemer, de verzorging van de overledene tot aan het moment van de laatste groet aan je dierbare. De maatregelen vragen om veranderingen en flexibiliteit op verschillende vlakken. Maar hoe?

Uitvaart en corona: wat nu?

Het Huis van Afscheid is een onafhankelijk service center en bedient alle uitvaartondernemingen in het proces van overlijden tot uitvaart. Je kunt er vervoer van de overledene regelen of gebruik maken van een verzorgingsruimte of gekoelde ruimte. Daarnaast beschikt het Huis over fraaie opbaarkamers die 24/7 toegankelijk zijn. Met de huidige situatie zijn ook zij genoodzaakt om verandering door te voeren in hun werkwijze. Wij brachten een bezoek aan het Huis van Afscheid waar crematorium manager Yvette Langbroek en afscheidsplanner Freke van Voorthuijsen al onze vragen beantwoordden over de uitvaart en corona. Wij vonden het zeer interessant om te weten hoe zij nu de uitvaarten ondersteunen, rekening houdend met de richtlijnen van het RIVM. 

Bekijk onderstaande intro video om een goed beeld te krijgen van de huidige uitvaartwerkzaamheden van het Huis van Afscheid.

In onderstaande video vertelt Yvette Langbroek ons wat meer over de veranderingen in hun bedrijfsvoering.

In de derde video worden onze vragen met betrekking tot de bescherming tijdens de verzorging van de overledene, hun rol richting de familie, de mogelijkheden voor afscheid en herdenken en de leerpunten die zij in deze situatie tegenkomen beantwoord.

In de laatste video krijgen we antwoord op de vraag 'Wat is het verschil tussen de verzorging van iemand die overleden is aan het coronavirus en iemand die niet overledene is aan het virus?'.

De video's zijn gemaakt door Freddy Abendanon van Uitvaartvideo.net.

Heb je na het zien van bovenstaande video’s nog vragen over de uitvaart en corona die onbeantwoord zijn gebleven? Neem dan gerust contact met ons op: info@rememberme.nl. Wij zullen jouw vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

Tips: wat kun je zelf doen?

De gevolgen naar aanleiding van de genomen maatregelen zijn niet fijn, maar wel noodzakelijk om iedereen veilig en gezond te houden. Daarom willen we je nog een aantal tips meegeven om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te minimaliseren.

  • Probeer sociaal/fysiek contact zo veel als kan te vermijden.
  • Hanteer een afstand van 1,5 meter tussen jou en een andere persoon. Dit zijn ongeveer twee armlengtes. 
  • Hoest en nies altijd in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik een papieren zakdoekje. Gooi het zakdoekje na eenmalig gebruik meteen weg.
  • Werk zoveel mogelijk thuis en vermijd grote groepen.
  • Geen handen schudden, vermijd groeten met kusjes op de wangen en het geven van knuffels.
  • Was je handen regelmatig en goed met water en zeep.
  • Als je last hebt van verkoudheidsklachten, hoe gering ook, blijf dan thuis.

Tip: gebruik na het wassen van je handen of het gebruik van een desinfecterende handgel altijd een goede handcrème om uitdroging van je handen te voorkomen.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje