Terug naar overzicht

Applaus voor de zorg

16/03/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
Applaus voor de zorg

Afgelopen maandag zou de 'Week van Zorg en Welzijn' op verschillende plaatsen in Nederland feestelijk van start gaan. Vanwege het coronavirus is dit echter heel anders gelopen. Alle geplande activiteiten omtrent de Week van Zorg en Welzijn zijn dit jaar afgelast. Dat is natuurlijk begrijpelijk.

De sector zorg en welzijn is onmisbaar in Nederland. Vooral in de grote gezondheidscrisis waarin wij ons nu bevinden hebben zorgverleners over de hele wereld het extra druk. Wij vonden het dan ook meer dan gepast om deze week stil te staan bij de inzet en het harde werk van alle zorgmedewerkers.

Zorg imago in Nederland

We worden met z’n allen steeds ouder en blijven steeds langer vitaal. Daarnaast kunnen we steeds meer ziektes behandelen. Dat is alleen maar mooi. Tegelijk maken mensen zich zorgen over de toekomst van de zorg, die veel geld kost en met een tekort aan werknemers kampt. Het personeelstekort in de Nederlandse zorg heerst al jaren. Dit komt onder andere doordat men niet altijd een goed beeld heeft van wat werken in de zorg inhoudt. De focus ligt allang niet meer alleen op de ziekte en beperkingen, maar op het verbeteren van de kwaliteit van leven van afhankelijke mensen. Daarnaast verschaft een zorgmedewerker ook gezelschap en emotionele steun aan de zorgvrager. Ze worden door velen gezien als de steunpilaren voor mensen die behoefte hebben aan hun hulp.

De zorg verandert

Het zorgaanbod in Nederland verandert continu afgestemd op de zorgvraag. Zo gaan zorgmedewerkers onder andere steeds meer persoonsgericht te werk. Dit houdt in dat zij oog moeten hebben voor de kwaliteit van leven van elke individuele cliënt. Ook niet geheel onbelangrijk om te benoemen is dat de zorg voor afhankelijke mensen kan helpen om hun waardigheid en zelfbeeld te behouden. Daarnaast is de zorg nu zo anders verdeeld dat het niet meer alleen gaat om zorg in ziekenhuizen. Denk bijvoorbeeld ook aan mantelzorg en thuiszorg. Vooral in deze tijd is het belangrijk om deze zorgmedewerkers die zich 100% inzetten niet te vergeten.

Applaus voor de zorg

Graag willen wij nog even stilstaan bij alle zorgmedewerkers in deze barre tijden. Natuurlijk verdienen zij niet alleen in deze periode de nodige waardering, maar iedere dag! Zij zetten zich immers dagelijks, soms dag en nacht, met hart en ziel in voor anderen. Vooral nu de werkdruk wat hoger ligt mogen wij onze waardering wel wat meer laten blijken. Via social media wordt onder de hashtag #applausvoordezorg opgeroepen om op dinsdagavond 17 maart om 20:00 uur massaal te applaudisseren voor iedereen die in de zorg- en welzijn sector werkt. Het applaus geldt als een hart onder de riem in hun strijdt tegen het coronavirus en het zorgdragen voor onze veiligheid en gezondheid. In Spanje vond eerder al een soortgelijk applaus plaats. Wij zullen ongetwijfeld applaudisseren voor onze zorghelden, jij ook?

Benieuwd naar de maatregelen die zijn genomen met betrekking tot de uitvaart? Lees dan het artikel 'Uitvaart en corona: wat nu?'.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje