Terug naar overzicht

Gezond oud worden doe je zo

15/06/2017
Redactie
Delen:
in goede gezondheid oud worden

In goede gezondheid oud worden, dat willen we allemaal eigenlijk wel. Maar hoe bereik je in zo vitaal mogelijke staat een zo hoog mogelijke leeftijd? De antwoorden op dit aloude vraagstuk zijn niet eenduidig, maar er zijn zeker factoren die een positieve invloed hebben. Wij zetten de meest aannemelijke voor je op een rijtje.

Rust en regelmaat

Stress is een sluipmoordenaar, zoveel is bekend. Probeer stressmomenten daarom zoveel mogelijk te vermijden. Regelmatig lachen zorgt voor de aanmaak van stofjes die voor ontspanning zorgen. Lachen is gezond, en hetzelfde kan gezegd worden van voldoende rust en regelmaat. Slaap zeven tot negen uur per nacht en zorg voor een regelmatig dag -en- nachtritme.

Lichaamsbeweging

Regelmatig bewegen is ontzettend gezond, maar je hoeft het ook weer niet te overdrijven. Top- en risicosport zou je juist moeten mijden. Minimaal dertig minuten bewegen per dag is de richtlijn. En dat hoeft echt niet per se hardlopen te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld ook wandelen, fietsen of tuinieren: als je maar actief bent. Verder doet een gezond seksleven wonderen. Je maakt hierdoor niet alleen enorm veel geluksstofjes aan, maar je verbrandt ook nog eens heel veel calorieën.

Voeding

Er zijn enorm veel adviezen over voeding te vinden, en het lijkt soms alleen maar lastiger te worden om door de bomen het bos te zien. Bovendien is de wetenschap zeker niet eenduidig over sommige voedingsstoffen. Waar wel overeenstemming over is, is het heilzame effect van een gevarieerd dieet met voldoende groente en fruit. In dit gevarieerde dieet is het raadzaam om broccoli toe te voegen, deze groene vriend zit boordevol vitamines. Ook knoflook is een must, deze levensverlenger gaat vermoeidheid, aderverkalking en hoge bloeddruk tegen. Verder moet je altijd genoeg water drinken zodat je lichaam afvalstoffen goed af kan voeren. En een goed ontbijt lijkt uitermate cruciaal voor een langer leven. En misschien is het een open deur, maar toch: vermijd alcohol en roken zoveel mogelijk. Deze twee genotsmiddelen verouderen je organen en veroorzaken kanker.

In goede gezondheid oud worden: overige factoren

Mentale gezondheid is minstens zo belangrijk als fysieke gezondheid, en dus leven gelukkige mensen dikwijls langer. Of dat geluk nou gehaald wordt uit gezonde relaties met familie, vrienden, partner of je hond, of uit het uitoefenen van een hobby of levensdoel; het maakt niet uit. Voor een goede gezondheid is levensgeluk van levensbelang. Dus zing, lach, vrij en koester die kleine, speciale momenten met de mensen die het dichtst bij je staan. En...iedere ochtend een koude douche schijnt ook positieve effecten te hebben...

Heb jij nog tips die hierboven niet benoemd zijn? Laat het ons in een reactie onder dit bericht weten.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje