0
Terug naar overzicht

Afscheid in de lucht: de verschillende opties

10/04/2018
Redactie
Delen:
afscheid in de lucht

Na de crematie kan je de as van een overleden dierbare uit laten strooien op een mooie plek. Wist je dat je de asverstrooiing ook bijzonder kan maken met een afscheid in de lucht? Hield de betreffende persoon bijvoorbeeld heel erg van de buitenlucht, vloog hij of zij graag de wereld rond of stond parachute springen op zijn of haar verlanglijstje? Dan is een afscheid per vliegtuig, ballon of vuurpijl een mooi en passend idee.

Afscheid in de lucht per asvuurpijl

Asvuurpijlen zijn een knallende en opvallende manier om je as te laten verstrooien. Zoals de naam al verraadt, wordt de as met vuurwerk verstrooid. Zo wenste bijvoorbeeld André Hazes dat zijn as in tien vuurpijlen de lucht in werd geschoten. Bijzonder toch? Kies voor een mooie plek aan de kust en kijk met de andere nabestaanden hoe met vuurwerk de as wordt verstrooid. Het afscheid kan je aanvullen met een ceremonie, waarbij bijvoorbeeld een verhaal voorgedragen wordt. Goed om te weten: de vuurpijlen zijn ecologisch afbreekbaar en in de lucht wordt de as zodanig weggeblazen dat je er niets meer van ziet op aarde.

Per heliumballon

Wanneer je een vredig afscheid in de lucht wilt, kan je ook kiezen voor een speciale ballonverstrooiing. Wanneer de nabestaanden er klaar voor zijn, kunnen zij meerdere ballonnen oplaten op een locatie die past bij de overledene. Schrijf nog een laatste tekst op de ballonnen en zie hoe deze opstijgen naar de hemel. Om de ceremonie vast te leggen kan je ervoor kiezen dit per drone te laten filmen. Hoe bijzonder is het om het laatste afscheid vanuit een heel andere hoek te kunnen bewonderen?

Per luchtballon  

Wil je dat je nabestaanden mee de lucht in gaan? Dan is een laatste reis per luchtballon een aanrader. Op grote hoogte met een prachtig uitzicht kunnen zij de as verstrooien. Bij asverstrooiing per luchtballon geldt wel dat 't niet zomaar boven elke plek kan, omdat er toestemming moet zijn van de eigenaar van het land. Neem daarom contact op met een gespecialiseerd bedrijf om de mogelijkheden te bespreken.

Per vliegtuig of helikopter

Ja, het kan echt: een asverstrooiing per vliegtuig of helikopter. Vlieg over zee, meren of andere natuurgebieden om daar de as te verstrooien. Vaak kunnen er twee tot vier nabestaanden meevliegen met de asverstrooiing. Een ander afscheid is de fly-by vlucht. Hier vliegen de nabestaanden niet mee, maar blijven ze op het strand of de oever staan. Het vliegtuig groet de nabestaanden en verstrooit de as zichtbaar op open water. De nabestaanden worden op deze manier nauw betrokken bij het afscheid in de lucht. Wanneer er geen nabestaanden bij de asverstrooiing zijn, wordt de as vaak uitgestrooid op vaste tijd en/of locatie door professionals. De nabestaanden kunnen wel een officiële verklaring krijgen met een maritieme kaart, waarop de precieze locatie, datum en tijd van asverstrooiing staat. Neem voor een asverstrooiing per vliegtuig een kijkje bij Flying View.

Afscheid in de lucht bij een begrafenis

Wil je liever begraven worden, maar wel 'de hoogte' betrekken bij je uitvaart? Houd je uitvaart buiten in de open lucht, hang lampionnen op of steek een wensballon aan en laat deze de lucht ingaan. Laat daarnaast een vliegtuig met een persoonlijke afscheidstekst de rouwstoet begeleiden naar de begraafplaats. De aanwezigen zullen de woorden die in de lucht zweven nooit vergeten.

Delen:

Leveranciers

Ben je op zoek naar een ondernemer die de uitvaart regelt? Bekijk dan onderstaande leveranciers.
Bekijk alle leveranciers

Reacties (2)

Reactie van Joke op 6 jul. 2022 15:46
"Waarom moet de as na een crematie een maand daar blijven?"
Reactie van Ester op 9 mei 2018 19:04
"Heel mooi. Het enige nadeel van (wens) ballonnen is dat er bij sommige soorten schadelijke resten in de natuur terecht kunnen komen. Je wilt toch ook niet dat vogels of vissen zich bezeren of erger. Kijk dus goed naar de gevolgen voordat je hiervoor kiest."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje