0
Terug naar overzicht

Bijzondere bestemmingen voor as

16/11/2023
Redactie
Delen:
bijzondere bestemmingen voor as

Wil je graag wat anders met de as doen dan het ‘gewoon’ uitstrooien of in een urn bewaren? Dan zijn er volop mogelijkheden. Het kan best lastig zijn om een keuze te maken, want wat kan en mag er allemaal met de as? Gelukkig kan en mag er in Nederland heel veel. Hieronder lichten we een aantal bijzondere opties toe.

Verwerk het in kunst

Er zijn verschillende kunstenaars die de as van een overledene gebruiken om er een kunstwerk mee te creëren. Zo zijn er schilders die de as verwerken in verf en er vervolgens een mooi schilderij van maken. Blooming Ashes maakt prachtige interieursieraden met de as van een overleden dierbare erin verwerkt. Er zijn ook glaskunstenaars die het verwerken in mooie glasobjecten. Het kunstwerk waarin de as is verwerkt kun je vervolgens een mooi plaatsje in huis geven.

... Of in een fotolijstje

Het is ook mogelijk om de as van je dierbare in een fotolijstje te verwerken. Zo worden de moderne stalen urnen van Lumunique met precisie, elegantie en kracht vervaardigd. Houd de herinneringen levend met de tijdloze fotokaders, handgemaakt om eeuwig mee te gaan. Het is een bijzondere manier om je geliefde dichtbij je te houden en het fotolijstje met as voegt een vleugje verfijning toe aan elk interieur. In onze webshop vind je enkele van deze bijzondere urnen.

Sieraad

Je kan de as van een overledene ook laten verwerken in een sieraad. Zo kun je de as laten verwerken tot een ware diamant zoals Life-Gem dat doet. Zij maken een herinneringsdiamant, een gecertificeerde diamant die is vervaardigd uit de crematie-as of haarlok van een dierbare. Maar je kunt ook denken aan een armband. The Seventh Sea helpt met alle liefde en zorg om een mooie armband met as voor jou en je dierbare te maken. De kleurmogelijkheden zijn eindeloos, zo kun je bijvoorbeeld een sieraad laten maken in de kleur van iemands ogen, je eigen lievelingskleur of de kleur van een geboortemaand.

As uitstrooien in het water

Je kunt er ook voor kiezen om de as van een overleden dierbare in het water uit te strooien. WaterRitme biedt jou deze optie. Zij maken gebruik van een speciaal soort urnen, namelijk biologische oplosbare urnen. De biologische urnen zijn van organisch materiaal gemaakt en de as van de overledene wordt zorgvuldig in een organische zak gedaan. Deze zak wordt uiteindelijk in de biologische urn geplaatst. In het water zinkt de urn in ongeveer 2 tot 3 minuten doordat de urn het water absorbeert. Op dat moment begint het oplossen van de organische zak met de crematie as en de urn zelf.

De lucht in

Er zijn speciale vuurpijlen waarmee de as boven zee kan worden afgeschoten. Op het strand met je dierbaren iemand herinneren door een vuurpijl in de lucht te schieten geeft een spectaculair en bijzonder moment. Goed om te weten: de vuurpijlen zijn ecologisch afbreekbaar en in de lucht wordt de as zodanig weggeblazen dat je er niets meer van ziet op aarde. In het artikel 'Afscheid in de lucht: de verschillende opties' vind je nog meer ideeën voor het uitstrooien van as in de lucht. 

Kweek een boom

Er bestaat een mogelijkheid om een jonge boom te kweken op de vruchtbare bestanddelen van de as van de overledene. Na een tijdje kun je de boom planten, bijvoorbeeld in je eigen tuin. Zo heb je een eigen ‘herinneringsboom’. Neem eens een kijkje bij onze leverancier Mijn Boom.

Begraven

Er is ook een mogelijkheid om de urn te begraven. Natuurbegraven Nederland biedt de mogelijkheid om de urn te begraven in de natuur. Je kunt hierbij kiezen tussen een urnennatuurgraf op natuurbegraafplaats Huis ter Heide dicht bij Tilburg, Maashorst in Schaijk, Heidepol in Arnhem, midden op de Veluwe, Schoorsveld in Heeze en nog veel meer. 

Of toch een urn?

Uiteraard kun je de as ook in een urn bewaren. Je hebt tegenwoordig ontzettend veel diversiteit in urnen. Van simpel tot prachtige handgemaakte creaties. Kijk maar eens naar de urnen die Dirry de Bruin - DenkendAan maakt. Of naar urnen van Miomind. Dat zijn ware kunstwerken.

Bijzondere bestemmingen voor as: extra mogelijkheden

Dit zijn slechts enkele voorbeelden om een dierbare op een bijzondere manier te herinneren. Voor meer bijzondere bestemmingen voor as of herinneringsproducten (gemaakt met as) kun je ook contact met ons opnemen. Wij geven je graag vrijblijvend advies. 

Delen:

Reacties (4)

Reactie van Rob Mantel op 18 okt. 2022 17:14
"Cremeren, en de as wordt uitgestrooid"
Reactie van Rob Mantel op 18 okt. 2022 17:13
"Cremeren, en de as wordt iitgestrooid"
Reactie van nellie van wetten op 4 okt. 2021 12:43
"mag ik de as van mijn moeder thuis bewaren,in een vaasje afgegedekt met een glasbol die aan de bovenkant open is waar ik bloemen in kan zetten??"
Reactie van Jantje op 25 mei 2021 20:53
"Mijn vrouw is net gecremeerd in Amsterdam en het idee is om haar AS te STROOIEN bij haar TWEELINGZUS in Utrecht. Crematorium daar....! Zijn er voorwaarden cq Restricties aan verbonden...???"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje