0
Terug naar overzicht

Uitvaartwensen vastleggen tijdens het coronavirus

30/03/2020
Redactie
Delen:
Uitvaartwensen vastleggen tijdens het coronavirus

Als uitvaartconsulent bezoek ik meestal de mensen thuis om samen hun uitvaartwensen te bespreken. In deze tijd van het coronavirus doe ik dat echter niet. Er wordt dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken. Zelfs mijn eigen moeder (90 jaar), die nog geheel zelfstandig woont, kan ik niet normaal bezoeken.

Dat neemt niet weg dat er geen mogelijkheden zijn om ouderen en kwetsbaren te spreken door b.v. face-time, e-mail, whatsapp-video en telefoon. Ik besef dat de uitgestoken hand, de knuffel en de kus niet gaat via genoemde mogelijkheden. 

Dit geldt voor mij ook om de eventuele uitvaartwensen te bespreken. 

Uitvaartwensen vastleggen blijft belangrijk

Het is en blijft belangrijk om je uitvaartwensen vast te leggen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je nabestaanden. Op dit moment overlijden er veel mensen aan het coronavirus. Coronavirusinfecties, net als gewone griepinfecties, zijn vooral gevaarlijk voor mensen die wat ouder zijn. Deze risicogroep wordt dan ook vaker opgenomen in het ziekenhuis bij een besmetting. 

Mensen met onderliggende aandoeningen, of mensen die al ziek zijn vanwege andere redenen, worden eveneens gerekend tot de risicogroepen van de coronavirussen. Dat komt omdat hun weerstand minder sterk is dan bij andere mensen.

Op dit moment terwijl ik dit schrijf zijn er restricties bij de uitvaart van een overledene:

  • Uitvaartplechtigheden in uitvaartcentra, crematoria of begraafplaatsen worden vanaf dinsdag 17 maart bijgewoond door maximaal 30 personen.
  • Voor rouwbezoek en condoleancebezoek gelden dezelfde restricties.
  • Het is niet toegestaan om na afloop van de plechtigheid bij elkaar te komen en koffie en of thee te schenken.
  • Van de aanwezigen wordt gevraagd minimaal 1,5 meter van elkaar afstand te nemen.

Mogelijkheden om de uitvaartdienst te volgen of vast te leggen

Toch zijn er mogelijkheden om een uitvaartdienst te volgen en/of vast te leggen. Denk hierbij aan:

  • Streaming

Diverse uitvaartlocaties (waaronder crematoria) beschikken over streaming faciliteiten. Daarmee kan de dienst live worden uitgezonden. Dat kan door middel van een open verbinding, maar je kan als familie ook kiezen voor een gesloten uitzending. Bij een gesloten uitzending krijg je een wachtwoord die je kan delen met andere mensen. Alleen mensen die het wachtwoord hebben kunnen de uitvaartplechtigheid live meekijken. Vraag de uitvaartverzorger hoe het werkt. Er zijn crematoria in Nederland die uit voorzorg extra ruimte hebben gecreëerd tussen de zitplaatsen. Daarmee hoopt men het risico op verspreiding van het virus tijdens een dienst te verkleinen. Vraag mensen in de rouwbrief om niet naar de uitvaart te komen wanneer ze hoesten, verkouden zijn of koorts hebben.

  • Uitvaartvideo 

Uitvaart- en herdenkingsvideo’s zijn er al een beetje bij gaan horen. Nu bieden ze natuurlijk enorm veel uitkomst. Je kunt een speciale uitvaartvideograaf inhuren om een film voor je te maken van de hele uitvaart. Een videograaf is een zorgeloze optie, omdat een professional precies weet hoe hij het moet aanpakken. Dankzij deze beelden kunnen alle mensen die de uitvaart noodgedwongen moeten missen toch na afloop een mooie indruk krijgen. Een goede film geeft je bijna het gevoel dat je er toch zelf bij was. Je kunt ook een stapje verder gaan. Een videograaf kan namelijk ook het levensverhaal van jouw dierbare in beeld brengen. Een waardevolle herinneringsfilm voor alle momenten waarop je behoefte hebt aan gedenken.

  • Uitvaartfotograaf 

Het is een kunst apart om een uitvaart mooi en volledig in beeld te brengen zonder de bijeenkomst te verstoren. Uitvaartfotografen verstaan deze kunst als geen ander. Onzichtbaar aanwezig weten ze alle belangrijke, ontroerende momenten op de gevoelige plaat te leggen. Op het moment zelf zal er misschien veel aan je voorbijgaan. Er gebeurt zoveel tegelijk. Dankzij deze foto’s kun je in alle rust, op je eigen tijd, terugkijken naar de uitvaart met de mensen die niet aanwezig konden zijn.

Jouw uitvaartverzorger kan jou behulpzaam zijn in jouw keuzes. Rest mij je alleen nog te zeggen: BLIJF GEZOND.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje