0
Terug naar overzicht

Rouw bij dieren: hoe zit dat?

04/10/2021
Redactie
Delen:
rouw bij dieren

In 2017 haalde een chimpansee moeder het nieuws, omdat ze haar overleden (geadopteerde) zoontje de dagen na zijn overlijden nog bleef verzorgen en in 2018 droeg een moeder orka haar overleden jong nog 17 dagen bij zich. Het is geen vreemd fenomeen dat dieren net zoals mensen rouw ervaren na het verlies van een dierbare. Zo voelen huisdieren de pijn als hun baasje of een huisdiervriendje overlijdt en voeren veel dieren in de natuur zelfs uitvaartrituelen uit als een lid uit de groep komt te overlijden. In dit artikel vertellen we je wat meer over rouw bij dieren.

Rouw bij dieren

Als je een dierbare verliest heb je de tijd nodig om dit op jouw eigen manier te verwerken. Of je dit nu doet door meteen weer aan het werk te gaan of door juist zoveel mogelijk te ontspannen. Iedereen gaat hier anders mee om. Dit geldt ook bij dieren in rouw. Sommige dieren worden juist heel rustig en zoeken zoveel mogelijk de eenzaamheid op en andere kunnen juist een agressieve of drukke houding aannemen. De aard van het dier speelt hierin een rol. Het komt er uiteindelijk op neer dat ook dieren de tijd nodig hebben om het verlies te verwerken en dat het ene dier hier soms langer de tijd voor nodig heeft dan de ander.

Rouw bij honden

Aan het gedrag van je hond kun je al gauw merken dat er wat aan de hand is. Zo kun je bij honden herkennen dat ze in rouw zijn als ze het volgende gedrag vertonen:

  • Niet of veel minder dan normaal eten
  • Lusteloosheid en veel slapen
  • Veel janken, piepen, blaffen en hijgen
  • Dwangmatig gedrag
  • Gedrag dat je niet gewend bent

Zorg er in het geval van een overleden hondje voor dat de achterblijvende hond(en) de tijd krijgen om nog even bij het hondje te kijken en snuffelen. Dit kan namelijk helpen bij de rouwverwerking. Hoe lang een hond precies rouwt kan enorm verschillen per hond. Vaak kan dit na een paar weken al over zijn en soms kunnen honden het verdriet na het verlies van een dierbare zelfs tot aan hun dood voelen. Kijk hier maar eens... Geduld hebben is in dit geval erg belangrijk. 

Zijn er al een aantal weken verstreken en zie je weinig tot geen verbetering in het gedrag van je hond? Dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Zorg voor afleiding en meer lichamelijke inspanning. Loop bijvoorbeeld vaker een rondje door het park of ontdek samen nieuwe plekken waar je hond lekker kan rondsnuffelen. Als je het gevoel krijgt dat er geen progressie in zit kun je altijd nog een dierenarts raadplegen.

Rouw bij katten

Ook katten rouwen om de dood van een baasje of een ander (huis)dier. Ze gaan echter anders met het verlies om dan honden. De manier waarop een kat met het verlies omgaat, hangt af van de relatie tussen de kat en het overleden huisdier. Zo kunnen katten voor een lange tijd erg van slag zijn, maar zijn er ook katten die juist opleven. Je kunt een kat in rouw herkennen aan het volgende:

  • Een zeer opvallende verandering in het gedrag
  • Ze gaan op zoek naar het overleden huisdier
  • Ze zijn onrustig en blijven nauwelijks stilzitten
  • Veel miauwen

Bij katten is het, in tegenstelling tot honden, niet verstandig om hen extra aandacht te geven bij veranderend gedrag. Door het aangepaste gedrag van de kat te negeren voorkom je dat het gedrag versterkt. Geef je kat de aandacht en liefde die je daarvoor ook gaf. Als je kat zich na enige tijd ineens meer terugtrekt, minder gaat eten en drinken, is het belangrijk dat je alert wordt en eventueel een dierenarts inlicht voor advies. Naarmate de weken voorbij gaan kun je langzamerhand verbeteringen zien in het gedrag van je kat.

Rouw bij dieren: hoe ga je hier mee om?

Wat kun jij als baasje doen om het dier te helpen in het rouwproces? Wij geven enkele tips:

  • Geef je huisdier te tijd om te rouwen.
  • Geef je huisdier de aandacht en liefde die je normaal gesproken ook geeft.
  • Wees geduldig en probeer positief te blijven naar je huisdier toe, ook als het gedrag verandert.
  • Zorg ervoor dat je huisdier genoeg blijft eten en drinken.
  • Heb je meerdere huisdieren en komt er één te overlijden? Neem dan niet snel een ander huisdier om de leegte op te vullen. Gun het beestje eerst de tijd om het verlies van hun maatje te verwerken.
Delen:

Leveranciers

Ervaar jij zelf rouwgevoelens na het verlies van een huisdier? Bekijk onderstaande partijen op het gebied van rouwbegeleiding.
Bekijk alle rouwbegeleiders

Reacties (2)

Reactie van Rika Rus op 7 feb. 2024 20:02
"Mijn hondjes heb ik ook moeten in laten slapen Ze waren 17 1/2 jaar. Nu zijn mijn papagaai en poes helemaal van slag"
Reactie van Alice op 28 sep. 2022 11:27
"Eergisteren hebben wij een van onze geliefde katten in moeten laten slapen. Gisteren was een van de katten constant het huis aan het inspecteren en miauwde veel. De andere kat was aanhankelijker dan normaal. Vandaag is de hond stil. Tijdens de wandeling hing haar staart naar beneden terwijl haar staart altijd vrolijk omhoog staat. Ook snuffelde ze buiten niet. Is heel erg stilletjes. Ik ben nu begonnen met Bach remedies: Star of Bethlehem, Walnut en Honeysuckle. Ik hoop dat ik mijn geliefde viervoeters zo weer snel wat levensvreugde kan geven. Ik heb deze remedies eerder na overlijden gegeven en ze helpen echt bij de verwerking."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje